528 протестувальників засуджені до смертної кари

Єгипет, акція створена 31.3.2014, актуальна акція

Єгипетський суд під час несправедливого судового розгляду, без присутності більшості обвинувачених, засудив до страти 528 людей. Це найбільша кількість смертних вироків, що були винесені за однією справою в останні роки.

Суд міста Мінья, у Верхньому Єгипті, судив 545 людей за звинуваченнями у “вбивстві співробітника правоохоронних органів”, “замаху на вбивство 2 правоохоронців”, підпалі Матейського поліцейського відділку у провінції Мінья і викрадені вогнепальної зброї з відділку 14 серпня 2013 року”, а також за “керування та приналежність до забороненої групи”. 24 березня 2014 року суд засудив 528 з них до смертної кари.

Були затримані 118 обвинувачених, проте за словами адвокатів на момент, коли розпочався судовий процес 22 березня та розгляд справ тривав лише 30 хвилин, присутніми у залі суду були лише 64 з них. Прокурор не зачитав звинувачень, чого вимагає єгипетське законодавство. Суддя не дозволив захисту провести перехресний допит свідків і не розглянув докази щодо 528. Суддя також відхилив прохання захисту про додатковий час для перегляду 3070 сторінок матеріалів справи, заявляючи, що він винесе рішення уже 24 березня. Після того, як деякі адвокати захисту почали сперечатись з суддею, він розізлився щодо того, як проходить справа, щодо закликів зміни судді для подальшого розгляду справи, та наказав озброєним охоронцям оточити захисників.

Суд продовжив свою роботу 24 березня при відсутності усіх підсудних, яких не привели до зали суду сили безпеки, а також адвокатів захисту, яких усунули від участі в засіданні. Суддя передав справу 528 обвинувачених на дорадчий розгляд у вищій релігійній інстанції, Великому Муфтії. За єгипетським законодавством усі смертні вироки, винесені кримінальним судом, повинні узгоджуватись з Великим Муфтієм, хоча його думка не є юридично обов’язковою для суду. Своє остаточне рішення суддя оголосить 28 квітня.

За повідомленнями 529 осіб було засуджено до смертної кари, хоча в рішенні суду та інших документах фігурує цифра 528 . Кількість засуджених була підтверджена деякими адвокатами захисту.

Великий Муфтій повинен переглянути всі смертні вироки, винесені кримінальним судом, але його думка має тільки рекомендаційний характер. Після того як суддя офіційно виносить смертний вирок , давши час Муфтію висловити свою позицію щодо нього, засуджені можуть оскаржити його у Касаційному суді, який є Верховним судом у Єгипті. За єгипетським законодавством , засуджені, яким винесли вирок заочно (без їхньої присутності на суді), також мають право на повторний розгляд їхньої справи.

Прихильники поваленого президента Мохамеда Мурсі вийшли на вулиці Єгипту 14 серпня 2013, після того, як сили безпеки жорстоко розігнали сидячі страйки на підтримку Мурсі у районі Рабаа Аль-Адавія у Насер Стіт та на площі Аль-Нахда у Гізі.

Протягом наступних декількох днів сотні загинули від рук правоохоронців, які використовували надмірну силу, в тому числі умисне застосування смертоносної сили, щоб розігнати протести.

На хвилі репресій, деякі з прихильників Мухаммеда Мурсі атакували урядові будівлі, відділки поліції та сил безпеки. Під час деяких атак були захоплені, побиті та навіть вбиті поліцейські. У своїй нещодавній доповіді Національна рада з прав людини заявила, що на території всього Єгипту у період з 14 по 17 серпня 2013 року 64 співробітників органів забезпечення правопорядку загинули від насильницьких дій. Восьмеро загинули у районі Рабаа Аль-Адавія. Коптські християнські громади також зіштовхнулися з десятками нападів на церкви, домівки та офіси.

Amnesty International виступає проти смертної кари, вважаючи її надзвичайно жорстоким, нелюдським і принижуючим гідність покаранням і порушенням права на життя. Влада Єгипту не оприлюднює дані про смертні вироки і страти, незважаючи на неодноразові запити протягом багатьох років з боку Amnesty International. За даними моніторингу організації, єгипетські суди винесли принаймні 109 смертних вироків у 2013 році, щонайменше 91 вирок у 2012 році і як мінімум 123 у 2011 році. У період з лютого по березень 2014 року, у Єгипті до смертної кари було засуджено щонайменше 532 осіб.

Останнє введення в дію смертного вироку, яке нам відоме, було у жовтні 2011 року, коли влада здійснила повішання чоловіка, який був визнаний винним у вбивстві шести християн-коптів і поліцейського-мусульманина, який проїжджав повз стрілянину у січні 2010 року.

Суддя, який виніс смертний вирок 528 чоловікам 24 березня, намагається засудити до страти іншу групу з 683 осіб, до якої входить і один з колишніх лідерів забороненого руху Брати-мусульмани, які вважаються причетними до нападів на поліцейський відділок Адви, що стався 14 серпня у столиці верхнього Єгипту, Міньї. Адвокати захисту повідомили Amnesty International, що вони стурбовані тим, що суддя може винести смертні вироки і у цій справі.

Єгипет є державою-учасником Міжнародного пакту про громадянські і політичні права, відповідно до статті 14 якого держава повинна гарантувати право кожного на справедливий і публічний розгляд справи компетентним , незалежним і неупередженим судом, створеним відповідно до норм закону. Стаття також додатково гарантує право кожного, кому пред'явлені звинувачення кримінальному правопорушенні, бути своєчасно поінформованими про характер та причину висунутих проти них обвинувачень, а також право мати достатньо часу і можливостей для підготовки свого захисту; право бути судимими у їх присутності; і право на допит свідків, що свідчать проти них.

ВІЗЬМІТЬ УЧАСТЬ У АКЦІЇ ТЕРМІНОВОЇ ДОПОМОГИ!

І/або
Я хочу отримувати інформацію про нові акції термінової допомоги на свою електронну пошту або через SMS

Чи хотіли б ви оперативно допомагати людям, життя яких знаходиться у небезпеці?

Кожних 2 тижні ми надсилатимемо вам коротке повідомлення про справи людей, які потребують вашої допомоги.

Ви зможете:

• роздрукувати та надіслати звернення до влади,
  • або залишити свій підпис під он-лайн петицією з вимого звільнити в'язня або зупинити переслідування (у цьому випадку ми надішлемо листа від вашого імені).

Ми готуємо ваш лист. Зачекайте, будь ласка…

Ви також можете допомогти у цій справі, надіславши звернення електронною або звичайною поштою.

Переглянути звернення, яке ми надсилаємо

• Nayer Abdel-Moneim Othman: Minister of Justice, Ministry of Justice
  • Adly Mahmoud Mansour: Interim President, Office of the President
  • Hesham Mohamed Zaki Barakat: Public Prosecutor, Office of the Public Prosecutor
  • Osama Tawfik Badr: Ambassador of the Arab Republic of Egypt, Embassy of the Arab Republic of Egypt

Ми вимагаємо:

• Єгипетська влада повинна скасувати 528 смертних вироків, винесених 24 березня і провести повторний розгляд справ, суворо дотримуючись міжнародних стандартів справедливого судового розгляду, не вдаючись до смертної кари;
  • Замінити всі підтвердження смертні вироки та ввести мораторій на смертну кару в якості першого кроку на шляху до скасування смертної кари.