This is only a preview of unpublished case!

РОЗКРИЙТЕ МІСЦЕЗНАХОДЖЕННЯ ЗНИКЛИХ АКТИВІСТІВ

Україна, акція створена 10.2.2017, актуальна акція

Митці й активісти Сіре Фіолетове та Вікторія Мірошниченко зникли 31 січня, коли в’їхали до самопроголошеної “Донецької народної республіки” (ДНР) в Україні з метою проведення пацифістської вуличної акції. Де-факто влада відмовляється визнавати їхнє затримання, існують серйозні підстави для занепокоєння щодо їхньої безпеки.

Російські артактивісти Сіре Фіолетове (ім’я за паспортом: Олег Васильєв) і Вікторія Мірошниченко спланували поїздку в Донецьк, що на сході України та наразі знаходиться під контролем проросійських сепаратистів, з метою проведення публічної пацифістської акції.

Відвідування самопроголошеної “Донецької народної республіки” (ДНР) пов’язане зі значними ризиками для безпеки тих, хто в’їжджає, особливо для активістів, тож вони домовились бути на постійному зв’язку з другом у Росії. За словами його друга, остання телефонна розмова з Сірим Фіолетовим відбулась 31 січня о 17:00, за кілька хвилин до того, як Сіре Фіолетове та Вікторія Мірошниченко потрапили на територію, контрольовану сепаратистами.

Немає жодної достовірної інформації стосовно їхньої долі та місцезнаходження з часу цього останнього телефонного дзвінка. Тому існують підстави хвилюватися, що вони могли стати жертвами насильницького зникнення.

Де-факто влада в Донецьку відмовляється визнавати затримання Сірого Фіолетового та Вікторії Мірошниченко або надати будь-яку інформації щодо їхньої долі. Для “Міністерства державної безпеки” ДНР є цілком прийнятною практикою засудження осіб, яких підозрюють у зраді ДНР чи “підривній” діяльності, до 30-денного “адміністративного утримання” без можливості контактувати з близькими й адвокатами. Пізніше такі вироки дуже часто продовжують.

Конфлікт на сході України почався навесні 2014 року після анексії Російською Федерацією Кримського півострова. Супротивники нового уряду в Києві у квітні-травні 2014 року захопили будівлі місцевих адміністрацій та правоохоронних органів у кількох містах Донецької та Луганської областей на сході України (Донбас). Вимагаючи широкої місцевої автономії або незалежності від України, а також тіснішої співпраці з Росією, протестувальники сформували збройні угруповання та проголосили створення “Донецької народної республіки” та “Луганської народної республіки”. Зі свого боку київська влада розпочала так звану “антитерористичну операцію” (АТО), спрямовану на повернення контролю над цими територіями.

Місцеві служби безпеки у самопроголошених “республіках” діють без жодного контролю та регуляцій з боку де-факто влади. Вони безпідставно затримують осіб, тримаючи їх у власних пенітенціарних установах. Часто затриманих засуджують до 30 днів “адміністративного утримання”, під час якого вони не мають доступу до зовнішнього світу. Amnesty International раніше вже документувала випадки, коли таких затриманих піддавали тортурам та нелюдському поводженню, аби вибити з них “зізнання”, яке “суд” потім використовував для звинувачення.

Для отримання більш детальної інформації прочитайте спільну доповідь Amnesty International і Human Rights Watch “Тебе не існує: свавільні затримання, насильницькі зникнення та тортури на сході України”: http://amnesty.org.ua/wp-content/uploads/2016/07/2016-Tebe-ne-isnuye.-Svavilni-zatrimannya-nasilnitski-zniknennya-ta-torturi-na-shodi-Ukrayini.pdf

ВІЗЬМІТЬ УЧАСТЬ У АКЦІЇ ТЕРМІНОВОЇ ДОПОМОГИ!

І/або
Я хочу отримувати інформацію про нові акції термінової допомоги на свою електронну пошту або через SMS

Чи хотіли б ви оперативно допомагати людям, життя яких знаходиться у небезпеці?

Кожних 2 тижні ми надсилатимемо вам коротке повідомлення про справи людей, які потребують вашої допомоги.

Ви зможете:

• роздрукувати та надіслати звернення до влади,
  • або залишити свій підпис під он-лайн петицією з вимого звільнити в'язня або зупинити переслідування (у цьому випадку ми надішлемо листа від вашого імені).

Ми готуємо ваш лист. Зачекайте, будь ласка…

Переглянути звернення, яке ми надсилаємо

• Олександр Захарченко: Голова ДНР
  • Дарья Морозова: Омбудсмен ДНР

Ми вимагаємо:

• негайно розкрити місцезнаходження Олега Васильєва та Вікторії Мірошниченко;
  • гарантувати, що Олег Васильєв і Вікторія Мірошниченко не були свавільно затримані;
  • забезпечити Олега Васильєву та Вікторії Мірошниченко фізичну та психічну недоторканність.