Адвоката побили за те, що він вимагав зустрічі з клієнтом

Україна, акція створена 25.1.2012

17 серпня адвоката Дмитро Карпенко затримали та катували міліціонери міста Черкаси після того, як він вимагав дозволу на зустріч з клієнтом. Коли він поскаржився на таке поводження, йому висунули звинувачення у нападі на працівників міліції. Ця справа буде розглядатися в суді 29 грудня.

17 серпня Дмитро Карпенко пішов до Черкаського Суду, щоб зустрітися зі своїм клієнтом, якого незаконно тримали під вартою. Коли працівники міліції спробували разом із цим клієнтом покинути територію суду на білому фургоні без номерів, Дмитро Карпенко заблокував ворота і потребував зустрічі із підзахисним. На матеріалі, відзнятому системою відеоспостереження, видно, як три міліціонери агресивно хапають Дмитра Карпенка, кидають його на землю і вже в наручниках тягнуть у фургон.

Дмитро Карпенко повідомив місцевих правозахисників про те, що його забрали до черкаського відділку міліції і там били впродовж приблизно двох годин. Після звільнення він більше тижня перебував у лікарні зі струсом мозку, пошкодженням нирок та слідами побиття. 18 серпня він подав підкріплену медичними доказами скаргу на жорстоке поводження до прокуратури Черкаської області.

30 серпня прокуратури Черкаської області порушила проти Дмитра Карпенка кримінальну справу, стверджуючи, що він завдав ушкоджень двом із трьох міліціонерів, коли чинив опір арешту. Не було проведено жодного розслідування заяви Дмитра Карпенка про жорстоке поводження з ним або для того, щоб пересвідчитися, як саме він зазнав ушкоджень, підтверджених медичними довідками. Дмитро Карпенко подав апеляцію на рішення про порушення проти нього кримінальної справи, і звинувачення було скасовано на основі доказів відеоспостереження. Рішення про припинення справи було винесено апеляційним судом Черкаської області.

Однак 28 листопада прокуратура Кіровоградської області повторно порушила справу проти Дмитра Карпенка – незважаючи на те, що це заборонено українським законодавством. 29 грудня Дмитро Карпенко постане перед судом за опір під час арешту та напад на працівника міліції, і в разі, якщо він буде засуджений, йому загрожує до 6 років тюремного ув’язнення.

В Україні має місце справжня безкарність щодо злочинної поведінки на вищому рівні, включаючи тортури та вимагання з боку міліції в ході своєї роботи. Структурні недоліки, високий рівень корумпованості, тісні робочі стосунки та інші зв’язки між прокурорами та міліцією означають, що розслідування в кримінальних справах, ввірених міліції, навіть за наявності медичних або інших достовірних доказів для підтримки звинувачення, не проводяться. Переслідування та залякування потерпілих є поширеними. Все це у комбінації з подальшим низьким рівнем ведення судового переслідування ще більше підкреслює відсутність відповідальності за порушення міліцією прав людини.

• закликаючи зняти обвинувачення з Дмитра Карпенка;
  • закликаючи негайно розпочати розслідування заяви про те, що Дмитро Карпенко був підданий тортурам під час перебування в міліції.

• Віктор Павлович Пшонка: Генеральний прокурор
  • Віталій Захарченко: Міністр Внутрішніх справ