Допоможіть покарати осіб, що винні у викрадені та побитті Дмитра Булатова

Україна, акція створена 24.1.2014

Amnesty International серйозно стурбована долею Дмитра Булатова, активіста Євромайдану у місті Києві. Ввечері 22 січня він останній раз виходив на зв'язок зі своєю сім’єю. Рідні вважають, що Дмитра викрали.

Дмитро Булатов не виходив на зв’язок з родичами чи друзями з 23:00 22 січня. Дмитро є одним з головних організаторів та учасників Автомайдану – водії, які їздять колонами на підтримку Євромайдану ще листопада 2013 року. У зв’язку з його активністю він можу бути добре відомий українській владі.

Згідно інформації, яку отримала Amnesty International, Дмитро Булатов був активним протягом усього дня в середу 22 січня. Він організовував подальші акції протесту та брав участь у зустрічах. Його зникненню передував напад Беркуту на колону автомобілів протестувальників о 1:00 четверга 23 січня. Під час цього нападу автомобілі були розбиті, а протестувальників , за повідомленнями , відвезли в невідомому напрямку. Хоча Дмитро Булатов не був у цій колоні автомобілістів , є побоювання , що Беркут відслідковував усіх людей, що брали участь у Автомайдані. У той час як стало відоме місцезнаходження більшості затриманих, у Міністерстві внутрішніх справ заявили, що вони не затримували Дмитра Булатова. Автомобіль Дмитра також відсутній. Є побоювання , що він може бути підданий катуванню та іншим видам жорстокого поводження .

Починаючи з неділі, 19 січня, вже надійшло п’ять повідомлень про смерть протестувальників, які пов’язані з Євромайданом, хоча влада підтвердилиа тільки дві смерті, що настали в наслідок вогнепальних поранень. Також була низка випадків затримання протестуючих без інформування їхніх сімей. Деякі активісти Євромайдану стверджували, що їх було викрадено, побито і вивезено до лісу невідомими чоловіками. Один з активістів упевнений , що вони були співробітниками міліції. 22 січня, ще один учасник Євромайдану, Юрій Вербицький, був знайдений мертвим у лісі за межами Києва. Як повідомляється, у нього були зламані ребра, а також знайдені сліди від клейкої стрічки навколо його голови. Він разом з відомим журналістом і активістом , Ігорем Луценко , були викрадені невідомими людьми 21 січня, коли вони звернулися за медичною допомогою у місцеву лікарню.

З точки зору безпеки ситуація, що склалася в Україні сьогодні, викликає серйозну стурбованість Amnesty International, якою були зафіксовані випадки катувань та інших видів жорстокого поводження, а також безкарне використання невибіркового та брутальної сили з боку співробітників правоохоронних органів.

Після рішення уряду України в листопаді 2013 не підписувати угоду про асоціацію з Європейським союзом , яка б посилила економічні та політичні зв'язки між Україною та ЄС, тисячі українців вийшли на вулиці. З цього моменту протести тривають і зосереджені вони в основному у центр Києва.

Переважно мирні демонстрацій у Києві переросли у силове протистояння у ніч на неділю, після того як уряд ухвалив серію нових законів, які передбачають кримінальну відповідальність за участь у протестах та суворо обмежують свободу мирних зібрань, свободу об'єднань і вираження поглядів. Нові закони набрали чинності опівночі в середу, 22 січня.

• розпочати негайне, незалежне та ефективне розслідування викрадення Дмитра Булатова ;
  • притягнути до кримінальної відповідальності осіб, що причетні до нападу;
  • розслідувати подібні випадки жорстокого поводження з активістами Євромайдану;
  • вжити усіх можливих заходів для попередження подібних випадків.

• Віктор Павлович Пшонка: Генеральний прокурор, Генеральна прокуратура України
  • Віталій Захарченко: Міністр внутрішніх справ, Міністерство внутрішніх справ України