ЧОТИРЬОМ МОЛОДИМ АТИВІСТАМ ЗАГРОЖУЄ ТЮРЕМНЕ УВ’ЯЗНЕННЯ

Азербайджан, акція створена 1.4.2013

Четверо активістів були заарештовані та звинувачуються у причетності до організації мирного протесту, що пройшов у столиці Азербайджану - Баку, та який було жорстоко розігнано владою 10 березня.

Молоді активісти Махаммад Азізов, Бахтіяр Гулієв і Шанін Новрузлу були заарештовані 8 березня у ході спецоперації; 15 березня був також заарештований Рашад Хасанов. Вважається, що четверо активістів були заарештовані через причетність до організації мирного протесту, який було жорстоко розігнано владою 10 березня.

8 і 15 березня у Баку (Азербайджан) було заарештовано чотирьох активістів молодіжного руху NIDA. Всі вони брали участь у організації мирного протесту, який було розігнано владою 10 березня, і тепер можуть бути ув’язнені на тривалий строк.

За словами Тургута Гамбара, голови NIDA (ненасильницького, про-демократичного молодіжного руху), під час допиту у поліції активістам було відмовлено у доступі до адвоката. Їх допитували у присутності адвокатів призначених державою, після чого Махаммад Азізов, Бахтіяр Гулієв і Шанін Новрузлу з’явилися на телебаченні і зачитали заздалегідь підготовлені зізнання. Це стало причиною побоювань, що їх могли катувати використовувати інші засоби жорстокого поводження.

У поліції стверджують, що у помешканнях активістів було знайдено наркотики та запалювальні пристрої. За постановою суду Баку, вони три місяці перебуватимуть на досудовому утриманні під вартою за звинуваченням у нелегальному збереженню зброї. У разі засудження на активістів очікує тривале ув’язнення. Родичі активістів стверджують, що наркотики і запалювальні пристрої були підкинуті під час обшуку поліцейськими у цивільному одязі. Під час обшуку помешкання Бахтіяра Гулієва 8 березня поліцейські не показали ані документів, що засвідчують особу, ані ордер на обшук. Коли ж під час першого обшуку кімнати Махаммада Азізова нічого не було знайдено, був здійснений другий обшук, який, за свідченнями поліції, виявив пакунок із наркотиками. Також поліцейські стверджують, що у ході обшуку вони знайшли у саду будинку коробку з кількома пляшками з горючою сумішшю. Родина Махаммада Азізова свідчить, що цієї коробки не було у їх саду до прибуття поліцейських.

Amnesty International вже тривалий час занепокоєна невиконанням з боку азербайджанської влади своїх міжнародних зобов’язань щодо захисту права на свободу зібрань і свободу слова. Ті, хто висловлює свою незгоду, часто стають мішенню сфабрикованих кримінальних звинувачень, а також нападів, переслідувань або шантажу. Останнім часом Amnesty International отримує велику кількість документальних підтверджень цих випадків; для загального ознайомлення дивіться Щорічний Звіт 2012 про Азербайджан, http://www.amnesty.org/en/region/azerbaijan/report-2012.

За свідченнями правозахисників, близько 1000 людей брали участь у протесті в Баку 10 березня, і приблизно 90 були заарештовані. Демонстранти закликали покласти край смертності у Азербайджанській армії у мирний час після того як багато молодих новобранців померли від «дідівщини» - агресивної і часто жорстокої церемонії ініціації. Поліція розігнала протест із застосуванням гумових куль, водометів та поліцейських кийків. Кількох демонстрантів побили і травмували, декого з них – під час арешту або вже під час перебування під вартою. Одному демонстранту було вибито щелепу ударом поліцейського шолому.

Уряд Азербайджану регулярно використовує звинувачення у збереженні наркотиків та зброї аби змусити замовкнути критично налаштованих громадян. Уряд особливо нетолерантний щодо критики на адресу родини Президента.

Махаммад Азізов та Бахтіяр Гулієв були також творцями сторінки у Facebook , на якій висміювався покійний Президент Гейдар Алієв, батько нинішнього Президента Ільхама Алієва. На сторінці часто публікувались сатиричні повідомлення і карикатури про нього та його родину.

• негайно та безумовно звільнити Махаммада Азізова, Бахтіяра Гулієва, Шаніна Новрузлу і Рашада Хасанова;
  • підтвердити, що до затриманих не було застосовано катування або іншого виду жорстокого поводження, і вони мають доступ до необхідного медичного обслуговування, обраних ними адвокатів та членів родини;
  • провести негайне і ефективне розслідування заяв про тортури і жорстоке поводження;
  • поважати право на свободу слова та зібрань, а також надати гарантії того, що жодна особа не буде кримінально переслідуватися за законну реалізацію прав людини.

• Ільхам Алієв: Президент Республіки Азербайджан