АТАКА НА КОНВОЙ КАНДИДАТА В ПРЕЗИДЕНТИ В АЗЕРБАЙДЖАНІ

Азербайджан, акція створена 26.1.2013

Кортеж азербайджанського опозиційного кандидата у президенти Іси Гамбара був атакований, в результаті чого було поранено щонайменше дев'ять осіб. Поліція спостерігала, не втручаючись.

За даними партії Іса Гамбара «Мусават», кандидат в президенти був на під’їзді до прибережного міста Ленкоран на півдні Азербайджану, коли 10 транспортних засобів спробували заблокувати йому в’їзд у місто.

Натовп з більш ніж 100 людей закидав кортеж цеглою і яйцями, взятими з вантажівок поблизу, розбивши вікна автомобілів. Дев’ять людей з супроводу Ганбара були поранені, деякі з них були побиті, а заступнику лідера партії «Мусават», Гулагу Асланлі, переїхали ногу машиною.

Під час засідки, фотограф партії «Мусавар», Мехман Карімов був затриманий для допиту людьми в цивільному, які, ймовірно, управляли натовпом. Його звільнили після того, як віддали йому камеру.

Поліцейські, що знаходилися поблизу, не втрутилися, але Гамбар та його кортеж змогли втекти з місця події, утім потрапивши під таран вантажівки, після чого їх декілька кілометрів переслідувала група з понад п’ятьох автомобілів.

Amnesty International вже давню висловлює заклопотаність з приводу переслідування владою Азербайджану тих, хто насмілюється публічно її критикувати. Інакомислячі у країні часто стикаються із сфабрикованими кримінальними звинуваченнями, нападами, залякуваннями чи шантажем. Наші численні публікації по Азербайджану задокументували десятки таких випадків в деталях (www.amnesty.org/en/region/azerbaijan), також їх можна знайти в щорічній доповіді за минулий рік (http://www.amnesty.org/en/region/azerbaijan/report-2012).

На даний момент, будь-яка людина, що переслідується з боку влади в зв’язку із критикою уряду, не може розраховувати на справедливий судовий розгляд. Крім того, особи, що подають позов проти уряду не можуть очікувати справедливої ​​компенсації або захисту в судовому порядку. Детальну інформацію про це можна знайти в доповіді Весна, яка ніколи не розквітла: Придушення свободи в Азербайджані (http://www.amnesty.org/en/library/info/EUR55/011/2011/en) (EUR 55/011/2011).

Хоча такі люди можуть отримати певну підтримку з боку азербайджанських НУО, такі організації не в змозі забезпечити повний захист у цій авторитарній державі. Більше того, самі НУО перебувають під постійним тиском з боку уряду і ризиком примусового закриття.

• невідкладно розпочати розслідування щодо атаки на конвой партії «Мусават» біля в’їзду в місті Ленкорань, і бездіяльності поліції;
  • почати розслідування та виявити осіб, відповідальних за заподіяння шкоди членам конвою та пошкодження їх автомобілів, і притягнути їх до відповідальності;
  • утриматися від вибіркового переслідування політичних і громадських активістів.

• Раміль Усубов: Генерал-полковник, Міністерство внітрішніх справ
  • Закір Гаралов: Генеральний Прокурор Азербайджану