Активісту загрожує тюремне ув’язнення за допомогу бездомним

Білорусь, акція створена 28.7.2013

Олексій Щадров зіткнувся із ризиком двох років позбавлення волі в Білорусі. В цьому випадку, він буде в'язнем совісті.

Олексій Щадров, 28-річний побожний католик, утримує притулок для бездомних людей з молитовною кімнатою в його будинку в селі в західному регіоні Гродно, з грудня 2011 року. Він надавав нужденним, включаючи бездомних, алкоголіків і наркоманів, їжу, одяг, місце переночувати та прийняти душ. В холодну пору в 2012 і 2013 роках майже 30 осіб жили в цьому притулку. У лютому та квітні 2013 поліція провела рейд будинку, і в ході першого були конфісковані релігійні книги.

Глава райвідділу міліції Щичина відкрив кримінальну справу проти Олексія Щадрова 11 червня за статтею 193-1 Кримінального кодексу Білорусі, яка передбачає кримінальну відповідальність за діяльність незареєстрованих організацій. Amnesty International виступає за вилучення статті 193-1, тому що це порушує право на свободу об'єднань. Олексій Щадров був звинувачений в організації «незареєстрованої релігійної організації за місцем його проживання і забезпечення умов для її функціонування без реєстрації відповідно до порядку, встановленого законом» з липня 2012 року. Олексій Щадров сказав в інтерв’ю кореспонденту Форуму 18, правозахисної організації, що сприяє свободі віросповідання: «Я даю їм їжу, ліжко, ванну і одяг, і я молюся разом з ними, але це не релігійна організація, просто благодійність».

15 липня Олексій Щадров оскаржив звинувачення в Прокуратурі Щичина, стверджуючи, що справа проти нього у відповідності зі статтею 193-1 є неконституційною і порушує Міжнародний пакт про громадянські і політичні права.

Стаття 193-1, що була додана до Кримінального кодексу 15 грудня 2005, встановлює, що будь-яка діяльність від імені незареєстрованої організації, у тому числі політичних партій і релігійних організацій, є кримінальним правопорушенням і карається штрафом або позбавленням волі на строк до двох років. У 2011 році Венеціанська комісія Ради Європи заявила, що «саме існування статті 193-1 має стримуючий ефект на діяльність неурядових організацій» і що «обмеження є настільки сильним, що необґрунтовано обмежує не лише свободу об'єднань, а також свободу думок і їх вираження».

Зовсім недавно стаття 193-1 була використана щодо релігійних організацій: 1 червня 2012 трьом членам незареєстрованої протестантської церкви було винесене офіційне попередження щодо діяльності від імені незареєстрованої організації (стаття 193-1) та розпалювання расової, національної чи релігійної ненависті. Попередження за розпалювання расової, національної чи релігійної ненависті було відхилено судом, але попередження відповідно до статті 193-1 залишається в силі.

Для отримання додаткової інформації див доповідь Amnesty International «Що не дозволено - те заборонено: відключення громадянського суспільства в Білорусі» (індекс: EUR 49/006/2013): http://amnesty.org/en/library/info/EUR49/006/2013 /EN

• - закрити кримінальну справу проти Олексія Щадрова;
  • - виконувати міжнародно-правові зобов'язання щодо поваги й захисту права на свободу вираження думок, мирних зборів та об'єднань;
  • - скасувати статтю 193-1 Кримінального кодексу.

• Аляксандр Лукашенка: Президент Білорусі
  • Аляксандр Конюк: Генеральний прокурор