Акція термінової допомоги

Журналістка може втратити сина після репортажу про протести

Білорусь, акція створена 11.4.2017, актуальна акція

Білоруська влада погрожує журналістці Ларисі Щіряковій забрати від неї 10-річного сина. Ця погроза надійшла після критичного висвітлення нею подій в країні, в тому числі, заходів влади проти мирних демонстрантів.

Лариса Щірякова - незалежна журналістка з Гомелю, місті на південному сході Білорусі, яка працює на польській ТБ станції, «Белсат». Через її критичні репортажіі, влада затримувала і штрафувала Ларису Щірякову багато разів за роботу «без акредитації». Вона і її телеканал подавали заяву на акредитацію, щонайменше чотири рази, але кожного разу їм було відмовлено. Лише протягом 2016 року Лариса Щірякова отримала такі штрафи тричі.

Лариса Щірякова активно висвітлює останні антиурядові протести в Білорусі з моменту їх початку в середині лютого. 12 березня вона була заарештована під час висвітлення акції протесту в місті Рогачов і звинувачена в участі в «несанкціонованому масовому зборі». Її було звільнено за кілька годин, але знову заарештовано дорогою додому в Гомель. Поліція обґрунтувала це тим, що вона була схожа на розшукувану підозрювану в крадіжці, і утримувала її протягом восьми годин, перш ніж відпустити, без буд’яких звинувачень щодо гаданої крадіжки. Через п'ять днів, 17 березня, Гомельський районний суд визнав Ларису Щірякову винною в участі в «несанкціонованому масовому заході» 12 березня в Рогачові і оштрафував її на 140 білоруських рублів (близько 75 доларів США). 18 березня місцева поліція відвідала будинок її батьків в Гомелі, де вони наглядали за її сином, і попередила їх, що їхня дочка може втратити опіку над сином через велику кількість адміністративних порушень.

Ларису Щірякову знову заарештували на короткий час 25 березня, коли вона вела репотаж з ще одного вуличного протесту, на цей раз в Гомелі, і викликали її до поліцейської ділянки на наступний день для допиту. Під час допиту в поліції їй видали протоколи двох нових адміністративних правопорушень: відсутність реєстрації на собаку, та не очищення піску навколо її квартири. Вона не знала, що ці дії можуть буди адміністративними правопорушеннями, і ніколи не чула щоб такі підставі порушували проти кого-небудь. Офіцер в поліцейській дільниці сказав їй, що її сім'я може розглядатися як «соціально безвідповідальною» через число адміністративних правопорушень, які вона продовжує вчиняти, і що влада може не мати іншого вибору, окрім як забрати її сина від неї і помістити його в дитячий будинок.

Наразі Лариса Щірякова очікує на судове слухання, що призначене на 12 квітня відносно її арешту в Гомелі 25 березня. Якщо її буде визнано винною, це означатиме принаймні ще два додаткових адміністративні штрафи, які потенційно могли б посилити перспективу того, що її сина може буде поміщено до дитячої установи.

Хвиля мирних вуличних протестів почалася в Білорусі в середині лютого після того, як сотні тисяч білорусів отримали податкові рахунки відповідно до Указу Президента, спрямованого на припинення «соціального паразитизму» - фактично, податок для безробітних.

21 березня президент Лукашенка звинуватив «західні» організації у фінансуванні протестів з метою спровокувати «бійки і кровопролиття» в країні. Він також зазначив, що близько 20 «бійців» були затримані за «підготовку збройних провокацій» 25 березня.

25 березня, поліція провела обшуки в офісах відомої групи з захисту прав людини «Вясна» і ненадовго затримала близько 60 осіб. Спостерігачі Amnesty International особисто стали свідками арешту понад 20 мирних демонстрантів в Мінську на проспекті Незалежності біля будівлі Академії Наук. Також вони стали свідками того, як спец служби повалили на землю, а потім заарештували літню жінку. Близько 700 осіб були затримані на наступний день в Мінську, в їх числі мирні демонстранти, незалежні журналісти, і перехожі.

Багато судових слухань все ще триває через велику кількість заарештованих і затриманих, що перевантажило пропускну здатність білоруських судів. На момент написання, Лариса Щірякова як і раніше очікує адміністративне судове слухання, 12 квітня, щодо свого арешту 25 березня.

Вона має намір продовжувати свою роботу в якості журналіста, але має побоювання, що це призведе до нових адміністративних правопорушення з її боку та накладання нових штрафів. Закон в Білорусі вимагає, щоб всі іноземні ЗМІ мали акредитацію від Міністерства Закордонних Справ. Але критичним засобам масової інформації та незалежним журналістам регулярно свавільно відмовляють в акредитації за нібито скоєнні незначні порушення або невиконання деяких незрозумілих формальностей.

ВІЗЬМІТЬ УЧАСТЬ У АКЦІЇ ТЕРМІНОВОЇ ДОПОМОГИ!

І/або
Я хочу отримувати інформацію про нові акції термінової допомоги на свою електронну пошту або через SMS

Чи хотіли б ви оперативно допомагати людям, життя яких знаходиться у небезпеці?

Кожних 2 тижні ми надсилатимемо вам коротке повідомлення про справи людей, які потребують вашої допомоги.

Ви зможете:

• роздрукувати та надіслати звернення до влади,
  • або залишити свій підпис під он-лайн петицією з вимого звільнити в'язня або зупинити переслідування (у цьому випадку ми надішлемо листа від вашого імені).

Ми готуємо ваш лист. Зачекайте, будь ласка…

Переглянути звернення, яке ми надсилаємо

• Шуневич Ігор Анатольович: Міністр внутрішніх справ
  • Лукашенко Олександр Григорович: Президент

Ми вимагаємо:

• негайно припинити переслідування Лариси Щірякової, в тому числі припинити погрози позбавити її опіки над сином і помістити його в дитячий будинок;
  • дотримуватися права на свободу вираження для всіх білорусів, а також про те, що вільні і незалежні засоби масової інформації є одним з найважливіших компонентів цього права;
  • припинити затримання та переслідування журналістів в Білорусі.