Павло Селюн потребує президентського помилування

Білорусь, акція створена 29.9.2013

Апеляція Павла Селюна була відхилена Верховним судом 17 вересня. Він був засуджений до смертної кари 12 червня, і тепер звертається до Президента про помилування.

Верховний суд відхилив апеляцію Павла Селюна 17 вересня. Він був засуджений до страти судом Гродненської області 12 червня за звинуваченням у вбивстві його 21-річної дружини та її 23-річного коханця в серпні 2012 року. Він утримується в слідчому ізоляторі для засуджених до смерті ув'язнених в Мінську. Наступним етапом для Павла Селюна є прохання про помилування на ім'я Президента Республіки Білорусь.

Вбивство сталося 5 серпня 2012. Павло Селюн був затриманий через два дні на поїзді, що прямував від міста Гродно, в Західній Білорусії,до Барановичів, приблизно в 200 км звідти. Суд визнав Павла Селюна винним за статтею 139 (2) (вбивство двох або більше осіб з особливою жорстокістю), статтею 205 (розбій), статті 347 (наруга над трупом або могилою) та статті 378 (розкрадання особистих документів) Кримінального кодексу Республіки Білорусь.

Його мати, Тамара Селюн, що живе більш, ніж за 300 км від Гродно, не отримувала жодних листів від сина після винесення вироку 12 червня, і вона занепокоєна тим, що він може вчинити самогубство. 4 липня Гродненський обласний суд надав їй дозвіл на відвідування сина, і вона змогла побачити його вперше після оголошення вироку.

Павло Селюн знаходився в слідчому ізоляторі (СІЗО) в'язниці № 1 м. Гродно, і на початку серпня його перевели в центр для засуджених до смерті ув'язнених в Мінську.

В Білорусі, засуджених до смертної кари повідомляють про виконання вироку за декілька моментів перед стратою. Їх вбивають вистрілом в потилицю чи спину, іноді для цього необхідно більше однієї кулі. Тіло не передають родині, яку часто повідомляють лише згодом, а місце поховання тримається в секреті, що призводить до подальшого страждання родичів. Родичі Павла Селюна збираються звертатися до Комітету з прав людини ООН.

Білорусь є останньою країною в Європі, яка все ще здійснює страти: у 2012 році стратили трьох чоловіків. Три смертних вироки було винесено в 2013 році: Григор Юзепчук був засуджений 24 квітня, а Аляксандр Гаринав - 14 червня.

У Білорусі смертні вироки часто виносяться в підсумок несправедливих судових процесів, які включають вимушені визнання, здійснюються в режимі цілковитої таємності, не повідомляючи самих ув'язнених, їх сім'ї або законних представників. Влада відмовляється повертати тіла страчених їх родичам або навіть сказати їм, де вони поховані, і страти проводяться, незважаючи на прохання ООН з прав людини в уряд не здійснювати цей вид покарань. Комітет з прав людини та інші виявили, що застосування смертної кари в Білорусі є порушенням прав людини засуджених та їх сімей.

Amnesty International виступає проти страти у всіх випадках без винятку. Це порушує право на життя, проголошене у Загальній декларації прав людини. Це жорстоке, нелюдське і принижуюче гідність покарання.

• - помилувати Павла Селюна;
  • - замінити всі смертні вироки в Білорусі;
  • - встановити мораторій на застосування смертної кари.

• Аляксандр Лукашенка: Президент Білорусі