В’язні сумління в Білорусі в небезпеці

Білорусь, акція створена 11.11.2011

Білоруських в’язнів сумління, Андрія Саннікова і Зміцера Дашкевича, піддають психологічному тиску постійними переїздами з однієї в’язниці в іншу. На обох чоловіків можуть напасти.

14 травня 2011 опозиційний кандидат в президенти, Андрій Санніков, був засуджений до п’яти років тюремного ув’язнення за участь в післявиборних демонстрацій в Мінську 19 грудня 2010 року. Зміцер Дашкевич, лідер молодіжного опозиційного руху Молодий фронт, був засуджений до двох років ув’язнень 25 березня за звинуваченням в нападі за день до виборів. Amnesty International вважає, що звинувачення проти чоловіків є необґрунтованими і що вони стали мішенню через мирне здійснення свого права на свободу зборів і висловлювання думок.

Андрій Санніков вже протягом 10 днів перевозяться з однієї в’язниці в іншу. На прес-конференції 28 вересня Ірина Халіп, дружина Андрія Санникова, заявила, що вона вважає, що її чоловік і Зміцер Дашкевич в серйозній небезпеці. Ірина Халіп повідомила, що вона і адвокат її чоловіка не були проінформовані про місцезнаходження Андрія між 20 і 26 вересня. 20 вересня їй сказали, що він був переміщений з в’язниці в Новополацьку на півночі країни, де він відбував покарання, у в’язницю Бобруйськ, близько 250 км на південь. Причини переміщення не були пояснені, але, згідно із законодавством, ув’язнені можуть бути переміщені тільки у виняткових випадках. 23 вересня, коли адвокат намагався зв’язатися з Андрієм Санніковим в Бобруйську, йому сказали, що він не прибув. 26 вересня Ірина була поінформована, що її чоловік був у Могільвскьому слідчому ізоляторі (СІЗО), а пізніше вона дізналася, що він також провів деякий час у в’язниці у Вітебську, перш ніж він туди прибув 24 вересня, де він був поміщений в одній камері із Зміцером Дашкевичем. Ірина Халіп повідомила, що Андрію Саннікову загрожують співкамерники у Вітебську, який заявив: “Ми не маємо наміру вбити вас, але… вас можуть перевели в іншу камеру, де вас можуть побити або навіть вбити. В’язні вбивають один одного. Таке буває”.

Андрій Санніков повідомив, що здоров’я Зміцера Дашкевича серйозно погіршилося. Зміцер Дашкевич почав голодування 12 вересня в знак протесту проти поводження з ним у в’язниці. Він був поміщений у карцер вісім разів з моменту початку його тюремного ув’язнення, і його збиралися судити в колонії за порушення тюремних правил. Він більше не знаходиться на голодуванні. Інші в’язні також повідомили, що Зміцер Дашкевич зіткнеться з серйозними проблемами у в’язниці в Глибокому, куди він буде перевозитися.

Amnesty International продовжує просити про звільнення в’язнів сумління, які знаходяться в ув’язненні, засуджені в зв’язку з демонстрацією в грудні 2010 року. Залишилися ув’язненими:

Зміцер Бондаренко, засуджений до 2 років 26 березня,

Едуард Лобау, засуджений до 4 років 24 березня,

Павло Северинець, засуджений до 3 років 16 травня,

Михайло Статкевич, засуджений до 6 років 26 травня,

Дмитро Ус, засуджений до 5,5 років 26 травня.

• Нагадуючи білоруській владі, що ці чоловіки є в’язнями сумління, позбавленими волі виключно за мирне вираження своїх прав і що вони повинні бути звільнені негайно і беззастережно;
  • Нагадуючи білоруській владі, що вона зобов’язана захищати фізичне і психологічне здоров’я тих, хто перебуває під вартою, це включає в себе обов’язок по захисту ув’язнених від посягань з боку третіх осіб, а також державних представників;
  • Закликаючи білоруську владу гарантувати, що жоден з чоловіків не будуть піддані тортурам або жорстокому поводженню з боку державних чиновників або третіх осіб.

• Grigory Vasilevich: General Prosecutor
  • Anatoly Kuleshov: Minister of Internal Affairs
  • Валентин Володимирович Величко: Надзвичайний і повноважний посол Республіки Білорусь в Україні, Посольство Республіки Білорусь в Україні