ЖИТТЯ ПРОТЕСТУЮЧОГО В НЕБЕЗПЕЦІ

Росія, акція створена 13.11.2013

Сергій Кривов, звинувачений у "Болотній справі" в Москві, голодує впродовж двох місяців на знак протесту проти порушення його процесуальних прав.

Сергій Кривов, затриманий в жовтні 2012, оголосив голодування з 19 вересня, вимагаючи щоб його процесуальні права дотримувалися в ході судового розгляду, а саме, він вимагає протоколи (транскрипти) судових слухань, які він не отримує протягом місяця; а також його право розгляд клопотань системно порушується головуючим суддею.

Стан здоров'я Кривова в серйозно погіршився під час голодування. За його власним твердженням, він втратив більше 20 кілограмів, п'яту частину маси його тіла. Його стан продовжує швидко погіршуватися, і його життя може бути в серйозній небезпеці.17 листопада він погодився припинити голодування і просив про переведення в тюремну лікарню та відкладення слухань, поки він не зможе їх відвідувати знову, так що він зможе отримати необхідну медичну допомогу, щоб полегшити закінчення голодування. Його прохання було відхилене головою пенітенціарної адміністрації.

На 18 і 19 листопада Кривов був доставлений до зали суду в поганому стані, йому довелося лежати протягом більшої частини слухань, він кілька разів втрачав свідомість. Незважаючи на це, головуючий суддя відмовився відкласти слухання і відхилив прохання адвоката про те, щоб викликати швидку допомогу, а також щодо огляду Кривова незалежним лікарем, щоб визначити, чи в стані він постати перед судом.

19 листопада суддя задовольнив клопотання обвинувачення і продовжив термін утримання Сергія Кривова та інших обвинувачених у Болотній справі на наступні три місяці, хоча обвинувачення не надало жодних причин, чому затримані мали залишатися під вартою, як цього вимагає національне законодавство. В даний час дванадцять осіб є підсудними в Московському міському суді у зв'язку з вуличними протестами на Болотній площі в травні 2012, що закінчилися зіткненнями із поліцією. Дев'ять з них знаходяться під вартою протягом року. За цей час стан здоров'я принаймні шести з них значно погіршився, в деяких випадках існує ризик серйозного й непоправного збитку їх здоров'ю.

6 травня 2012 року напередодні інавгурації Володимира Путіна було погоджено низку акцій на Болотній площі в центрі Москви на знак протесту проти повернення Володимира Путіна на пост президента, оскільки вибори були затьмарені численними повідомленнями про фальсифікації. У день демонстрації, поліція змінила погоджені заходи щодо безпеки, в результаті чого для протестувальників був набагато більш вузький прохід на Болотну площу. Це призвело до підвищення тиску в передній частині колони протестувальників і порушення першої лінії поліції біля входу на площу. Тим не менш, другий ряд поліції не був прорваний і не було спроб прорвати другу лінію. Проте, поліція затримала сотні протестуючих, багато з них довільно, і розігнала весь збір.

Є безліч добре документованих доказів застосування надмірної сили з боку поліції, кілька демонстрантів отримали травми, включаючи струс мозку, серйозні синці та порізи. У той же час шматки асфальту і різні інші об'єкти були кинуті в поліцію, а також ряд співробітників поліції отримали поранення.

В даний час дванадцять осіб постали перед судом в зв'язку з цією подією. Дев'ять з них залишаються в ув'язненні, і в даний час транспортується з СІЗО до суду, щоб бути присутніми на слуханнях. Це Артем Савьолов, Володимир Акименков, Сергій Кривов, Степан Зімін, Олексій Поліхович, Денис Луцкевич, Леонід Ковяжин, Андрій Барабанов і Ярослав Бєлоусов. Всі вони перебувають під вартою протягом року.

Під час кожного судового засідання Сергій Кривов намагався виступати з клопотаннями щодо його процесуальних прав, але в кожному випадку їх було відхилено головуючим суддею. Крім того, суддя регулярно втручається у спроби Сергія Кривова допитувати ключових свідків обвинувачення і забороняє йому ставити певні питання. Суддя заявляє, що ці питання не стосуються справи або є повторними. Amnesty International, будучи представленою на певних слуханнях, вважає, що принаймні деякі з питань, що були відхилені суддею, є актуальними і важливі для захисту, а отже, його право на справедливий судовий розгляд було порушено.

• Дозволити незалежне медичне обстеження і огляд Сергія Кривова та забезпечити надання адекватної медичної допомоги усім обвинуваченим в цій справі;
  • Негайно відпустити Сергія Кривова з-під варти, а також, стосовно нього й усіх інших обвинувачених розглянути менш обмежувальні профілактичні заходи;
  • Забезпечити право Сергія Кривова на справедливий судовий розгляд, так само як і усіх інших підсудних.

• Геннадій Олександрович Корнієнко: Директор Федеральної служби виконання покарань