Акція термінової допомоги

Офіс Зведеної мобільної групи "Комітету проти катувань" у Грозному розгромлений натовпом

Росія, акція створена 8.6.2015, актуальна акція

Офіс Зведеної мобільної групи (ЗМГ), групи з прав людини, що працює в Чечні, був атакований 3 червня натовпом осіб у масках у столиці Чечні ‒ Грозному. Двом членам ЗМГ довелося евакуюватися з офісу через вікно, щоб уникнути розлюченого натовпу.

Офіс Зведеної мобільної групи (ЗМГ) у Грозному, який неодноразово був мішенню переслідувань з боку влади і проурядових активістів в останні місяці та роки через його мужню роботу в галузі прав людини, був оточений розлюченим натовпом близько 10:30 ранку 3 червня. ЗМГ об’єднує юристів та членів неурядових організацій з інших регіонів Росії, які документують порушення прав людини в Чечні та надають правову допомогу жертвам. Група чоловіків у масках спочатку застосувала металеві ломи, щоб розбити автомобіль ЗМГ, припаркований на вулиці, а потім прорвалася в будівлю. Вони зламали двері та увірвалися в офіс. Дехто з них піднявся на балкон офісу і спробував розбити вікно, поки натовп унизу підбадьорював їх. Двоє співробітників ЗМГ, Альберт Кузнєцов і Данило Чендеміров, залишили приміщення через вікно з іншого боку будівлі. Нападники розграбували офіс, а потім увірвалися в квартиру, що розташована на тому ж поверсі будівлі, де жили співробітники ЗМГ.

Численні дзвінки в поліцію від ЗМГ та їх прихильників за межами Чечні залишилися без відповіді. За словами очевидців, поліцейські прибули на місце події, але не втрутилися, щоб зупинити напад. Правозахисна організація «Меморіал» повідомила, що посадовці, які проводять кримінальне розслідування, прибули на місце події тільки близько 12:00.

Представники влади Чечні оголосили про мітинг 2 червня на знак протесту щодо «пропагандистської війни проти Чечні і Росії». Його мали вести ‒ за узгодженням з чеченськими властями ‒ правозахисники, а також незалежні засоби масової інформації, такі як «Нова газета», «Комерсант», радіостанція «Ехо Москви» та інформаційна платформа «Відкрита Росія». «Комерсант» і «Відкрита Росія» нещодавно опублікували заяви про потужну корупцію та кумівство у Чечні. «Нова газета» та «Ехо Москви» регулярно повідомляли про порушення прав людини в Чечні. Чеченська влада неодноразово наказувала державним службовцям, студентам та іншим мирним жителям приєднуватися до великих демонстрацій проти незалежних ЗМІ та правозахисників. В останню хвилину плани щодо мітингу 2 червня змінилися, і натомість мітинг пройшов біля офісу ЗМГ 3 червня.

У грудні 2014 року офіс Зведеної мобільної групи у Грозному став мішенню іншого нападу. 13 грудня в Грозному пройшла публічна демонстрація, під час якої фігурували банери, в яких члени ЗМГ називалися «прихильниками тероризму». Пізніше того ж дня офіс ЗМГ був зруйнований у результаті пожежі, за якою, імовірно, стояв підпал. Наступного дня чеченська міліція увійшла в квартиру, орендовану ЗМГ у Грозному, і без надання будь-яких пояснень або пред’явлення ордера на обшук двом співробітникам ЗМГ, які були там присутні, обшукала будівлю, конфіскувала мобільні телефони, кілька фотоапаратів, ноутбуків та інше електронне обладнання. Поліція також провела обшук двох співробітників ЗМГ та їхнього автомобіля. Двоє членів, Сергій Бабинець і Дмитро Димитрієв, були затримані поліцією на кілька годин, потім їх відпусили без висування звинувачення.

З грудня ситуація для незалежних правозахисників і журналістів, які працюють у Чечні, погіршилася. Тиск на місцевих журналістів та громадських діячів зростає, а незалежні журналісти отримують погрози.

ВІЗЬМІТЬ УЧАСТЬ У АКЦІЇ ТЕРМІНОВОЇ ДОПОМОГИ!

І/або
Я хочу отримувати інформацію про нові акції термінової допомоги на свою електронну пошту або через SMS

Чи хотіли б ви оперативно допомагати людям, життя яких знаходиться у небезпеці?

Кожних 2 тижні ми надсилатимемо вам коротке повідомлення про справи людей, які потребують вашої допомоги.

Ви зможете:

• роздрукувати та надіслати звернення до влади,
  • або залишити свій підпис під он-лайн петицією з вимого звільнити в'язня або зупинити переслідування (у цьому випадку ми надішлемо листа від вашого імені).

Ми готуємо ваш лист. Зачекайте, будь ласка…

Ви також можете допомогти у цій справі, надіславши звернення електронною nebo на Twitter або звичайною поштою.

Переглянути звернення, яке ми надсилаємо

• Бастрикін О.В.: Голова Слідчого комітету
  • Путін В.В.: Президент
  • Дев'ятов С.В.: Керівник Слідчого відділу Слідчого комітету по Чеченській Республіці

Ми вимагаємо:

• Забезпечити швидке, повне, неупереджене та ефективне розслідування інциденту та притягнути винних до відповідальності;
  • Переконатись, що члени ЗМГ можуть здійснювати свою законну правозахисну діяльність без подальшого переслідування, страху за свою безпеку і обструкції;
  • Поважати міжнародні зобов’язання в галузі прав людини в Росії і припинити наклепницьку кампанію проти російських правозахисників.