Акція термінової допомоги

Вимагайте розслідування повідомлень про викрадення, тортури і вбивства підозрюваних у гомосексуальності чоловіків у Чечні

Росія, акція створена 5.4.2017, актуальна акція

Чоловіки, яких підозрюють у гомосексуальності, піддаються викраденням, катуванням або навіть вбивствам у Чечні в рамках скоординованої кампанії за умови безкарності.

1 квітня російська щоденна незалежна газета «Новая газета» повідомила, що в останні дні сотні людей, яких вважають геями, були викрадені в рамках скоординованої кампанії. Люди піддавалися катуванням та іншим видам жорстокого поводження і були змушені розкривати інших відомих їм ЛГБТІ осіб. «Новая газета» стверджує, що володіє перевіреною інформацією про щонайменше трьох осіб, якіх було вбито їх викрадачами, але інші джерела стверджують, що таких вбивств було набагато більше.

Також є інформація, що деякі з викрадених чоловіків повернулися до своїх родин, можливо, за причиною того, що їх сексуальна орієнтація не була підтверджена самими викрадачами. Тим не менш, вони залишаються в серйозній небезпеці через місцеву нетерпимість до гомосексуалів. Члени НГО «Російська ЛГБТІ мережа» підтвердили цю інформацію, і створили гарячу лінію, пропонуючи допомогу тим, хто шукає безпечних умов за межами регіону. Проте також є анонімні попередження онлайн, що деякі з пропозицій допомоги зробленої через Інтернет можуть бути використані виконавцями цих злочинів, з метою подальшого вистеження ЛГБТІ осіб.

Реакції від чеченських посадовців стосовно цієї інформації відрізняються, починаючи від заперечення (наприклад, Альва Карімов, Прес-Секретар Голови Республіки), до ставлення до цієї інформації як до жарту, та завуальованних погроз.

3 квітня Прес-Секретар Адміністрації Президента РФ Дмитро Пєсков, повідомив, що Міністерство внутрішніх справ «перевіряє інформацію щодо переслідування чоловіків нетрадиційної орієнтації».

«Вбивства честі» досі практикуються на Північному Кавказі, а особливо у Чечні. Чоловіки, яких можуть вважати за таких, що «зганьбили честь» сім'ї, будучи геями чи які вважаються ними, стикаються з реальним ризиком бути вбитими членами своїх родин. Виконавці «вбивств честі» часто залишаються не покараними за свої злочини. Недавно в мережі Інтернет було опубліковано ряд насильницьких відео, які загрожують гей-активістам.

Хеда Саратова, член Ради з прав людини при Голові Чечні, перша відзначила, що чеченське суспільство і «система правосуддя» Чечні буде ставитися до будь-якого, хто вбиває гея - «з розумінням». Пізніше вона стверджувала, що її зрозуміли невірно і з'ясування правди щодо існування чоловіків-геїв в Чечні приголомшило її настільки сильно, що вона не могла чітко мислити.

Чеченська влада на чолі з Рамзаном Кадировим, ефективно контролює практично всі сфери життя Північно-Кавказької Республіки Російської Федерації. Будь-які форми інакомислення жорстоко придушуються, і правозахисники, працівники засобів масової інформації та політичні діячі, навіть ті, що знаходяться за межами Чечні, а також, в окремих випадках, представники широкої громадськості, які висловлюють будь-яку форму критики чеченському керівництву і його політиці, піддаються погрозам, утискам і навіть фізичному насильству.

(https://www.amnesty.org/en/documents/eur46/3255/2016/en/) Такі погрози передували вбивству журналістки Анни Політковської в 2006 році і викраденню та вбивству правозахисниці Наталії Естемірової в 2009 році.

ВІЗЬМІТЬ УЧАСТЬ У АКЦІЇ ТЕРМІНОВОЇ ДОПОМОГИ!

І/або
Я хочу отримувати інформацію про нові акції термінової допомоги на свою електронну пошту або через SMS

Чи хотіли б ви оперативно допомагати людям, життя яких знаходиться у небезпеці?

Кожних 2 тижні ми надсилатимемо вам коротке повідомлення про справи людей, які потребують вашої допомоги.

Ви зможете:

• роздрукувати та надіслати звернення до влади,
  • або залишити свій підпис під он-лайн петицією з вимого звільнити в'язня або зупинити переслідування (у цьому випадку ми надішлемо листа від вашого імені).

Ми готуємо ваш лист. Зачекайте, будь ласка…

Переглянути звернення, яке ми надсилаємо

• Олександр Іванович Бастрикін: Голова Слідчого комітету Російської Федерації
  • Сергій Васильович Соколов: Виконуючий обов'язки керівника слідчого комітету Російської Федерації по Чеченській республіці

Ми вимагаємо:

• забезпечити швидке, незалежне та ефективне розслідування інформації про викрадання і вбивства людей, які вважаються геями, в Чечні і забезпечити притягнення винних у скоєні цих злочинів до відповідальності згідно законодавства Російської Федерації;
  • вжити всіх необхідних заходів для забезпечення безпеки будь-якої людини в Чечні, незважаючи на сексуальну орієнтацію, і засудити будь-які дискримінаційні висловлювання посадових осіб;
  • поважати міжнародні зобов'язання в галузі прав людини, а саме у забороні дискримінації та у розслідуванні злочинів скоєних на грунті ненависті, що є найбільш обурливою формою дискримінації