Акція термінової допомоги

Вимагайте розслідування повідомлень про викрадення, тортури і вбивства підозрюваних у гомосексуальності чоловіків у Чечні

Росія, акція створена 5.4.2017

Чоловіки, яких підозрюють у гомосексуальності, піддаються викраденням, катуванням або навіть вбивствам у Чечні в рамках скоординованої кампанії за умови безкарності.

Останні оновлення

21.8.2017

Переслідування геїв у Чечні продовжується

Згідно з доповіддю Російської ЛГБТ Мережі, яку було опубліковано в липні, переслідування геїв у Чечні продовжується. Чеченська влада продовжує заперечувати факт існування геїв у Чечні.

11 липня неурядова організація Російська ЛГБТ Мережа повідомила про продовження переслідування геїв у Чечні, а 31 липня поділилася свідченнями 33 ЛГБТ-людей з Чечні, що стали жертвами переслідування, незаконного затримання, катування та іншого жорстокого поводження. У своїх свідченнях вони наголошують на жорстокому поводженні з ними, а також підкреслюють пряму участь у цьому влади Чечні. За інформацією з надійного джерела, представники влади також погрожували жертвам та їх сім’ям кримінальним провадженням за будь-які “неправдиві” свідчення.

Тим часом, чеченська влада продовжує заперечувати сам факт існування геїв у Чечні. Під час інтерв’ю з репортером з телеканалу HBO Девідом Скоттом для телепрограми “Реальний спорт з Брайантом Гамбелом”, голову Чечні Рамзана Кадирова запитали щодо факту переслідування геїв у Чечні. У відповідь Кадиров розсміявся та сказав: “Це повний нонсенс. У нас тут немає таких людей. У нас немає ніяких геїв. Якщо є – то заберіть їх в Канаду, подалі від нас, щоб їх тут не було. Для того, щоб очистити нашу кров, якщо такі є – забирайте їх”. Коли Кадирова запитали далі, чи бентежать його доповіді про переслідування геїв, він відповів - “Вони [геї] – шайтани. Вони продажні. Вони нелюди. Хай вони будуть прокляті за те, що наговорюють на нас.”

Голова Чечні та інші чеченські посадовці не вперше роблять подібні заяви. Це демонструє, як небезпечно бути чи вважатися геєм у Чечні. Тим часом російські федеральні слідчі органи продовжують ігнорувати ситуацію. Схоже, що “попереднє розслідування” доповідей щодо викрадень та вбивств геїв у Чечні зайшло в глухий кут і навряд чи призведе до реальних результатів за відсутності політичної волі на найвищому рівні.

Amnesty International продовжить моніторити ситуацію та вимагати повного і ефективного розслідування по фактам вищезазначених доповідей, а також захисту та правосуддя для жертв порушень прав людини в Чечні.

Дякуємо всім за надіслані звернення. Від української мережі наразі не вимагається ніяких додаткових дій.

1 квітня російська щоденна незалежна газета «Новая газета» повідомила, що в останні дні сотні людей, яких вважають геями, були викрадені в рамках скоординованої кампанії. Люди піддавалися катуванням та іншим видам жорстокого поводження і були змушені розкривати інших відомих їм ЛГБТІ осіб. «Новая газета» стверджує, що володіє перевіреною інформацією про щонайменше трьох осіб, якіх було вбито їх викрадачами, але інші джерела стверджують, що таких вбивств було набагато більше.

Також є інформація, що деякі з викрадених чоловіків повернулися до своїх родин, можливо, за причиною того, що їх сексуальна орієнтація не була підтверджена самими викрадачами. Тим не менш, вони залишаються в серйозній небезпеці через місцеву нетерпимість до гомосексуалів. Члени НГО «Російська ЛГБТІ мережа» підтвердили цю інформацію, і створили гарячу лінію, пропонуючи допомогу тим, хто шукає безпечних умов за межами регіону. Проте також є анонімні попередження онлайн, що деякі з пропозицій допомоги зробленої через Інтернет можуть бути використані виконавцями цих злочинів, з метою подальшого вистеження ЛГБТІ осіб.

Реакції від чеченських посадовців стосовно цієї інформації відрізняються, починаючи від заперечення (наприклад, Альва Карімов, Прес-Секретар Голови Республіки), до ставлення до цієї інформації як до жарту, та завуальованних погроз.

3 квітня Прес-Секретар Адміністрації Президента РФ Дмитро Пєсков, повідомив, що Міністерство внутрішніх справ «перевіряє інформацію щодо переслідування чоловіків нетрадиційної орієнтації».

«Вбивства честі» досі практикуються на Північному Кавказі, а особливо у Чечні. Чоловіки, яких можуть вважати за таких, що «зганьбили честь» сім'ї, будучи геями чи які вважаються ними, стикаються з реальним ризиком бути вбитими членами своїх родин. Виконавці «вбивств честі» часто залишаються не покараними за свої злочини. Недавно в мережі Інтернет було опубліковано ряд насильницьких відео, які загрожують гей-активістам.

Хеда Саратова, член Ради з прав людини при Голові Чечні, перша відзначила, що чеченське суспільство і «система правосуддя» Чечні буде ставитися до будь-якого, хто вбиває гея - «з розумінням». Пізніше вона стверджувала, що її зрозуміли невірно і з'ясування правди щодо існування чоловіків-геїв в Чечні приголомшило її настільки сильно, що вона не могла чітко мислити.

Чеченська влада на чолі з Рамзаном Кадировим, ефективно контролює практично всі сфери життя Північно-Кавказької Республіки Російської Федерації. Будь-які форми інакомислення жорстоко придушуються, і правозахисники, працівники засобів масової інформації та політичні діячі, навіть ті, що знаходяться за межами Чечні, а також, в окремих випадках, представники широкої громадськості, які висловлюють будь-яку форму критики чеченському керівництву і його політиці, піддаються погрозам, утискам і навіть фізичному насильству.

(https://www.amnesty.org/en/documents/eur46/3255/2016/en/) Такі погрози передували вбивству журналістки Анни Політковської в 2006 році і викраденню та вбивству правозахисниці Наталії Естемірової в 2009 році.