Арешти за підтримку акцій протесту в Гонконзі

Китай, акція створена 14.10.2014

Щонайменше 26 осіб, включно з кількома поетами та художниками, було затримано у Пекіні за вияв підтримки продемократичних протестів у Гонконгу. Як повідомляється, тринадцятьох звинувачують у “провокуванні конфліктів та заворушень”, за що можливе покарання до п’яти років позбавлення волі, якщо дійде до суду.

З 1 по 8 жовтня було затримано групу з дев’яти поетів та художників з спільноти митців Сонгжуань, що у Пекіні, за організацію заходу, де вони планували читання поезії та показ плакатів на підтримку продемократичних протестів у Гонконзі. Поет Ванг Занг, також із Сонгжуаня, був затриманий за підозрою у “провокуванні конфліктів та заворушень” після розміщення он-лайн фотографії, де він тримає парасольку (вона стала символом протестів у Гонконзі). Була також заарештована дружина Ванг Занга разом із однорічною донькою. 8 жовтня їх утримували без їжі та води близько дев’яти годин у поліцейському відділку Пекіна, коли вони намагалися отримати інформацію щодо його становища.

Іншу групу з одинадцятьох активістів також взято під варту у Пекіні за підозрою у “провокуванні конфліктів та заворушень”. Їх затримали 30 вересня і 1 жовтня після поширення у соціальних медіа фотографій, де вони за обідом тримають плакати на підтримку протестів у Гонконзі.

Затримано ще кількох осіб в інших частинах материкового Китаю, включаючи міста Гуанчжоу, Шеньжень, Чонгкінг і Янгсу за такі дії, як голення голови на знак солідарності з протестуючими, чи планування поїздки у Гонконг для приєднання до протестів. Це частина спроби китайської влади зупинити будь які обговорення і прояви підтримки подій у Гонконзі. Була навіть заблокувана популярна платформа обміну фотографіями Інстаграм. Урядові цензори намагалися видалити всі позитивні прояви продемократичних протестів он-лайн, в той час як змушували друковані видання та телеканали використовувати лише спонсоровану державою інформацію про протести.

Тисячі людей зайняли ділову частину Гонконга з 26 вересня з вимогою проведення подальшої виборчої реформи. Кількість протестуючих значно зросла після незаконного використання поліцією сльозогінного газу та перцевого аерозолю проти мирних протестуючих у першу ніч демонстрацій. Відтоді поліція використовує менш агресивний підхід.

3-4 жовтня протестуючі зіткнулися з атаками контрдемонстрантів. Їхні атаки були спрямовані в основному на жінок та дівчат, включаючи випадки сексуальних нападів, переслідувань і залякувань. Amnesty International має свідчення очевидця фізичного нападу на жінку та її залякування. Організація отримала достовірну інформацію від жіночих організацій, ЗМІ, публічно доступних відео та інших ресурсів щодо подальших нападів, які відбувалися в той час, коли поліція стояла і нічого не робила. Протестуючі залишаються на вулиці, але їхня кількість зменшується.

Звинувачення у “провокуванні конфліктів та заворушень” (Стаття 293 Кримінального закону) може призвести до п’яти років ув’язнення, якщо особа організовує заворушення, тим самим порушуючи громадський порядок одним з наступних способів: бере, вимагає, пошкоджує або займає громадську або приватну власність з серйозними наслідками; або чинить заворушення в громадських місцях, таким чином створюючи там значний безлад, тощо. Якщо особа збирає групу людей та неодноразово своєю поведінкою серйозно порушує громадський порядок, то він чи вона отримає максимум десять років ув’язнення, але не менше п’яти років.

• негайно та беззастережно відпустити всіх затриманих за мирний прояв підтримки продемократичних протестів у Гонконзі;
  • забезпечети затриманим регулярний доступ до адвокатів, родичів та будь якої необхідної медичної допомоги.

• Fu Zhenghua Juzhang: Director of Beijing Municipal Public Security Bureau
  • Wang Yang: Vice-­Premier, The State Council General Office