Загроза тортур для китайського активіста

Китай, акція створена 30.4.2013

Активіст, бізнесмен Ліу Юандонг був затриманий 23 лютого в Гуанчжоу, Китай, після того, як взяв участь у протестній акції проти ядерних випробовувань у Північній Кореї. Він знаходиться під загрозою тортур та іншого неприпустимого поводження.

Ліу Юандонг, 35-річний бізнесмен, який протестував разом із кількома іншими людьми проти ядерних випробовувань у Північній Кореї 23 лютого в південній частині Гуанчжоу. Всі вони були затримані та отримали ордери на адміністративне затримання строком від семи до 15 днів за порушення закону про зібрання, процесії та демонстрації. Всі, крім Ліу Юандонга, були звільнені і повідомили, що під час перебування під вартою їх було позбавлено сну.

Поліція повідомила його дружині, що вони тримали його на підставі того, що “після реєстрації компанії він вилучив внесений капітал” і, що вони знаходяться в процесі видання формального повідомлення про арешт. Проте, його дружина не отримувала жодного офіційного повідомлення про арешт. Ліу Юандонг затриманий в СІЗО району Тіанхе міста Гуанчжоу.

Ліу Юандонг брав активну участь в численних соціальних рухах протесту в Китаї. Він був затриманий на короткий термін після участі у акції солідарності за людей, що живуть біля селища Вукан, які протестували проти місцевої корупції та захоплення землі. В березні протягом трьох днів більше 500 людей підписали петицію про його звільнення.

Активісти та юристи Китаю вважають, що рішення поліції дослідити бізнесову діяльність Ліу Юагдонга є політично вмотивованим. Поліція повідомила його дружині, що він підозрюється у порушенні Кримінального законодавства, Статті 159: “Жодний спонсор або співвласник компанії, який порушує положення акціонерного законодавства, робить помилковий внесок у капітал, не зумівши виплатити обіцяну суму грошових внесків або матеріальних активів чи передачу майнових прав, або таємно вилучає вкладений капітал після реєстрації компанії, якщо сума значна і наслідки серйозні, або якщо є й інші серйозні обставини, засуджується до фіксованого тюремного ув'язнення на строк не більше п'яти років або арештом і має бути також, чи тільки, бути оштрафований не менше ніж на два відсотки, але не більше ніж на 10 відсотків від помилкових внесків капіталу або таємно вилученої суми внеску у капітал. "

• - негайно надати Ліу Юандонгу можливість зв’язку із сім’єю, юридичного представництва за своїм вибором та медичної допомоги, що вона може потребувати;
  • - закликаючи владу негайно та беззастережно звільнити Ліу Юандонга;
  • - закликаючи владу гарантувати, що Ліу Юандонг не буде піддаватись тортурам та зазнавати іншого неприпустимого поводження.

• Лі Кецян: Прем’єр-міністр Китаю