ЛІДЕРУ КРИМСЬКИХ ТАТАР ЗАБОРОНЕНО ПОВЕРТАТИСЯ НА БАТЬКІВЩИНУ

Україна, акція створена 14.7.2014

Лідеру кримськотатарської спільноти, Рефату Чубарову, заборонили в’їзд на територію півострова протягом 5 років. Цей випадок ще раз вказує на те, що з моменту анексії Криму Росією у березні 2014 року на півострові розгорнулася широка кампанія приниження гідності та обмеження прав кримських татар.

5 липня 2014 року Рефат Чубаров повертався на територію окупованого Криму з сусідньої Херсонської області (Україна), коли несподівано російські військові зупинили його на кордоні. Зі слів самого Чубарова, на місце прибув самопроголошений прокурор Криму та видав йому офіційне попередження. У документі зазначалося, що його дії та дії Меджлісу (представницького органу, обраного Курултаєм - неофіційним зібранням кримських татар), головою якого він виступає, порушують російські закони про екстремістську діяльність. Також було сказано, що він може оскаржити попередження. Рефат Чубаров був переконаний в тому, що йому дозволять продовжити його подорож в Крим, але замість цього представники російської прикордонної служби видали йому інший документ, в якому йшлося про те, що йому заборонено в’їжджати на територію Росії протягом 5 років. Він є вже другим лідером кримських татар, якому заборонено в’їзд на територію півострова після анексії Криму Росією у березні цього року.

Рефат Чубаров перебував у Херсоні на зібранні кримськотатарської спільноти, яке не могло відбутися на території Криму через те, що у квітні іншому неформальному лідеру спільноти та попередньому голові Меджлісу, Мустафі Джемілієву, також було заборонено в’їжджати в Крим протягом 5 років. Для того, щоб Мустафа Джемілієв міг бути присутнім на зібранні, кримськотатарська спільнота була вимушена провести зібрання поза територією Криму.

Дана заборона є порушенням права Рефата Чубарова на свободу пересування, яке гарантується Статтею 12 Міжнародного пакту про громадські та політичні права, а також протоколом № 4 Європейської конвенції з прав людини, яка ратифікована Росією.

Починаючи з березня 2014 року, Amnesty International задокументувала численні випадки залякування та обмеження прав кримськотатарської спільноти кримськими та російськими органами влади.

З самого початку російської окупації Криму, не зважаючи на те, що російська влада офіційно проголосила повну підтримку прав кримських татар, вона в той же час систематично встановлювала обмеження на права кримськотатарської спільноти, включаючи право на свободу пересування, волевиявлення, зібрання та асоціації. Також були повідомлення про насильство та переслідування кримських татар, які виступали мішенню для нападок з боку як органів влади, так і озброєних груп «самооборони» («кримська самооборона»), які з’явилися в Криму на початку російської окупації.

4 квітня 2014 року саопроголошений прокурор Криму видав офіційне попередження Рефату Чубарову, у якому зазначалося, що він може бути притягнутий до кримінальної відповідальності відповідно до російського антиекстримістського законодавства. Вона звинуватила його в організації «незаконних громадських акцій протесту» в різних частинах Криму. Демонстрації були пов’язані з забороною Міграційної Служби Російської Федерації від 22 квітня 2014 року на в’їзд на територію Криму колишнього лідера Кримськотатарського Меджлісу, депутата українського Парламенту та колишнього радянського дисидента Мустафи Джемілієва. Російські органи влади не надали жодного офіційного пояснення даної заборони, яка стосується Мустафи Джемілієва. Працівники правоохоронних органів провели обшук у будинку Мустафи Джемілієва в Криму 14 травня 2014 року, але через заборону його там вже не було.

Ставши свідками подій, які більшість вважає ціленаправленою кампанією проти їхньої спільноти, тисячі кримських татар втекли до інших частин України. Для багатьох з них, ці події стали болючими відголосками старих ран, які ще не загоїлися після того, як все населення кримськотатарської спільноти у 1944 році за рішенням Сталіна було депортоване з Криму в Центральну Азію та інші віддалені куточки Радянського Союзу. Аж до кінця 1980х років їм не дозволялося повертатися назад в Крим, але у 1990ті роки значна кількість кримських татар все ж таки повернулася на територію півострова.

Рефат Чубаров подав апеляцію проти заборони, у якій він зазначив: «Вони просто вигнали мене з моєї Батьківщини. Вони заборонили бачитися з матір’ю…служити моєму народу…Вони позбавили мене всього».

Стосовно подальшої інформації щодо участі Amnesty International у акціях, пов’язаних з приниженням гідності та порушенням прав кримських татар фактичними органами влади Криму та Росії, будь ласка ознайомтеся з цією офіційною заявою: http://amnesty.org.ua/node/747.

• надати Рефату Чубарову та Мустафі Джемілієву терміновий та безперешкодний доступ до території Криму, щоб вони могли користуватися своїм правом на в’їзд до їх рідної країни;
  • гарантувати дотримання права на свободу пересування та права на вибір місця проживання згідно зі Статтею 12 Міжнародного пакту про громадські та політичні права, а також протоколом № 4 Європейської конвенції з прав людини стосовно всіх жителів Криму;
  • забезпечити усім жителям Криму можливість користуватися своїми правами без жодних ознак дискримінації.

• Наталія Поклонська: Прокурор республіки Крим
  • Юрій Якович Чайка: Генеральний Прокурор Російської Федерації