Акція термінової допомоги

КОМЕНДАНТСЬКА ГОДИНА СКОРОЧЕНА, ЛЮДИ ДОСІ ЗАЛИШАЮТЬСЯ У НЕБЕЗПЕЦІ

Туреччина, акція створена 13.1.2016, актуальна акція

19 січня цілодобова комендантська година, запроваджена 14 грудня 2015 року у місті Силопі, провінція Ширнак на Південному Сході Туреччини, була зменшена з 6 години вечора до 5 години ранку. Цілодобова постійна комендантська година продовжується у місті Джизре (так само у провінції Ширнак) та районі Сур у місті Діярбакір.

Останні оновлення

26.1.2016

КОМЕНДАНТСЬКА ГОДИНА СКОРОЧЕНА , ЛЮДИ ДОСІ ЗАЛИШАЮТЬСЯ У НЕБЕЗПЕЦІ

18 січня очільник провінції Ширнак оголосив про скасування комендантської години з 5 години ранку до 6 години вечора щоденно. Кадри місцевих ЗМІ, зняті у місті зі скороченою комендантською годиною, свідчать про значну шкоду, нанесену будинкам та іншим спорудам, роблячи їх непридатними для використання. Розмовляючи із Amnesty International, юрист із Силопі заявив, що значна шкода, нанесена інфраструктурі, означатиме, що постачання електрики та води не буде повністю відновлене. Воду постачають з оточуючих населених пунктів у танкерах, якої не вистачає на потреби жителів міста. Основні джерела постачання електроенергії були сильно пошкоджені, а тому електропостачання відбувається з перервами.

Юрист розповів Amnesty International, що запаси продуктів також продовжують зменшуватися. Більшість магазинів на головній вулиці Силопі були сильно пошкоджені, а постачання відбувається із великими затримками у дорозі через комендантську годину та триваючі операції із забезпечення безпеки у сусідньому місті Сізре.

У містах Джизре та Силопі у провінції Ширнак цілодобова комендантська година діє з 14 грудня, коли служби безпеки розпочали військові операції проти озброєного Революційного патріотичного молодіжного руху(YDG-H), молодіжного крила Курдистанської робітничої партії (РКК). Місцеві юристи та активісти розповіли Amnesty International, що з початку комендантської години у Джизре було вбито 40 осіб, включно з жінками, дітьми та літніми, багато з них стали жертвами снайперів служб безпеки. За даними місцевих жителів Силопі з початку комендантської години було вбито 25 осіб, в тому числі жінок та дітей. Місцевий юрист розповів, що тіло 56-річного Тайбета Інана, котрий став жертвою снайпера, лежало на вулиці міста протягом семи днів, оскільки його родина не мала змоги його забрати.

У окрузі Сур міста Діярбакір у 6 районах з 11 грудня діяла комендантська година. Юристи повідомили, що, як мінімум, 13 жителів району було вбито. Близько половина населення округу покинула прилеглі райони, у котрих обмеження наразі не діють. У районах, де не діє комендантська година, регулярно відбуваються акції протесту, котрі суворо придушуються поліцією за допомогою сльозоточивого газу та водометів, також проводяться арешти протестувальників.

Усі райони, де діє комендантська година, страждають від серйозної нестачі водопостачання та електроенергії. Їх жителі не можуть покинути свої домівки, навіть, для того, щоб купити їжу. Місцеві жителі, котрі потребують медичної допомоги, також не можуть безпечно покинути ці райони, щоб її отримати. Швидка допомога у деяких випадках не змогли дістатися районів, де діє комендантська година, через небезпечну ситуацію або ж через відмову у в’їзді службами безпеки.

Після провалу мирних переговорів між Курдистанською робітничою партією (РКК) та урядом в липні, у міських районах на південному сході Туреччини відбувались збройні сутички між Патріотичним революційним молодіжним рухом (YDG-H), молодіжним крилом РКК та силами безпеки.

За словами міністра внутрішніх справ, більше 3,000 «терористів» було вбито під час останніх жорстоких подій. В середині грудня сутички посилились після того, як до регіону було направлено велику кількість поліцейських та військових сил.

У містах та містечках, де сили безпеки розпочали операції проти YDG-H, керівники міст та округів ввели тривалі цілодобові комендантські години, котрі перетворили місцевих жителів на в’язнів власних домівок. Представники влади кажуть, що комендантськи години біли запроваджений для того, щоб «затримати членів сепаратистської терористичної організації [РКK] та гарантувати безпеку людей та майна».

Туреччина зобов’язана надавати право на свободу пересування. Хоча це право має певні обмеження, будь-яке обмеження має відповідати «вимогам розумності та пропорційності», це означає, що воно має відповідати законам, котрі мають законну мету, є обов’язковими та пропорційними. Відновлення громадського порядку може бути законною метою обмеження свободи пересування. Однак, цілодобовий комендантський режим є непропорційним обмеженням, котре наразі триває 4 тижні в деяких населених пунктах, та є причиною порушень інших прав людини. Заходи безпеки теж повинні відповідати «вимогам розумності та пропорційності» для того, щоб бути законними. З усіх районів, де діє комендантська година, надходять повідомлення про нестачу питної води. Позбавлення жителів доступу до води та електроенергії є непропорційним заходом. В будь-якому випадку, заборона людям шукати притулку у інших районах також не може бути виправданим заходом безпеки.

Міжнародні стандарти захисту права на життя вимагають обмежене використання летальних засобів правоохоронними органами лише у випадках самозахисту та захисту інших від неминучої загрози смерті або серйозного травмування. Умисне застосування сили, що має смертельний наслідок, допустиме лише тоді, коли цього абсолютно неможливо уникнути з метою захисту життя (Принцип 9, Основоположних принципів ООН щодо застосування сили та вогнепальної зброї службовцями органів правопорядку).

ВІЗЬМІТЬ УЧАСТЬ У АКЦІЇ ТЕРМІНОВОЇ ДОПОМОГИ!

І/або
Я хочу отримувати інформацію про нові акції термінової допомоги на свою електронну пошту або через SMS

Чи хотіли б ви оперативно допомагати людям, життя яких знаходиться у небезпеці?

Кожних 2 тижні ми надсилатимемо вам коротке повідомлення про справи людей, які потребують вашої допомоги.

Ви зможете:

• роздрукувати та надіслати звернення до влади,
  • або залишити свій підпис під он-лайн петицією з вимого звільнити в'язня або зупинити переслідування (у цьому випадку ми надішлемо листа від вашого імені).

Ми готуємо ваш лист. Зачекайте, будь ласка…

Переглянути звернення, яке ми надсилаємо

• Ахмет Давутоглу: Прем'єр-міністр Турції
  • Ефкан Ала: Міністр внутрішніх справ Турції

Ми вимагаємо:

• утриматись від введення обов’язкових обмежень на свободу пересування та впевнитись, що жителі Джизре, Силопі та округу Сур міста Діярбакір мають достатню кількість часу та засоби для того, щоб щодня мати доступ до всіх необхідних запасів
  • відновити запаси води та електроенергії у Сілопі та упевнитися, що існує достатня кількість запасів продуктів харчування для жителів у разі необхідності
  • утримуватися від використання зброї, окрім випадків безпосередньої загрози смерті чи серйозного травмування, а також гарантувати проведення невідкладних, незалежних та безсторонніх розслідувань смертей та травмувань у населених пунктах, де діє комендантс
  • гарантувати свободу мирних зборів для громадян, що бажають продемонструвати свою солідарність з тими, хто живе в населених пунктах, де діє комендантська година.