Ще троє зниклих у Криму

Україна, акція створена 14.3.2014

Троє активістів Автомайдану зникли ввечері 13 березня у Криму і знаходяться у небезпеці.

Олексій Гриценко, Наталія Лук'янченко та Сергій Супрун не виходили на зв’язок ні з своїми друзями, ні рідними з 23:00, 13 березня. Батько Олексія Гриценко повідомив Amnesty International , що він вважає , що вони були викрадені представниками воєнізованих формувань, які фактично контролюють Крим.

Троє активістів перебували у Криму з минулого тижня. 13 березня вони їхали з Севастополя до Сімферополя. Раніше того ж дня вони повідомили, що їх переслідували. Того ж вечора Наталія Лук'янченко, під час телефонної розмови з колегами- активістами, сказала, що за їхнім автомобілем гналися три автівки і що їх обстріляли. З того часу зв’язок з ними був втрачений. Також зникло їхнє авто.

Сигнали мобільних телефонів Олексія Гриценка та Наталії Лук'янченко були відслідковані у безпосередній близькості до військового комісаріату у Сімферополі, який в даний час охороняється офіцерами у формі без розпізнавальних знаків. Останні також заперечують те, що саме вони утримують активістів.

Крим є автономною республікою, на території якої дислокується Чорноморський флот Російсьої Федерації відповідно до двосторонньої українсько- російської угоди .

26 лютого у Сімферополі та інших частинах півострова відбулися сутички між проросійськими активістами і прихильниками Євромайдану.

У ніч з 26 на 27 лютого, озброєні групи одночасно взяли під свій контроль будівлі на території Криму, що належать місцевим органам влади. Ряд об'єктів, що належать до українських збройних сил і флоту були заблоковані та взяті в облогу організованими групами озброєних людей у військовій формі без розпізнавальних знаків, які прибули на військових транспортних засобах.

Тим часом, у Сімферополі була утворена нова регіональна адміністрація, яка виступила проти тимчасового українського уряду. 27 лютого кримський парламент обрав нового прем'єр -міністрв у присутності невідомих озброєних чоловіків.

6 березня, кримський парламент проголосував за проведення референдуму у Криму 16 березня, на якому вирішуватиметься питання статусу регіону, його від’єднання від України та приєднання до Російської Федерації.

Регіон знаходиться під контролем військових і воєнізованих формувань. Існують переконливі докази - в тому числі неофіційні заяви дяких офіцерів – які дозволяють стверджувати, що ці люди є російськими військовослужбовцями. Однак Москва неодноразово заперечувала факт введення російських військ на територію Криму відмінну від офіційних місць дислокації Чорноморського флоту.

Ми надзвичайно вдячні усім, хто прийняв участь в акції. Наразі жодних додаткових дій від учасників/ць Мережі Акцій термінової допомоги не потрібно.

• негайно вжити всіх необхідних заходів для встановлення місцезнаходження;
  • звільнити Олексія Гриценка, Наталію Лук'янченко та Сергія Супруна та забезпечити їх безпеку;
  • забезпечити безпеку і свободу пересування для активістів, журналістів та інших осіб, що перебувають у Криму, в тому числі для тих, хто приїхав з материкової частини України;
  • дотримуватися своїх міжнародних зобов'язань у галузі прав людини , в тому числі Міжнародного пакту про громадянські і політичні права та Конвенції проти катувань.

• Константинов В.А.: Голова Верховної Ради АР Крим, Верховна Рада АР Крим