This is only a preview of unpublished case!

Акція термінової допомоги

Свідок має бути захищеним від катувань

Росія, акція створена 30.9.2015, актуальна акція

Геннадій Афанасьєв, ключовий свідок звинувачення у справі українських активістів Олега Сенцова і Олександра Кольченко, відкликав свідчення, що він дав під тортурами. Йому погрожували і зараз він знову знаходиться під загрозою катувань та інших видів жорстокого поводження.

Геннадій Афанасьєв - ключовий свідок у справі українських активістів Олега Сенцова і Олександра Кольченко, яка в даний час розглядається у військовому суді в Ростові-на-Дону, на півдні Росії. Amnesty International стурбована тим, що Олег Сенцов і Олександр Кольченко були ув’язнені через їх опозицію щодо російської окупації Криму. Коли Геннадія Афанасьєва викликали дати свідчення проти обвинувачених 31 липня він відмовився на тій підставі, що він дав свідчення під примусом, коли його вперше затримали. Співробітники федеральної служби безпеки декілька разів відвідували його в слідчому ізоляторі і погрожували йому і його родичам. Перед тим як свідчити в суді співробітник федеральної служби безпеки погрожував, що якщо Афанасьєв не буде дотримуватись своїх показань він буде відбувати покарання в суворих умовах "з білими ведмедями".

Під час зустрічі з комісією з моніторингу умов утримання у в’язниці у Ростові-на-Дону 4 серпня 2015 Геннадій Афанасьєв пояснив, що коли він був затриманий 9 травня 2014 йому було запропоновано свідчити проти Сенцова і Кольченко, а коли він відмовився, його побили та піддали тортурам.

5 серпня співробітники федеральної служби безпеки відвідали його і запитали, хто сказав йому відкликати свідчення. Коли він відмовився відповідати, його вдарили по гомілці. Протягом двох днів, 8 і 9 серпня, ані його родина, ані його адвокат не могли зв'язатися з ним і побоювалися щодо його безпеки. Нарешті 13-го серпня його адвокату вдалося побачитися з ним; він помітив, що у Геннадія були синці на гомілці, сумісні з його твердженнямищодо побиття.

Геннадій Афанасьєв був затриманий співробітниками федеральної служби безпеки в травні 2014 разом з Олегом Сенцовим, Олександром Кольченком та Олексієм Чирнієм. Четверо чоловіків – українці, жителі Криму і були звинувачені в злочинах, пов'язаних з тероризмом, начебто за участь у підпалах офісів двох організацій, які підтримують російську окупацію Криму, і в плануванні нападів на пам'ятник Леніну і Вічного вогню у Симферополі.

Всіх їх було перевезено до Москви 23 травня 2014, що є порушенням гуманітарного права. В грудні Геннадій Афанасьєв був засуджений до семи років позбавлення волі. Він визнає, що брав участь у підпалах проти установ, які підтримували анексію Криму Росією, але заперечує, що це були терористичні дії.

Геннадій Афанасьєв був затриманий працівниками федеральної служби безпеки в травні 2014 разом з Олегом Сенцовим, Олександром Кольченком та Олексієм Чирнієм. Четверо чоловіків – українці, жителі Криму і були звинувачені в злочинах, пов'язаних з тероризмом, начебто за участь у підпалах офісів двох організацій, які підтримують російську окупацію Криму, і в плануванні нападів на пам'ятник Леніну і Вічного вогню у Симферополі. Афанасьєва, Сенцова, Кольченка та Чирнія було перевезено до Москви 23 травня 2014, що є порушенням гуманітарного права.

17 грудня Геннадія Афанасьєва було засуджено Московським міським судом до 7 років суворого режиму у трудовій колонії. Він погодився виступити в якості свідка обвинувачення проти Олега Сенцова та Олександра Кольченко.

Іншого свідка звинувачення, Олексія Чирнія, було засуджено до 7 років суворого режиму у трудовій колонії військовим судом в Ростові-на-Дону 21 квітня 2015 року за ті ж злочини, що і Геннадія Афанасьєва. Олексій Чирній відмовився свідчити проти Сенцова і Кольченка, посилаючись на своє право не свідчити проти самого себе. Його адвокат раніше стверджував, що його підзахисний піддавався жорстокому поводженню, і йому було обіцяно більш м'яке покарання, якщо він визнає себе винним і свідчитиме проти Сенцова і Кольченка. Його адвокат був відсторонений від справи.

Amnesty International стурбована тим, що Олег Сенцов і Олександр Кольченко були ув’язнені через їх опозицію щодо російської окупації Криму і звернулася до влади із закликом зняти звинувачення пов’язані з тероризмом за Сенцова і Кольченка або звільнити їх.

ВІЗЬМІТЬ УЧАСТЬ У АКЦІЇ ТЕРМІНОВОЇ ДОПОМОГИ!

І/або
Я хочу отримувати інформацію про нові акції термінової допомоги на свою електронну пошту або через SMS

Чи хотіли б ви оперативно допомагати людям, життя яких знаходиться у небезпеці?

Кожних 2 тижні ми надсилатимемо вам коротке повідомлення про справи людей, які потребують вашої допомоги.

Ви зможете:

• роздрукувати та надіслати звернення до влади,
  • або залишити свій підпис під он-лайн петицією з вимого звільнити в'язня або зупинити переслідування (у цьому випадку ми надішлемо листа від вашого імені).

Ми готуємо ваш лист. Зачекайте, будь ласка…

Переглянути звернення, яке ми надсилаємо

• Юрию Яковлевичу Чайке: Генеральному прокурору
  • Бортникову Александру Васильевичу: Директору Федеральной службы безопасности Российской Федерации
  • Сергею Васильевичу Кручинину: Директору следственного изолятора № 1, г. Ростов-на-Дону

Ми вимагаємо:

• згідно з Конституцією Росії і Конвенції ООН проти катувань, вжити заходів з недопущення застосування тортур і забезпечити притягнення винних до відповідальності;
  • захистити Геннадія Афанасьєва від усіх форм катувань та інших видів жорстокого поводження, і будь-яких спроб чинити тиск на нього;
  • розслідувати заяви щодо застосування тортур та інших видів жорстокого поводження до Геннадія Афанасьєва при затриманні в Симферополі в травні 2014 року і згодом у ході судового розгляду в Ростові-на-Дону.