У разі екстрадиції жінці загрожують тортури

Казахстан, акція створена 23.10.2013

Тетяна Параскевич, затримана в Чехії, знаходиться в неминучій небезпеці екстрадиції до України чи Росії. В разі цього, вона, ймовірно, буде передана до Казахстану, де їй загрожують тортури та інші види жорстокого поводження, а також несправедливий судовий розгляд через її зв'язки з казахстанським опозиціонером Мухтаром Аблязовим.

Тетяна Параскевич , 49- річна прохачка притулку в Чехії, що має подвійне громадянство Республіки Казахстан і Російської Федерації, була заарештована у відповідності з наказом Інтерполу в травні 2012, в той час, коли звернулася за медичною допомогою для лікування серцевої хвороби у Карлових Варах, Чехія. У червні 2012 року українська влада зажадала її екстрадиції за звинуваченням у фінансових злочинах. Запит про екстрадицію з Росії також знаходиться на розгляді. Обласний суд міста Пільзен постановив два рішення проти її екстрадиції до України: у жовтні 2012 року і січні 2013 року. У лютому 2013 року Верховний суд Праги прийняв рішення дозволити екстрадицію і подальше звернення до Конституційного суду було відхилене в травні 2013 року. У квітні 2013 року вона звернулася із заявою про надання притулку і, наразі, очікує рішення. Згідно з чинним законодавством Чеської Республіки, питання екстрадиції не може бути вирішеним попри клопотання про надання притулку. Вона утримується під вартою в місті Пільзен протягом 18 місяців.

Запити про екстрадицію, ймовірно, викликані зв’язками Тетяни Параскевич з казахстанським опозиціонером Мухтаром Аблязовим , який втік із Казахстану в 2009 році і був визнаний біженцем у Великобританії в 2011 році. В даний час він затриманий у Франції та очікує рішення про свою екстрадицію в Україну чи Росію. Тетяна Параскевич була менеджеркою інвестиційної групи та звинувачена українською та російською прокуроратурами у здійсненні фінансових злочинів, а також у змові з Мухтаром Аблязовим, колишнім головою ради директорів БТА Банку (Казахстан).

Згідно з міжнародним правом, Чехія має абсолютне зобов'язання не висилати осіб в країну, де він або вона знаходитиметься під ризиком переслідування або інших серйозних порушень прав людини; це зобов'язання поширюється і на примусову висилку до країн, в яких людині загрожує подальша передача в треті країни, де існуватиме небезпека таких порушень. Чеська влада повинна утриматися від екстрадиції Тетяни Параскевич в Україну чи Росію, яка представлятиме собою порушення міжнародного права та зобов'язань Чехії у галузі прав людини.

Існує ряд справ стосовно казахстанських політичних і громадських активістів, де кримінальне переслідування пов'язане з їх приватними, політичними чи професійними зв’язками з Мухтаром Аблязовим. Ці випадки були відзначені порушеннями принципів справедливого судового розгляду, і багато хто вважає, що остаточні рішення в результаті звинувачення цих осіб були здійснені під політичним тиском. 31 травня 2013 дружина і дочка Мухтара Аблязова були незаконно видворенні з Італії і примусово доставлені до Казахстану, що було порушенням італійського і міжнародного права.

Катування та жорстоке поводження є рутинними методами допиту в Республіці Казахстан.

Для додаткової інформації, див. останню доповідь Amnesty International про тортури в Казахстані: Old habits: The routine use of torture and other ill-treatment in Kazakhstan (EUR 57/001/2013): http://www.amnesty.org/en/library/info/EUR57/001/2013/en.

Нещодавня доповідь Amnesty International Return to torture: Extradition, forcible returns and removals to Central Asia (Index: EUR 04/001/2013) висуває на перший план ризик застосування катувань та інших видів жорстокого поводження певних груп, у тому числі політичних дисидентів і тих ,хто пов'язаний з ними, після повернення до Казахстану. З доповіддю можна ознайомитися на http://www.amnesty.org/en/library/info/EUR57/001/2013/en.

• - вжити всіх необхідних заходів та дотримуватися зобов'язань Чеської Республіки у галузі прав людини, щоб не повертати Тетяну Параскевич в Україну чи Росію, де існуватиме небезпека подальшої її передачі в Казахстан та ризик серйозних порушень прав люди
  • - не приймати дипломатичні запевнення з України, Росії чи будь-якої іншої країні, з репутацією тортур та інших видів жорстокого поводження, тому що такі гарантії вважаються ненадійними і не забезпечують ефективного захисту проти таких порушень прав людин

• Mr. Martin Pecina: Міністр внутрішніх справ, Міністерство внутрішніх справ
  • Ms. Marie Benešová: Міністр юстиції, Міністерство юстиції