Перший цього року смертний вирок у Білорусі

Білорусь, акція створена 1.4.2015, актуальна акція

21-річний Сергій Іванов був засуджений до смертної кари в Білорусі. Він перший, кому цього року винесли смертний вирок у цій країні.

18 березня 21-річний Сергій Іванов був засуджений до смертної кари Гомельським обласним судом у справі про вбивство 19-річної дівчини в серпні 2013 року. Суд визнав його винним у «здійсненні вбивства з особливою жорстокістю", "хуліганстві із застосуванням насилля", а також у пограбуванні і крадіжці. Згідно із твердженнями Слідчого комітету, Сергій Іванов знаходився під впливом алкоголю та психотропних речовин, коли він жорстоко побив і згвалтував дівчину, яка померла від отриманих травм. Чоловік також був визнаний винним у крадіжці її майна.

Під час закритого судового засідання Сергія Іванова представляв призначений державою адвокат. Чоловік може оскаржити дане рішення.

Білорусь - остання країна на теренах Європи та Центральної Азії, що продовжує застосовувати смертну кару.

У Білорусі смертні вироки часто виносяться за підсумками несправедливих судових розглядів, в ході яких мають місце примусові зізнання; вони здійснюються в режимі суворої секретності, без належного повідомлення, власне, засудженим, їх сім'ям або законним представникам. Влада відмовляється повертати тіла страчених їх родичам та навіть сповіщати їх про місця поховання. Страти відбуваються незважаючи на запити Комітету ООН з прав людини до уряду Білорусі із проханням не здійснювати їх, поки Комітет не розгляне відповідні випадки. Комітет з прав людини зокрема виявив, що застосування смертної кари в Білорусі порушує права засуджених та членів їх сімей.

Не публікуючи повної інформації про застосування смертної кари, зокрема, повну статистику про кількість винесених смертних вироків і здійснених страт, влада перешкоджає громадському обговоренню цього питання і гальмує рух до скасування смертної кари.

Позбавлення особи життя - найжорстокіша дія, яку може скоїти уряд, тому вкрай важливо, щоб таке покарання було предметом громадського розгляду та обговорення.

Amnesty International виступає проти страти у всіх випадках без винятку. Вона порушує право на життя, проголошене у Загальній декларації прав людини. Це найвищою мірою жорстоке, нелюдське і принижуюче гідність покарання.

ВІЗЬМІТЬ УЧАСТЬ У АКЦІЇ ТЕРМІНОВОЇ ДОПОМОГИ!

І/або
Я хочу отримувати інформацію про нові акції термінової допомоги на свою електронну пошту або через SMS

Чи хотіли б ви оперативно допомагати людям, життя яких знаходиться у небезпеці?

Кожних 2 тижні ми надсилатимемо вам коротке повідомлення про справи людей, які потребують вашої допомоги.

Ви зможете:

• роздрукувати та надіслати звернення до влади,
  • або залишити свій підпис під он-лайн петицією з вимого звільнити в'язня або зупинити переслідування (у цьому випадку ми надішлемо листа від вашого імені).

Ми готуємо ваш лист. Зачекайте, будь ласка…

Ви також можете допомогти у цій справі, надіславши звернення електронною або звичайною поштою.

Переглянути звернення, яке ми надсилаємо

• Лукашенко О.: Президент
  • Конюк О.: Генеральний прокурор
  • Величко В.В.: Посол Білорусі

Ми вимагаємо:

• зупинити будь-які заплановані страти і негайно замінити смертний вирок, винесений Сергію Іванову та всім іншим особам, засудженим до смертної кари в Республіці Білорусь;
  • накласти негайний мораторій на застосування смертної кари з метою подальшого її скасування;
  • забезпечити доступ громадськості до актуальної інформації про застосування смертної кари в Білорусі та забезпечити можливість сім'ям ув'язнених та їх адвокатам відвідувати ув'язнених, а також мати повний доступ до інформації по відповідних справах.