МАТИ БЛАГАЄ ЗНАЙТИ СВОГО ЗНИКЛОГО СИНА

Україна, акція створена 28.7.2016

Дмитра Корольова заарештували, засудили та приговорили до п’яти років умовного ув’язнення у 2015 році за приєднання до сил сепаратистів на сході України. Його мати стверджує, що Дмитро був викрадений Службою безпеки України одразу після звільнення із затримання 3 серпня 2015 року, і відтоді його таємно тримають під вартою. Жінка боїться за його безпеку.

Останні оновлення

30.8.2016

Зниклий чоловік, якого таємно утримували під вартою, був звільнений

Дмитро Корольов був звільнений 2 серпня після того, як його рік неофіційно та незаконно утримували під вартою у будівлі Служби безпеки України (СБУ) у Харкові, на північному сході України. Він отримав 100 гривень аби заплатити за проїзд додому і був попереджений не розповідати нікому, що з ним сталось. Шестеро чоловіків та одна жінка також були звільнені від таємного тримання під вартою у Харкові 2 серпня, а шестеро інших чоловіків були звільнені раніше 25 липня – усі були жертвами насильницького зникнення так само, як і Дмитро Корольов.

Дмитро Корольов, колишній співробітник спецпідрозділів міліції з Запоріжжя, що на сході України, був засуджений до п’яти років позбавлення волі умовно 2 липня 2015 р. за формування незаконного збройного угрупування та ухилення від призову. 3 серпня відповідно до вироку Дмитра мали звільнити, але натомість він став жертвою насильницького зникнення, організованого СБУ, та був відвезений до приміщення останньої в Харкові.

Попри намагання сім’ї Дмитра Корольова з’ясувати його долю, що включали інформування органів влади про його викрадення, жодної інформації про місцезнаходження Дмитра не було надано під час його утримання, а причетність офіційних осіб рішуче заперечувалась. Після насильницького зникнення Дмитра в серпні 2015р. було розпочато кримінальне провадження, проте з’ясувати його долю чи знайти винних не вдалось. Після повернення додому Дмитро Корольов пішов до місцевого відділу міліції, пояснив, що з ним трапилось та погодився закрити кримінальне провадження за фактом його зникнення.

Amnesty International опитала сім чоловік, що були звільнені у період з 25 липня по 2 серпня. Вони підтвердили заяви, що СБУ має неофіціний таємний центр утримання під вартою у її будівлі у Харкові. Їх відповідні твердження та розповіді незалежно один від одного повторювали ключові подробиці, що відповідають інформації, наведеній у доповіді: «Тебе не існує. Свавільні затримання, насильницькі зникнення та тортури на сході України» (https://www.amnesty.org/en/documents/EUR50/4455/2016/en/), яку Amnesty International та Human Rights Watch спільно опублікували 21 липня.

Amnesty International поінформувала Головного військового прокурора України про звільнення Дмитра Корольова та 12 інших осіб та буде слідкувати за перебігом розслідування заяв про випадки насильницьких зникнень та таємного тримання під вартою осіб СБУ.

Дмитро Корольов, колишній співробітник спецпідрозділу поліції із Запоріжжя, приєднався до про-російських сепаратистів на сході України у червні 2014 року. Через місяць після цього він залишив їх і повернувся додому. Його заарештували 5 січня 2015 року, а 2 липня 2015 року обвинуватили у створенні незаконного збройного угруповання та ухиленні від призову. Дмитра приговорили до п’яти років умовно. 3 серпня, в день, коли рішення суду вступило в силу і його мали відпустити, родина Дмитра Корольова прийшла, щоб зустріти його біля слідчого ізолятора. Члени родини пояснили, що вони чекали за ворітьми стільки, скільки могли простояти у сильну літню спеку, але близько другої години дня вони перейшли в тінь, звідки не було видно воріт. Там вони почули, як Дмитро Корольов кричить, просячи допомоги, і кинулися назад до воріт. Але Дмитра там не було. Згідно з показаннями свідків, чоловіка, за описами схожого на Дмитра Корольова, затримала група невідомих чоловіків, коли той виходив зі слідчого ізолятора. Його силоміць затягнули в автомобіль та повезли в невідомому напрямку. Номерний знак автомобіля вказував на його належність Службі безпеки України (СБУ). З тих пір місцезнаходження чоловіка невідоме.

Дмитро Корольов неочікувано зателефонував своїй матері у жовтні, просячи її умовити де-факто сепаратистську владу у Донецьку включити його до списку обміну ув’язненими. Він телефонував їй знову у квітні, травні та червні, підтверджуючи той факт, що його таємно утримує СБУ для обміну полоненими.

Мати Дмитра Корольова повідомила відповідним органам про викрадення сина, і офіційне розслідування його зникнення було відкрито 8 серпня 2015 року. Вона отримала офіційні відповіді як від СБУ, так і від інших установ, які заперечують наявність будь-якої інформації про місцезнаходження Дмитра Корольова після його офіційного звільнення із слідчого ізолятора 3 серпня 2015 року.

21 липня Amnesty International та Human Rights Watch опублікували спільну доповідь “You Don’t Exist” («Тебе не існує: свавільні затримання, насильницькі зникнення та тортури на сході України) (http://goo.gl/iv7agY). Серед іншихпорушень, доповідь охоплює випадки насильницьких зникнень на територіях, підконтрольних уряду. У доповіді надаються докази незаконних та офіційно невизнаних тримань під вартою, що мали місце у приміщеннях СБУ у Харкові, Краматорську, Ізюмі та Маріуполі. Серед них – переконливі і детальні свідчення трьох осіб, які стверджували, що вони перебували у незаконному та офіційно невизнаному триманні під вартою співробітниками СБУ терміном від шести тижнів до 15 місяців.

Після того, як текст доповіді був завершений, інформація про ще три випадки можливих вчинень актів насильницьких зникнень осіб представниками СБУ надійшла до Amnesty International, включаючи справу Дмитра Корольова, а також Олександра Дидовича (http://cases.amnesty.org.ua/sprava/oleksandr-dydovych). У доповіді ООН за червень 2016 року (див. посилання: http://www.ohchr.org/Documents/Countries/UA/Ukraine_14th_HRMMU_Report.pdf) також зазначається, що склад СБУ у Харкові може бути місцем неофіційного тримання осіб.

Під час офіційних зустрічей з низкою представників української влади у липні 2016 року делегатам Amnesty International та Human Rights Watch повідомили, що СБУ не має слідчих ізоляторів, окрім одного у Києві, і що вони не утримують осіб таємно. В той же час, Головний військовий прокурор України запевнив, що усі заяви, представлені у спільній доповіді, буде розслідувано.

У минулому офіційні розслідування порушень прав людини членами українських сил і так званими добровольчими батальйонами, що брали участь у боротьбі з сепаратистами на сході України, не були ефективними.

Одна з колишніх жертв насильницького зникнення, Костянтин Бескоровайний (https://www.amnesty.org/en/documents/eur50/3275/2016/en/), який був звільнений з таємного тримання у лютому 2016 року і який зараз живе на підконтрольній уряду території України, розказав Amnesty International про погрози і переслідування, з якими він зіткнувся після звільнення, спрямовані на те, щоб змусити його змінити свої свідчення і

вигадати альтернативне пояснення 15-місячної відсутності вдома і на роботі.

Обмін полоненими між двома сторонами конфлікту на Донбасі почався навесні 2014 року і був заплямований порушеннями прав осіб, яких мали намір обміняти з обох сторін. Дані, представлені Amnesty International та Human Rights Watch у вищезгаданій спільній доповіді доводять, що деякі ув'язнені фактично стали розмінною монетою.