Беатріз відмовлено в життєво необхідному лікуванні

Сальвадор, акція створена 5.5.2013

Беатріз, жінка із Ель Сальвадору, все ще не отримала можливість достроково припинити вагітність, що є життєво необхідним в її випадку. Кожен день, що минає, збільшує ризики для життя Беатріз.

Беатріз страждає на хвороби, що ставлять її життя під загрозу, особливо під час вагітності. Її медична історія включає захворювання на вовчанку, автоімунне захворювання, коли імунна система атакує власні ж тканини, пов’язані з нею захворювання нирок, а також серйозні ускладнення протягом попередньої вагітності. Беатріз діагностували високий ризик смерті, пов'язаний із вагітністю. Також попередні тести показали, що плід страждає аненцефалією (відсутність великої частини мозку та черепа). Практично усі діти із аненцефалією помирають ще до народження або протягом декількох годин після.

Тепер, будучи на четвертому з половиною місяці вагітності, Беатріз хоче перервати вагітність щоб зберегти собі життя; вона вже більше місяця намагається отримати дозвіл на це. Медичний персонал не може діяти у відповідності до бажань Беатріз – без погодження урядом Сальвадору, їм загрожуватиме кримінальна відповідальність. Аборт є кримінальним злочином у Сальвадорі в не залежності від обставин. Відповідно до статті 133 Кримінального кодексу, будь-яка людині, що надає послуги чи прагне отримати доступ до процедур переривання вагітності, загрожує довготривале тюремне ув’язнення.

Міжамериканська комісія із прав людини закликала уряд Сальвадору захистити життя Беатріз, проте вони до сих пір не відреагували.

Уряд Сальвадору має негайно зберегти життя Беатріз: Міжамериканська комісія із прав людини вжила для неї "захисні заходи" (Medidas cautelares) у понеділок 29 квітня, закликаючи сальвадорську державу забезпечити Беатріс усіма медичними процедурами, рекомендованими її лікарями відповідно до її бажання протягом 72 годин. Уряд досі не зробив цього.

26 квітня, чотири експерти Організації Об'єднаних Націй (спеціальні доповідачі з питань права на здоров'я; тортур; насильства щодо жінок і президент Робочої групи ООН з боротьби з дискримінацією щодо жінок) також закликали уряд Сальвадора терміново надати Беатріс необхідне медичне лікування, щоб врятувати її життя.

Amnesty International США запустила онлайн акцію, відкриту для активістів з будь-якої країни. Будь ласка, долучіться також і до цієї акції з огляду на формування додаткового джерела безпосереднього тиску:

Сексуальні та репродуктивні права займають центральне місце в реалізації прав людини кожної особи. Повага цих прав має важливе значення для людської гідності та здійснення фізичного, емоційного, психічного і соціального благополуччя.

У червні 2011 року Спеціальний Експерт ООН з питання про насильство щодо жінок висловив серйозну стурбованість у ситуації насильства щодо жінок в Сальвадорі, і попередив, що бездіяльність уряду, кримінальне переслідування і відшкодування збитку за такі злочини призвели до ситуації безкарності за гендерне насильство.

У своїй доповіді Спеціальний Експерт ООН також закликав уряд переглянути закони, які забороняють аборт за будь-яких обставин, навіть якщо є небезпека життю або здоров'ю жінки чи дівчини або вона є жертвою зґвалтування.

• - виконати інструкцію Міжамериканської комісії з прав людини від 29 квітня і забезпечити Беатріз необхідною медичною допомогою;
  • - гарантувати працівникам охорони здоров'я, що можуть забезпечити Беатріз необхідним лікуванням, відсутність ризику кримінального переслідування;
  • - декриміналізувати аборти та забезпечити жінкам і дівчатам безпечний і легальний доступ до послуг переривання вагітності, необхідних для збереження їх життя чи здоров'я, або, якщо вони вагітні в результаті зґвалтування.

• Луїс Мартінес: Генеральний прокурор
  • Карлос Маурісіо Фунес Картахен: Президент Республіки Ель-Сальвадор