ПРАВОЗАХИСНИКА ЗААРЕШТУВАЛИ У КРИМУ

Україна, акція створена 31.1.2017

26 січня відомий правозахисник в Криму Еміль Курбедінов був засуджений до 10 діб адміністративного арешту. Він зазнає утисків через свою правозахисну діяльність і має бути негайно звільнений.

Останні оновлення

9.2.2017

КРИМСЬКИЙ АДВОКАТ ЗВІЛЬНЕНИЙ, ПРОТЕ ВСЕ ЩЕ ПІД ЗАГРОЗОЮ

Кримський правозахисник Еміль Курбедінов був звільнений 5 лютого у Сімферополі після десятиденного адміністративного арешту, до котрого його було засуджено через його роботу по захисту прав людини. Курбедінов присягнувся продовжувати роботу.

Кримського правозахисника Еміля Курбедінова було арештовано 26 січня та негайно засуджено Залізничним районний судом м. Сімферополя до 10 днів адміністративного арешту за нібито порушення ст. 20.3 Кодексу про адміністративні правопорушення Російської Федерації (пропаганда чи публічне демонстрування нацистської чи екстремістської атрибутики чи символіки). Звинувачення стосуються посту у соціальній мережі за 2013 рік, в котрому Курбедінов поділився відео мусульманської організації Хізб ут-Тахрір, що заборонена російським законодавством. Пост у соцмережі передував російській окупації Криму. Хізб ут-Тахрір не заборонена українським законодавством, а відео показувало мирне зібрання.

Еміль Курбедінов був залучений в ролі адвоката до численних справ проти кримських татар. На кримськотатарську спільноту був спрямований основний удар обмеження свобод та придушення незгодних у Криму після російської окупації у 2014 році. Еміль мужньо працював над приверненням уваги міжнародної спільноти до порушень прав людини на півострові. Після свого звільнення Курбедінов присягнувся продовжувати виконувати свої професійні обов’язки адвоката. На час написання цієї інформації Еміля Курбедінова не звинувачують у додаткових порушеннях, проте він залишається під загрозою подальших переслідувань з боку де-факто кримської та російської влади.

Відомий правозахисник Еміль Курбедінов був засуджений до 10 діб адміністративного арешту 26 січня Железнодорожним судом Сімферополя, столиці Криму. В даний час він перебуває в ізоляторі тимчасового утримання в Сімферополі. Після окупації і анексії Кримського півострова Росією в лютому-березні 2014 року етнічні кримські татари понесли на собі основний тягар інтенсивних репресій проти противників анексії. Еміль Курбедінов привертав увагу міжнародної спільноти до порушень прав людини в Криму і виступав в якості захисника кримських татар, які зазнавали утисків з боку де-факто влади в Криму і російської влади.

26 січня Еміль Курбедінов з колегою їхав до будинку кримськотатарського активіста, в якому правоохоронні органи проводили обшук. Їх автомобіль зупинила дорожня поліція, і незабаром після цього група людей в масках і в штатському, які називали себе поліцейськими, приїхала і затримала Еміля Курбедінова. В той же день озброєні люди в масках з числа співробітників Міністерства внутрішніх справ Росії обшукали будинок і офіс Еміля Курбедінова та вилучили обладнання, що містило юридичну інформацію, захищену конфіденціальністю між адвокатам та клієнтом. Мати Еміля Курбедінова і маленькі діти знаходилися в будинку під час обшуку.

У другій половині дня 26 січня Еміль Курбедінов постав перед судом і був визнаний винним за Статтею 20.3 Кодексу про адміністративні правопорушення Російської Федерації (Пропаганда і публічна демонстрація нацистської атрибутики або символіки або ж символіки чи атрибутики екстремістських організацій). Відповідне адміністративне обвинувачення проти нього стосується посту в соціальній мережі, в якому Еміль Курбедінов поширив відео мітингу мусульманської організації Хізб ут-Тахрір в Криму. У Росії Хізб ут-Тахрір офіційно внесена до списку "терористичних організацій". Проте пост датується 5 червня 2013 року, що передує російській окупації і анексії Криму. Хізб ут-Тахрір не є забороненою організацією за українським законодавством, а зібрання її членів, як це демонструє відео, було мирним. Після анексії та порушуючи норми міжнародного гуманітарного права, Росія повністю включила Крим до Російської Федерації і впровадила свою законодавчу систему на території півострова разом з його більш репресивними елементами.