Крим: Родина затриманого правозахисника у зоні ризику

Україна, акція створена 20.10.2016, актуальна акція

Родина кримського татарина та правозахисника Еміра-Усейна Куку отримує погрози та зазнає утисків з метою залякування чоловіка. Після його арешту його синові погрожував чоловік, який повідомив, що він працює на російську службу безпеки. Окупаційна кримська влада звинуватила Еміра-Усейна Куку в тому, що він не зміг захистити свого сина, та розпочала справу, що може призвести до втрати ним права опіки над дитиною.

Емір-Усейн Куку – правозахисник та член кримськотатарської спільноти в Ялті. Після окупації Криму Росією в 2014 році, він приєднався до Кримської правозахисної контактної групи. Він викрив членів російської Федеральної служби безпеки (ФСБ) у неодноразових спробах завербувати його в якості їх таємного інформатора. Після його відмови, ФСБ двічі обшукувала його дім. У лютому 2016 року його заарештували на підставі необґрунтованого обвинувачення у членстві в Хізб ут-Тахрір, ісламістському русі, який заборонено в Росії як "екстремістський", але не заборонений в Україні. Куку заперечує будь-яку участь в цьому русі. Наразі його утримують в СІЗО.

Співробітник ФСБ відвідав Еміра-Усейна Куку в СІЗО невдовзі після арешту та спробував завербувати його знову. Після того як він відмовив, його родину почали утискати. 2 березня, та як мінімум ще один раз, чоловік підійшов до Бекіра Куку, 9-річного сина Еміра-Усейна Куку, в його школі коли поруч не було дорослих. Чоловік сказав Бекіру Куку, що він працює на ФСБ та що його батька "згноять у тюрмі" за відмову співпрацювати. 3 березня, Меріем Куку, мати Бекіра Куку, повідомли про інцидент в місцеву поліцію. Її скаргу було зареєстровано, але їй нічого не відомо про прогрес в розслідуванні.

Натомість, 26 вересня, місцевий інспектор зі справ неповнолітніх поінформував Меріем Куку, що Слідчий комітет розпочав розслідування щодо нездатності Еміра-Усейна Куку захистити свого сина від незнайомців. Меріем Куку побоюється, що це переросте у юридичний процес проти її родини та непокоїться, що де-факто влада може взяти її сина під стражу. Її страхи посилилися ще більше, коли інспектор зі справ неповнолітніх неодноразово намагався допитати Бекіра Куку в школі без присутності дорослих.

До російської окупації та незаконної анексії Криму у 2014 році Емір-Усейн Куку працював у місцевій адміністрації прибережних міст Гаспра та Ялта. Після анексії зникли безвісти декілька етнічних кримських татар та інших проукраїнських активістів. З’явилися вагомі докази того, що вони зникли насильницьким чином в ході діяльності проросійських збройних угруповань або окупаційної влади. Емір-Усейн Куку покинув свою роботу та приєднався до Правозахисної контактної групи в Криму – ініціативи, що була розпочата родичами зниклих людей для того, щоб спільними зусиллями домагатися ефективного розслідування їх зникнення. Його неодноразово утискала російська ФСБ, але він викрив їх намагання завербувати його в якості таємного інформатора. Співробітники ФСБ неодноразово проводили рейди в його дім.

Приблизно о 8.30 ранку 20 квітня 2015 року Емір-Усейн Куку виходив зі свого дому, коли двоє невідомих підійшли до нього ззаду, штовхнули його на землю та почали бити по голові, тілу та в районі нирок. Потім на очах у багатьох свідків чоловіки затягнули Еміра-Усейна Куку в автомобіль-універсал та поїхали. Приблизно за годину два універсали привезли десятки озброєних людей у балаклавах в дім родини Еміра-Усейна Куку разом із ним. Один із чоловіків представився співробітником ФСБ та показав ордер на обшук. Чоловіки забрали електронну апаратуру (планшети та мобільні телефони) та деяку релігійну літературу. Після обшуку Еміра-Усейна Куку було перевезено до офісу ФСБ в Ялті, де відбувся його допит, потім його знову попросили стати таємним інформатором. Його випустили пізніше в той же день. Емір-Усейн Куку відвідав лікаря, щоб задокументувати його травми, та намагався подати скаргу до місцевого поліцейського відділку після побиття на наступний день. 1 травня поліція повідомила Куку, що вони не будуть відкривати розслідування через «відсутність складу злочину». В серпні 2015 року Еміра-Усейна Куку було викликано до Слідчого комітету в Ялті та повідомлено про зустрічний позов від ФСБ через те, що він напав на двох їх співробітників.

Приблизно о 6.30 ранку 11 лютого ФСБ знову приїхала додому до Куку. Після чотирьох годин обшуку вони знову конфіскували електронне обладнання та релігійну літературу. Еміра-Усейна Куку було знову затримано для «подальшого допиту», його оголосили підозрюваним у можливому членстві в Хізб ат-Тахрір. 12 лютого Київський районний суд в столиці Криму Севастополі затвердив попереднє ув’язнення. Йому загрожує 20 років тюрми в разі винесення вироку.

Емір-Усейн Куку заперечує своє членство в Хізб ат-Тахрір. Не дивлячись на те, що членство в цій організації є кримінальним злочином в Росії, в України вона є легальною. Міжнародне гуманітарне право вимагає, щоб Росія після окупації Криму проводила розслідування на півострові в цивільних судах згідно з українським законодавством. Справа та арешт Еміра-Усейна Куку у зв’язку з членством у екстремістській організації є необґрунтованим та розпочатим виключно через його правозахисну діяльність та відмову співпрацювати з окупаційною владою.

Amnesty International зафіксувала все більше погіршення ситуації з правами людини в Криму після його анексії Росією у березні 2014 року (дивіться https://www.amnesty.org/en/documents/eur50/1129/2015/en/). Спільнота етнічних кримських татар, багато членів якої відкрито виступають проти анексії, зазнала значних обмежень новими законами про права на свободу самовираження, об’єднань та мирних зібрань. Декілька етнічних кримських татар зникли насильницьким чином разом з іншими проукраїнськими активістами. Останнім таким випадком став кримськотатарський активіст Ервін Ібрагімов, який зник біля свого будинку 24 травня (дивіться http://cases.amnesty.org.ua/sprava/ervin-ibragimov-crimea). Зйомка з камери поряд показала, що група чоловіків примусила його сісти в машину, яка потім поїхала. Ані цей випадок, ані будь-які інші не було належним чином розглянуто. Однією з таких жертв став Решат Аметов, якого насильно забрали проросійські озброєні сили самооборони Криму, коли він брав участь у пікеті біля Ради міністрів Криму 3 березня 2014 року. 15 березня знайшли його тіло, на якому було видно сліди катувань та інших видів поганого поводження. Відео, на якому видно його викрадення, доступно в Інтернеті, при чому обличчя викрадачів чітко видно. Але нікого з них не було ідентифіковано, справа так і залишається нерозкритою. Долі та стан інших жертв насильницького зникнення в Криму залишаються невідомими. Існує також низка підозрілих випадків смертей етнічних кримських татар, які також могли бути жертвами викрадення, але причиною їх смерті стали нібито самогубства та нещасні випадки, які так є не було належним чином розглянуто.

ВІЗЬМІТЬ УЧАСТЬ У АКЦІЇ ТЕРМІНОВОЇ ДОПОМОГИ!

І/або
Я хочу отримувати інформацію про нові акції термінової допомоги на свою електронну пошту або через SMS

Чи хотіли б ви оперативно допомагати людям, життя яких знаходиться у небезпеці?

Кожних 2 тижні ми надсилатимемо вам коротке повідомлення про справи людей, які потребують вашої допомоги.

Ви зможете:

• роздрукувати та надіслати звернення до влади,
  • або залишити свій підпис під он-лайн петицією з вимого звільнити в'язня або зупинити переслідування (у цьому випадку ми надішлемо листа від вашого імені).

Ми готуємо ваш лист. Зачекайте, будь ласка…

Переглянути звернення, яке ми надсилаємо

• Андрій Фомін: Де факто в.о. Прокурора Криму
  • Віктор Палагін: Голова ФСБ в Криму