ЛГБТКІ-АКТИВІСТЦІ ВИСУНУЛИ ЗВИНУВАЧЕННЯ У «ПРОПАГАНДІ ГОМОСЕКСУАЛІЗМУ»

Росія, акція створена 15.9.2017, актуальна акція

26 липня Євдокії Романовій, ЛГБТ активістці із Самари, було пред’явлено звинувачення у «пропаганді гомосексуалізму» через поширення посилань на веб-сайт міжнародної «Молодіжної коаліції за сексуальні та репродуктивні права» та статті, на підтримку рівності ЛГБТКІ людей . Вона має постати перед судом 18 вересня.

Останні оновлення

16.10.2017

Активістка постане перед судом за "пропаганду гомосексуалізму"

18 жовтня в Самарському суді пройде слухання справи проти право захисниці Євдокії Романової, обвинуваченої у «пропаганді гомосексуалізму». Суддя постановив, що слухання буде закритим для громадськості. Єдиною причиною позову проти Євдокії Романової є мирне вираження права на свободу слова і тому позов повинні відхилити.

Судову справу проти правозахисниці Євдокії Романової, звинуваченої у «пропаганді гомосексуалізму» розпочали 26 липня. Спочатку вона розглядалась у Кіровському районному суді міста Самара, центральна Росія. Проте, під час слухання 18 вересня суддя оголосив, що справа передається до міського суду. 4 жовтня Євдокія Романова отримала лист від міського суду Самари, куди передали її справу з повідомленням про те, що справу повернуто до відділку поліції, що її розпочала, щоб переглянули помилки у її матеріалах. Одна з помилок, щодо строку давності «правопорушення» , у якому звинувачують Євдокією Романовою, зникла ще перед тим, як поліція подала позов проти правозахисниці. Місце, де Євдокія Романова буцімто вчинила «правопорушення», теж встановили неправильно. До того ж, оскільки її справжнє місце проживання не підпадає під юрисдикцію суду, справу мали б передати знову. Ввечері 5 жовтня її адвокат повідомив, що слухання відбудеться 9 жовтня. Євдокія Романова та її адвокат мали лише тиждень, щоб підготуватись до слухання. .

Під час слухання 9 жовтня суддя постановив, що судове засідання буде закритим, аби уникнути ще більшої «пропаганди» публічністю справи. Після засідання, суддя сказала Євдокії Романовій, що їй не подобається той рівень уваги, який є у цієї справи та численні дзвінки, що вона отримує від московських журналістів. Суддя пояснила, що вона проти присутності журналістів у залі засідань. Наступне слухання призначено на 18 жовтня.

26 липня ЛГБТ активістка Євдокія Романова, активний член «Молодіжної коаліції за сексуальні та репродуктивні права» (YCSRR) з Самари, що в центральній Росії, була викликана до місцевої поліцейської дільниці, щоб виступати в якості свідка по іншої справи. Однак, після прибуття вона була звинувачена відповідно статті 6.21, ч.2 Кодексу про адміністративні правопорушення РФ за "пропаганду нетрадиційних сексуальних відносин серед неповнолітніх, використовуючи Інтернет". Євдокія має постати перед судом 18 вересня. Якщо вона буде визнана винною, то може отримати штраф на суму 100 тисяч російських рублів (1,750 доларів США).

У порушення законодавства, Євдокії Романовій було відмовлено у юридичному представництві під час допиту та пред’явлення звинувачення. Також поліцейські незаконно відмовили їй та її адвокату у доступі до справи, не надаючи можливості дізнатися підстави, на яких вона була звинувачена. Євдокія Романова та її адвокат змогли отримати доступ до матеріалів справи тільки 5 вересня, майже через 6 тижнів після того, як її було звинуаачено і тільки після того, як справу було передано до Кіровського районного суду в Самарі. Справа Євдокії Романової показує, що звинувачення найбільш імовірно пов'язані з її членством в YCSRR, і що її "злочин" був у поширенні посилання на веб-сайт YCSRR і медіа публікацій, у тому числі статті Guardian про референдум щодо одностатевих шлюбів в Ірландії та статтю Buzzfeed про виставку в Санкт-Петербурзі на тему російських ЛГБТ підлітків на її особистій сторінці Facebook і російській соціальній медіа мережі «Вконтакте». Чотири публікації датуються 2015 роком, а інша-травнем 2016 року. Головною підставою поліція вважає посилання на власні публікації YCSRR, кампанію, яка закликає молодих активістів та активісток до підтримки прав ЛГБТ. Центр поліції для запобігання екстремізму навіть запросив двох експертів, лінгвіста та психолога, щоб провести експертизу публікації. Обидва експерти дійшли висновку, що публікація містить "пропаганду нетрадиційних сексуальних відносин", експерт, який провів лінгвістичні обстеження, підтвердив, що вона спрямована на "формування нетрадиційної сексуальної орієнтації", "створення привабливого зображення нетрадиційної сексуальної орієнтації" і "формує зображення рівної цінності традиційних і нетрадиційних сексуальних відносин для суспільства".

Молодіжна коаліція за сексуальні і репродуктивні права (YCSRR) була створена на Молодіжному форумі в Гаазі в лютому 1999 року і організована Фондом народонаселення ООН (ЮНФПА), Фондом населення світу (WPF) і Голландською радою у справах молоді та населення. Деякі молоді люди, які брали участь у форумі, були особливо занепокоєні сексуальними і репродуктивними правами підлітків і молодих людей. Ці особи створили YCSRR для підтримки зусиль молодих людей у реалізації їх сексуальних і репродуктивних прав.

Закон, який забороняє "пропаганду нетрадиційних сексуальних відносин серед неповнолітніх", також відомий як "закон проти пропаганди гомосексуалізму", прийнятий в Росії червня 2013 року. Він представлений статтею 6.21 в Російському Кодексі про адміністративні правопорушення, передбачає великі штрафи для тих, хто, на думку влади, пропагує "нетрадиційні сексуальні відносини". Amnesty International вважає, що закон порушує свободу вираження думок і проводила кампанії для його скасування. Закон має негативний вплив на роботу ЛГБТ організацій та окремих ЛГБТ активістів і активісток. З моменту його введення в 2013 році кілька людей, у тому числі активісти Микола Алексєєв, Микола Баєв та Олексій Кисельов, були оштрафовані згідно з цим законом. У 2014 році зазначені особи подали скаргу до Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ), стверджуючи, що їхні права були порушені згідно Європейської конвенції з прав людини. У червні 2017 року суд постановив, що Росією порушено статтю 10 (право на свободу вираження думок) та статтю 14 (заборона дискримінації) Європейської конвенції , і що вона зобов’язана виплатити активістам компенсацію. Росія оскаржує рішення.

ВІЗЬМІТЬ УЧАСТЬ У АКЦІЇ ТЕРМІНОВОЇ ДОПОМОГИ!

І/або
Я хочу отримувати інформацію про нові акції термінової допомоги на свою електронну пошту або через SMS

Чи хотіли б ви оперативно допомагати людям, життя яких знаходиться у небезпеці?

Кожних 2 тижні ми надсилатимемо вам коротке повідомлення про справи людей, які потребують вашої допомоги.

Ви зможете:

• роздрукувати та надіслати звернення до влади,
  • або залишити свій підпис під он-лайн петицією з вимого звільнити в'язня або зупинити переслідування (у цьому випадку ми надішлемо листа від вашого імені).

Ми готуємо ваш лист. Зачекайте, будь ласка…

Переглянути звернення, яке ми надсилаємо

• Чайка Юрій Якович: Генеральний прокурор Російської Федерації
  • Галцова Ольга Дмитрівна: Уповноважена з прав людини Самарській області