ЛГБТКІ-АКТИВІСТЦІ ВИСУНУЛИ ЗВИНУВАЧЕННЯ У «ПРОПАГАНДІ ГОМОСЕКСУАЛІЗМУ»

Росія, акція створена 15.9.2017, актуальна акція

26 липня Євдокії Романовій, ЛГБТ активістці із Самари, було пред’явлено звинувачення у «пропаганді гомосексуалізму» через поширення посилань на веб-сайт міжнародної «Молодіжної коаліції за сексуальні та репродуктивні права» та статті, на підтримку рівності ЛГБТКІ людей . 18 жовтня в Самарі, Росія, суддя признав Євдокію Романову винною у поширенні «пропаганди нетрадиційних сексуальних відносин серед неповнолітніх з використанням Інтернету», згідно зі статтею 6.21, частиною 2 кодексу Російської Федерації про адміністративні правопорушення та призначив їй штраф у розмірі 50 000 рублів ($870).

Останні оновлення

25.10.2017

АКТИВІСТКА ВИЗНАНА ВИННОЮ У «ПРОПАГАНДІ ГОМОСЕКСУАЛІЗМУ»

18 жовтня в Самарі, Росія, суддя признав Євдокію Романову винною у поширенні «пропаганди нетрадиційних сексуальних відносин серед неповнолітніх з використанням Інтернету», згідно зі статтею 6.21, частиною 2 кодексу Російської Федерації про адміністративні правопорушення та призначив їй штраф у розмірі 50 000 рублів ($870). Судове засідання тривало майже п’ять годин і було закрите для публіки, порушуючи право на справедливий судовий розгляд, яке включає в себе право на публічне слухання.

Учасники слухань також висловили ряд побоювань з приводу його неупередженості. За словами Євдокії Романової, суддя оголосив, що рішення було прийняте ще до кінця розгляду. На судовому засіданні поліція не надала жодних чітких доказів «порушення» Євдокії Романової і мала труднощі з визначенням терміну «пропаганда». У ході слухань також з’ясувалося, що поліція з місцевого відділу по боротьбі з екстремізмом протягом останніх чотирьох років спостерігала за Євдокією Романовою та проводила моніторинг її соціальних медіа.

Євдокія Романова та її адвокат будуть оскаржувати рішення.

16.10.2017

Активістка постане перед судом за "пропаганду гомосексуалізму"

18 жовтня в Самарському суді пройде слухання справи проти право захисниці Євдокії Романової, обвинуваченої у «пропаганді гомосексуалізму». Суддя постановив, що слухання буде закритим для громадськості. Єдиною причиною позову проти Євдокії Романової є мирне вираження права на свободу вираження думок і тому позов треба відхилити.

Судову справу проти правозахисниці Євдокії Романової, звинуваченої у «пропаганді гомосексуалізму» розпочали 26 липня. Спочатку справа розглядалася у Кіровському районному суді міста Самара. Проте, під час слухання 18 вересня суддя оголосив, що справа передається до міського суду. 4 жовтня Євдокія Романова отримала лист від міського суду Самари, куди передали її справу з повідомленням про те, що справу повернуто до відділку поліції, щоб переглянули помилки у її матеріалах. Одна з помилок, щодо строку давності «правопорушення» , у якому звинувачують Євдокією Романовою, зникла ще перед тим, як поліція подала позов проти правозахисниці. Місце, де Євдокія Романова буцімто вчинила «правопорушення», теж встановили неправильно. До того ж, оскільки її справжнє місце проживання не підпадає під юрисдикцію суду, справу мали б передати знову. Ввечері 5 жовтня її адвокат повідомив, що слухання відбудеться 9 жовтня. Євдокія Романова та її адвокат мали лише тиждень, щоб підготуватись до слухання.

Під час слухання 9 жовтня суддя постановив, що судове засідання буде закритим, аби уникнути ще більшої «пропаганди» публічністю справи. Після засідання, суддя сказала Євдокії Романовій, що їй не подобається той рівень уваги, який є до цієї справи та численні дзвінки, що вона отримує від московських журналістів. Суддя пояснила, що вона проти присутності журналістів у залі засідань. Наступне слухання призначене на 18 жовтня.

26 липня ЛГБТ активістка Євдокія Романова, активний член «Молодіжної коаліції за сексуальні та репродуктивні права» (YCSRR) з Самари, що в центральній Росії, була викликана до місцевої поліцейської дільниці, щоб виступати в якості свідка по іншої справи. Однак, після прибуття вона була звинувачена відповідно статті 6.21, ч.2 Кодексу про адміністративні правопорушення РФ за «пропаганду нетрадиційних сексуальних відносин серед неповнолітніх, використовуючи Інтернет». Євдокія має постати перед судом 18 вересня. Якщо вона буде визнана винною, то може отримати штраф на суму 100 тисяч російських рублів (1,750 доларів США).

Євдокії Романовій відмовили у юридичному представництві під час допиту та висунення звинувачення, що є порушенням законодавства. Також поліція незаконно відмовила їй та її адвокату у доступі до справи, без можливості дізнатися про підстави звинувачення. Євдокія Романова та її адвокат змогли отримати доступ до матеріалів справи тільки 5 вересня, майже за 6 тижнів після того, як її було звинувачено і тільки після того, як справу було передано до Кіровського районного суду в Самарі. Справа Євдокії Романової демонструє, що звинувачення найбільш імовірно пов’язані з її членством в Молодіжній коаліції за сексуальні та репродуктивні права. Її «злочин» полягав у поширенні посилання на веб-сайт цієї організації та інших публікацій, зокрема статті Guardian про референдум щодо одностатевих шлюбів у Ірландії та статтю Buzzfeed про виставку в Санкт-Петербурзі про російських ЛГБТ підлітків на особистих сторінках Євдокії у Facebook та «Вконтакте». Чотири публікації датовані 2015 роком, одна — травнем 2016 року. Основною підставою для висунення звинувачень поліція вважає посилання на власні публікації коаліції — кампанію, яка закликає молодих активістів та активісток підтримувати права ЛГБТКІ. Центр поліції із запобігання екстремізму навіть запросив двох експертів, лінгвіста та психолога, щоб провести експертизу публікації. Обидва експерти дійшли висновку, що публікація містить «пропаганду нетрадиційних сексуальних стосунків». Експерт, який провів лінгвістичну експертизу, підтвердив, що вона спрямована на «формування нетрадиційної сексуальної орієнтації», «створення привабливого образу нетрадиційної сексуальної орієнтації» і «формує уявлення про рівноцінність традиційних і нетрадиційних сексуальних відносин для суспільства».

Молодіжна коаліція за сексуальні і репродуктивні права (YCSRR) була створена на Молодіжному форумі в Гаазі в лютому 1999 року і організована Фондом народонаселення ООН (ЮНФПА), Фондом населення світу (WPF) і Голландською радою у справах молоді та населення. Деякі молоді люди, які брали участь у форумі, були особливо занепокоєні сексуальними і репродуктивними правами підлітків і молодих людей. Ці особи створили YCSRR для підтримки зусиль молодих людей у реалізації їх сексуальних і репродуктивних прав.

Закон, який забороняє "пропаганду нетрадиційних сексуальних відносин серед неповнолітніх", також відомий як "закон проти пропаганди гомосексуалізму", прийнятий в Росії червня 2013 року. Він представлений статтею 6.21 в Російському Кодексі про адміністративні правопорушення, передбачає великі штрафи для тих, хто, на думку влади, пропагує "нетрадиційні сексуальні відносини". Amnesty International вважає, що закон порушує свободу вираження думок і проводила кампанії для його скасування. Закон має негативний вплив на роботу ЛГБТ організацій та окремих ЛГБТ активістів і активісток. З моменту його введення в 2013 році кілька людей, у тому числі активісти Микола Алексєєв, Микола Баєв та Олексій Кисельов, були оштрафовані згідно з цим законом. У 2014 році зазначені особи подали скаргу до Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ), стверджуючи, що їхні права були порушені згідно Європейської конвенції з прав людини. У червні 2017 року суд постановив, що Росією порушено статтю 10 (право на свободу вираження думок) та статтю 14 (заборона дискримінації) Європейської конвенції , і що вона зобов’язана виплатити активістам компенсацію. Росія оскаржує рішення.

ВІЗЬМІТЬ УЧАСТЬ У АКЦІЇ ТЕРМІНОВОЇ ДОПОМОГИ!

І/або
Я хочу отримувати інформацію про нові акції термінової допомоги на свою електронну пошту або через SMS

Чи хотіли б ви оперативно допомагати людям, життя яких знаходиться у небезпеці?

Кожних 2 тижні ми надсилатимемо вам коротке повідомлення про справи людей, які потребують вашої допомоги.

Ви зможете:

• роздрукувати та надіслати звернення до влади,
  • або залишити свій підпис під он-лайн петицією з вимого звільнити в'язня або зупинити переслідування (у цьому випадку ми надішлемо листа від вашого імені).

Ми готуємо ваш лист. Зачекайте, будь ласка…

Переглянути звернення, яке ми надсилаємо

• Чайка Юрій Якович: Генеральний прокурор Російської Федерації
  • Галцова Ольга Дмитрівна: Уповноважена з прав людини Самарській області