РАТИФІКУЙТЕ РИМСЬКИЙ СТАТУТ!

Україна, акція створена 1.4.2015, актуальна акція

Україна має ратифікувати Римський статут МКС

Шановні пане Президенте та пане Голово Верховної Ради!

Міжнародний кримінальний суд (МКС) — перший постійно діючий правовий орган, в компетенцію якого входить переслідування осіб, відповідальних за геноцид, воєнні злочини і злочини проти людяності. Ці теми є особливо актуальними для України у світлі воєнного конфлікту на Донбасі, а також у зв’язку з драматичними подіями минулого року на Євромайдані.

Amnesty International задокументувала порушення міжнародного гуманітарного права з боку усіх сторін конфлікту на Донбасі. Деякі з цих порушень можуть бути визнані воєнними злочинами. Організація також задокументувала надмірне застосування сили, тортури та інші види жорстокого поводження з боку правоохоронних структур під час протестів Євромайдану.

Як вам, очевидно, відомо, Україна підписала Римський статут ще у 2000 році, однак досі не ратифікувала його. Двічі – у лютому 2014р. та у лютому 2015 р. український Парламент, відповідно до статті 12.3 Римського статуту, приймав заяви про визнання юрисдикції МКС щодо певних подій.

Однак, цих декларацій недостатньо для досягнення системних змін, і вони можуть свідчити про спробу часткового застосування правосуддя, а також визнають юрисдикцію на короткі проміжки часу.

Україна вже взяла на себе зобов'язання ратифікувати Римський статут, у тому числі відповідно до статті 8 Угоди про асоціацію з Європейським Союзом.

Щоб уможливити виконання цих зобов'язань, до Конституції України мають бути внесені певні зміни. Відповідний проект закону про внесення змін до статті 124 Конституції уже зареєстровано у Верховній Раді за № 1788.

Ратифікація Римського статуту не скасує зобов'язання української влади забезпечити правосуддя всередині країни. МКС не є підміною для ефективної національної системи кримінального правосуддя, яка діє в повній відповідності із міжнародними зобов'язаннями України в галузі прав людини. Однак, це буде важливим кроком до встановлення правосуддя і дасть надію жертвам злочинів на досягнення справедливості.

Ми закликаємо Вас вжити заходів для того, щоб:

• Україна якнайшвидше ратифікувала Римський статут;

• Україна повністю визнала юрисдикцію Суду ретроспективно, починаючи з липня 2002 року, коли МКС розпочав свою роботу

ВІЗЬМІТЬ УЧАСТЬ У АКЦІЇ ТЕРМІНОВОЇ ДОПОМОГИ!

І/або
Я хочу отримувати інформацію про нові акції термінової допомоги на свою електронну пошту або через SMS

Чи хотіли б ви оперативно допомагати людям, життя яких знаходиться у небезпеці?

Кожних 2 тижні ми надсилатимемо вам коротке повідомлення про справи людей, які потребують вашої допомоги.

Ви зможете:

• роздрукувати та надіслати звернення до влади,
  • або залишити свій підпис під он-лайн петицією з вимого звільнити в'язня або зупинити переслідування (у цьому випадку ми надішлемо листа від вашого імені).

Ми готуємо ваш лист. Зачекайте, будь ласка…

Переглянути звернення, яке ми надсилаємо

• Порошенко Петро Олексійович: Президент України
  • Гройсман Володимир Борисович: Голова Верховної Ради України, Верховна Рада України

Ми вимагаємо:

• Щоб Україна якнайшвидше ратифікувала Римський статут;
  • Щоб Україна повністю визнала юрисдикцію Суду ретроспективно, починаючи з липня 2002 року, коли МКС розпочав свою роботу.