РОСІЯ: В'язень совісті заявляє про катування

Росія, акція створена 2.11.2016

У листі до своєї дружини, опублікованому на новинному сайті 1 листопада, в’язень совісті Ільдар Дадін повідомив, що працівники в’язниці, зокрема директор Сегезької колонії, били та катували його з моменту його прибуття туди 10 вересня. Колонія розташована в республіці Карелія у Росії.

Останні оновлення

17.1.2017

Ільдара Дадіна переведено до іншої в’язниці

Після розкриття вчинення тортур в Сегежській виправній колонії в’язня совісті Ільдара Дадіна було переведено до іншої колонії. 6 січня його родину повідомили про те, що він зараз знаходиться в колонії №5 в Алтайському краї, що в південному Сибіру. У період з 5 грудня по 6 січня, ані його родина, ні адвокат не знали про його місцезнаходження.

У листі Ільдара Дадіна до дружини, який було оприлюднено 1 листопада Ільдар Дадін розказав, що співробітники колонії в Сегежі, в Карелії, били й катували його з моменту прибуття 10 вересня 2016 року.

Після зізнань Ільдара інші ув’язнені в Сегежській колонії також повідомили, що вони піддавалися тортурам і цю ситуацію широко висвітлювали в ЗМІ. Можливо, у відповідь на обурення громадськості влада вирішила перевезти Ільдара до іншої колонії. Ніякої інформації не було надано його родині, або адвокату про його місцезнаходження з 5 грудня до 6 січня. 6 січня його сім’я дізналася, що в даний час він знаходиться в колонії №5 в Алтайському краї південного Сибіру.

Ільдар Дадін є в’язнем совісті. Вперше він був заарештований 15 січня 2015 року, і відбуває 2,5 роки покарання за участь у вуличних акціях в 2014 році, всі, з яких були мирними.

Він перший засуджений в Росії за статтею 212.1, яка передбачає кримінальну відповідальність за «несанкціоновані» мирні демонстрації, за порушення вкрай обмежувального закону Росії про публічні зібрання більше ніж двічі протягом 180 днів.

Кампанію за звільнення Ільдара Дадіна та збір листів солідарності на його підтримку буде продовжено.

Активіста Ільдара Дадіна засудили до трьох років ув'язнення 7 грудня 2015 року за «неодноразові порушення порядку громадських зібрань» (Стаття 212.1 Кримінального кодексу Російської Федерації). 31 березня 2016 року після апеляції вирок зменшили до двох з половиною років. У листі дружині, опублікованому на новинному сайті 1 листопада, Ільдар Дадін описує важкі випробування, які він мав винести з моменту прибуття в Сегежу в республіці Карелія у Росії 10 вересня, зокрема брутальні побої, погрози зґвалтування та інші види тортур та жорстокого поводження.

Ільдар Дадін – в’язень совісті. Він перша людина в Росії, яку засудили відповідно до ст. 212.1, яка криміналізує мирні зібрання, кваліфікуючи, як злочин, порушення суворого російського Закону про публічні зібрання більше ніж двічі протягом 180 днів. Ільдара Дадіна визнали винним за участь у чотирьох мирних вуличних акціях у 2014 році.

У листі своїй дружині, продиктованому адвокатові, він повідомляє, що відразу після приїзду його помістили у штрафний ізолятор Сегезької колонії після того, як двоє охоронців підкинули у його речі два леза. У знак протесту він розпочав голодування. Він описує, як 11 вересня група з 10-12 охоронців чотири рази лупцювала та била його ногами, одного разу за участю директора колонії. Після третього побиття він стверджує, що його голову опустили в унітаз в ізоляторі та погрожували зґвалтуванням. 12 вересня його підвішували за наручники, аби він припинив своє голодування. Директор в’язниці погрожував йому в присутності інших працівників, що його «закопають за парканом», якщо він не припинить голодування. Ільдара Дадіна відправляли в штрафний ізолятор сім разів, відколи він прибув до колонії. За ствердженням Ільдара Дадіна побої продовжуються, і такі ж методи застосовуються щодо інших в’язнів. Повідомлення про тортури та інші види жорстокого поводження у Сегезькій колонії уже мали місце в минулому.