АКТИВІСТА НАСИЛЬНО УТРИМУЮТЬ В ПСИХІАТРИЧНІЙ ЛІКАРНІ

Україна, акція створена 6.9.2016, актуальна акція

7 вересня Ільмі Умерова випустили з психіатричної лікарні, де його примусово утримували протягом трьох тижнів. По відношенню до нього все ще ведеться кримінальне провадження у зв'язку з його мирними протестами проти анексії Росією Криму. Якщо його вину буде доведено, активістові загрожує тюремне ув'язнення.

Останні оновлення

13.10.2017

Ув'язнено лідера кримських татар

27 вересня відомого кримськотатарського активіста Ільмі Умерова приговорили до двох років колонії за критику російської окупації Криму. Суд також заборонив йому будь-яку громадську діяльність терміном до двох років. Вирок Ільми Умерова потрібно негайно анулювати, а обвинувачення зняти.

27 вересня, де-факто суд Сімферополя визнав Ільмі Умерова, відомого противника російської окупації та заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу (забороненого російською владою), винним у «публічних закликах порушити територіальну цілісність Російської Федерації» (Стаття 280.1 Кримінального Кодексу Російської Федерації). Не зважаючи на те, що прокурор вимагав умовного вироку, суд виніс рішення ув’язнити активіста строком на 2 роки в колонії з забороною громадською діяльності. В останній заяві в суді, Ільмі Умеров заявив, що метою обвинувачень проти нього є покарання противників анексії Криму Російською Федерацією у 2014 році. Адвокати Ільми Умерова оскаржують цей вирок. Він буде на свободі поки не розглянуть апеляцію. Дату слухання апеляції ще не призначили. Якщо апеляцію не задовольнять, пенітенціарна служба Російської Федерації ув’язнить Ільмі Умерова, а він сам стане в’язнем сумління.

Адвокати та сім’я Ільми Умерова висловила стурбованість, що російська пенітенціарна служба не буде ставитись до нього належним чином, а 60-літній активіст потребує особливого ставлення через хворобу Паркінсона, діабет та хворобу серця.

Ільмі Умерова визнали винним через телевізійне інтерв’ю, яке він дав у березні 2016, та в якому наполягав, що потрібно «змусити Росію покинути Крим, Донецьк та Луганськ». Донецьк та Луганськ – це міста східної України, підконтрольні озброєним групуванням, які підтримує Росія. Ув’язнення Ільмі Умерова означає новий етап у тривалому де-факто урядовому переслідування активіста.

Перед ув’язненням активіста відбулась ціла низка політично вмотивованих судів, незаконних арештів та залякувань противників російської окупації Криму, що вже є очевидним порушенням свободи слова, зібрань та об’єднань.

7.9.2016

АКТИВІСТА ВИПУСТИЛИ З ПСИХІАТРИЧНОЇ ЛІКАРНІ

7 вересня близько десятої ранку Умерова випустили з психіатричної лікарні після трьох тижнів перебування у цьому закладі. Психіатрична експертиза показала, що Ільмі Умеров абсолютно психічно здоровий. Проти Ільмі Умерова досі не зняли кримінальні обвинувачення. В разі визнання винним, його можуть він може отримати строк до п'яти років. Київський обласний суд іще не призначив дату нового слухання у цій справі. Під час свого затримання Ільмі Умеров продовжував відкрито критикувати російську владу. Він повен рішучості продовжувати свою мирну активістську діяльність.

Ільмі Умеров (59 років), за походженням етнічний кримський татарин, активіст та заступник голови Меджлісу, представницького органу кримських татар. Він послідовно протистояв російській окупації Криму в 2014 році. Нещодавно, виступаючи на телебаченні, Ільмі закликав міжнародну спільному накласти жорсткіші санкції проти Росії, аби «змусити її покинути Крим та Донбас».

Федеральна Служба Безпеки Росії (ФСБ) порушила проти Ільмі Умерова кримінальну справу 12 травня за частиною 2 статті 280.1 Кримінального Кодексу Росії («публічні заклики до здійснення дій, спрямованих на порушення територіальної цілісності Росі, вчинені з використанням засобів масової інформації або електронних або інформаційно-телекомунікаційних мереж (зокрема мережу інтернет)». Спочатку, йому заборонили виїжджати з країни, як підозрюваному у злочині, а 11 серпня Київський районний суд Севастополя прийняв рішення про проведення щодо нього примусової психіатричної експертизи. Відповіді на оскарження цього рішення адвокатами так і не було.

Все ж, 18 серпня Ільмі Умерова затримали силовики ФСБ у лікарні, у якій він проходив термінове лікування проблем, пов’язаних з високим кров’яним тиском, та примусово привезли в психіатричну лікарню №1 у Сімферополі. Йому не дозволили зв’язатися з сім’єю та адвокатами в перший день затримання в психіатричній лікарні. У закладі йому обмежують час користування мобільним телефоном і час особистих побачень з відвідувачами, включно з сім’єю та адвокатами.

Сім’я Ільмі Умерова стурбована його здоров’ям. У нього — діабет, хвороба Паркінсона та інші проблеми зі здоров’ям. За словами його сім’ї, він не отримує належного медичного лікування.

Ільмі Умеров народився в Узбекистані у сім’ї кримських татар, яких радянська влада депортувала з Криму в 1944 році.

Коли в 1980-тих кримські татари почали поступово повертатися на півострів, Ільмі Умеров став видатним учасником кримськотатарського культурного руху та місцевим політиком. В серпні 2014 року, після окупації та анексії півострова Росією, він покинув в знак протесту посаду голови Бахчисарайської районної державної адміністрації. Він залишився відвертим критиком анексії та мирно виступав за повернення Криму Україні.

Старші члени Меджлісу кримськотатарського народу зазнали репресій, включаючи переслідування, примусове вигнання та кримінальне переслідування у зв’язку з їхньою відвертою опозицією російській окупації та анексії Криму. 26 квітня 2016 року Верховний суд Криму визнав Меджліс «екстремістською організацією» відповідно до законодавства Росії, таким чином оголосивши участь у ньому чи будь-яку його діяльність кримінальним правопорушенням. Оскарження цього рішення не відбулося ( Детальніше: https://www.amnesty.org/en/press-releases/2016/04/ban-on-ethnic-crimean-tatar-assembly-aimed-at-snuffing-out-dissent/).

Amnesty International зафіксувала тривожне збільшення кількості порушень права на свободу слова, права на свободу мирних зібрань та об’єднань в Криму після анексії Росією в березні 2014 року ( детальніше у доповіді: «Рік потому: Порушення прав на свободу вираження думок, зібрань та об’єднань в Криму» https://www.amnesty.org/en/documents/eur50/1129/2015/en/). Більше того, відтоді примусово зникло декілька етнічних кримських татар та інших проукраїнських активістів. Серед останніх випадків, біля власного дому 25 травня 2016 року зник кримськотатарський активіст Ервін Ібрагімов (Детальніше в Акції термінової допомоги https://www.amnesty.org/en/documents/eur50/4121/2016/en/). Відео з камери неподалік показало, що група чоловіків змусила його сісти у фургон, після чого машина від’їхала. Жодне з цих зникнень не було ретельно розслідувано.

Відповідно до міжнародних правових норм та стандартів, позбавлення свободи через підозру в психічному захворюванні є незаконним, за виключення потреби захистити саму особу чи інших осіб. Немає доказів, що Ільмі Умеров становить загрозу собі чи іншим. Його вимушене психіатричне затримання відбулося з метою репресій через його політичну діяльність.

Конвенція про права інвалідів забороняє позбавлення волі у зв’язку з будь-якою недієздатністю, включно з психічною чи інтелектуальною. Більше того, Спеціальний доповідач з питань катування зазначив, що медичне лікування без вільної та усвідомленої згоди може прирівнюватися до тортур чи інших видів жорстокого поводження.

ВІЗЬМІТЬ УЧАСТЬ У АКЦІЇ ТЕРМІНОВОЇ ДОПОМОГИ!

І/або
Я хочу отримувати інформацію про нові акції термінової допомоги на свою електронну пошту або через SMS

Чи хотіли б ви оперативно допомагати людям, життя яких знаходиться у небезпеці?

Кожних 2 тижні ми надсилатимемо вам коротке повідомлення про справи людей, які потребують вашої допомоги.

Ви зможете:

• роздрукувати та надіслати звернення до влади,
  • або залишити свій підпис під он-лайн петицією з вимого звільнити в'язня або зупинити переслідування (у цьому випадку ми надішлемо листа від вашого імені).

Ми готуємо ваш лист. Зачекайте, будь ласка…

Переглянути звернення, яке ми надсилаємо

• Наталії Поклонській: Прокурору Криму
  • Віктору Палагіну: Директору Федеральної служби безпеки у Криму

Ми вимагаємо:

• наголошуюємо, що Ільмі Умерова переслідують за те, що він користується правом на свободу вираження та наполягаємо на знятті усіх кримінальних обвинувачень проти нього;
  • припинити переслідування та цькування незадоволених владою представників кримських татар та поважати їх право на свободу вираження та мирного зібрання.