РИЗИК СТРАТИ 16 УВ'ЯЗНЕНИХ В ІНДІЇ

Індія, акція створена 7.12.2012

Після недавнього виконання смертного вироку щодо Аджмала Касаба, все реальнішими стають побоювання, що індійська влада може також стратити інших ув'язнених, клопотання про помилування яких в даний час знаходяться на розгляді.

21 листопада, уряд Індії виконав смертний вирок стосовно громадянина Пакистану Аджмала Касаба, засудженого за участь в терактах 2008 року в Мумбаї. Це стало першою стратою в Індії за останні вісім років.

Спосіб виконання вироку дещо відрізнявся від звичайної практики, і викликає серйозні побоювання. По-перше, петиції про помилування в Індії, як правило, розглядаються в тому порядку, в якому вони були подані. Тим не менш, Індійська держава розглянула випадок Аджмала Касаба позачергово. По-друге, про виконання смертного вироку було оголошено громадськості вже після його здійснення. Індійська влада публічно намагалися виправдати відсутність попереднього повідомлення у випадку Касаба, заявивши, що це було зроблено, щоб уникнути втручання з боку захисників прав людини.

Офіційні дані свідчать про те, що на розгляді Індійської держави знаходяться 11 петицій про помилування, і 15 чоловіків й одна жінка перебувають в камері смертників на даний момент: це Gurmeet Singh; Dharampal; Suresh та Ramji; Simon, Gnanaprakasam, Madaiah and Bilavandra; Praveen Kumar; Mohammed Afzal Guru; Saibanna Ningappa Natikar; Jafar Ali; Sonia (ж) та Sanjeev; Sundar Singh і Atbir.

Дев'ять з клопотань про помилування в даний час розглядаються вдруге Міністерством внутрішніх справ. Не відомо, що це за петиції. Міністри публічно заявили, що рішення щодо деяких із цих клопотань будуть прийняті найближчим часом. Оскільки виконання вироку Аджмала Касаба не було оголошено на загал до його виконання, неясно, які з петицій в даний час переглянуті і коли влада може прийняти рішення про страту ув'язнених.

Остання страта до цього відбулася в Індії в серпні 2004 року. Крім того, на відміну від цього останнього виконання, індійська влада повідомляла про відмову у помилуванні і терміни виконання страти; ця інформація була доступною для громадськості до виконання вироків. Резолюція 2005/59, ухвалена у 2005 році Комісією ООН з прав людини закликає усі держави, що ще не скасували смертну кару, «зробити доступною для громадськості інформацію щодо застосування смертної кари та про призначення страт». Крок по відновленню страт після восьмирічної перерви віддаляє країну від регіональної і глобальної тенденції до скасування смертної кари.

Офіційна статистика повідомляє про 11 клопотань про помилування, що включають 16 осіб, в даний час знаходяться на розгляді президента Індії. Неофіційні джерела і газети припускають, що цей показник істотно вищий, і рішення щодо близько 14 клопотань може бути прийнятим.

Чотирнадцять колишніх суддів нещодавно звернулися до президента із проханням пом’якшити 13 смертних вироків, які, на їх думку, були помилково винесені. Так, одним із таких випадків є справа Сайбана Нінгаппа Натікара, засудженого до страти за вбивство двох членів його сім'ї в 2005 році. Це одне із 11 клопотань про помилування, що в даний час знаходиться під ризиком відмови. Мохаммад Афзал Гуру, засуджений до страти за участь у нападі на парламент в 2001 році був проходив по спеціальній процедурі щодо боротьби із тероризмом. Amnesty International виявила, що ці суди не відповідали міжнародним стандартам прав людини.

Загалом, близько 140 країн, більше двох третин країн світу, скасували страту на законодавчому рівні або на практиці. Станом на 2011 рік, лише 21 держава у світі практикує смертну кару, а це означає, що 90 відсотків світу вільні від цього нелюдського способу покарання.

ООН неодноразово закликала держави-члени запровадити мораторій на смертну кару з метою її скасування через прийняття трьох резолюцій Генеральної Асамблеї ООН у грудні 2007 року, 2008 року і 2010 року. Четвертий проект резолюції про введення мораторію на застосування смертної кари було прийнято з підвищеним рівнем підтримки зі сторони Третього комітету Генеральної Асамблеї ООН від 19 листопада 2012 року; він буде поставлений на остаточне голосування в грудні.

Amnesty International виступає проти страти у всіх випадках, незалежно від характеру злочину, характеристик злочинця або способу її виконання.

• - замінити всі смертні вироки на тюремне ув'язнення;
  • - негайно припинити планувати проведення подальших страт і встановити офіційний мораторій з метою скасування смертної кари взагалі;
  • - поважати практику оперативного інформування людини, його/ її адвокатів, його/ її сім'ї про рішення, причини прийняття такого рішення, передбачувану дату виконання, а також надання інформації для громадськості про будь-які призначені страти;

• Пранаб Бхаван: Президент Індії
  • Др. Манмохан Сінгх: Прем’єр-міністр Індії