Арештованим активістам загрожують тортури

Індія, акція створена 2.5.2013

Активісти, що використовують театр та інші види мистецтва для підняття суспільно-важливих питань, Шітал Сате та Сачін Малі були заарештовані 2 квітня 2013 року за звинуваченнями у злочинній змові та участі в забороненій організації. Вони утримуються в Мумбаї, Індія під загрозою тортур та інших видів нелюдського поводження.

Шітал Сате та Сачін Малі є членми Кабір Кала Манч (ККМ), групи, що використовує музику та театр для привернення уваги до проблем із правами людини в Індії, зокрема, щодо прав далітів та кастової дискримінації в західно-індійському штаті Махараштра.

17 квітня 2011 року вони були серед 15 осіб, звинувачених поліцією в причетності до Комуністичної партії Індії (Маоїстської), а також в підбурюванні та вербуванні людей до цієї забороненої злочинної групи, що більше десятиліття бореться за повалення уряду в декількох штатах Індії. Їм також інкримінували інші звинувачення, включаючи здирництво, фальсифікації та видавання себе за інших осіб. Сім людей з вищезгаданих 15 були арештовані, у той час, коли на інших – в тому числі й на Шітал Сате та Сачіна Малі (які перебувають у шлюбі один з одним) – збирався компромат.

2 квітня 2013 вони були арештовані мумбайською поліцією та постали перед судом, що постановив утримувати під вартою Шітал Сате до 17 квітня, а Сачіна Малі - до 10 квітня. За словами її матері, Шітал Сате знаходиться на шостому місяці вагітності. Повідомлення про катування та вибиття зізнань поліцією в Індії дуже поширені, а антитерористичний загін Махараштри, що є підрозділом державної поліції, стикався з низкою заяв про застосування катувань. Акт щодо запобігання незаконній діяльності, за яким обвинувачують Шітал Сате та Сачіна Малі, використовує перекручування та підміну термінів «акт тероризму» та «участь» в «незаконній» організації, і однозначно не відповідає міжнародним правовим зобов’язанням Індії.

У квітні 2011 поліція по боротьбі з тероризмом штату Махараштра заарештувала Анджелу Сонтакке, яка, як стверджується, є старшим членом Комуністичної партії Індії (маоїстської), також у зв’язку із цим було пред’явлено звинувачення ще 15 членам ККМ.У жовтні 2012 року Вищий суд Мумбаї звільнив під заставу двох із семи заарештованих активістів та чотирьох інших – у січні 2013 року.

Деякі частини Акта щодо запобігання незаконній діяльності (UAPA) не відповідають міжнародним стандартам в галузі прав людини і, ймовірно, можуть призвести до порушень прав людини. Внесення змін до Закону у 2008 році продовжили мінімальний термін затримання підозрюваних від 15 до 30 днів, а максимальний термін такого утримання під вартою від 90 до 180 днів, що ставить під ризик адекватну досудову гарантію проти тортур та іншого жорстокого, нелюдського або такого, що принижує гідність, поводження чи покарання затриманих.

Організації із захисту прав людини в Індії виявили кілька випадків зловживань, а саме: використання сфабрикованих доказів і неправдиві звинувачення, щоб затримувати активістів, а також адівасі та далітів, що мирно реалізовували свої права на свободу слова, асоціацій та зборів.

• - гарантувати, що Шітал Сате та Сачін Малі будуть захищені від катувань та інших видів жорстокого поводження під час утримання під вартою, а вагітна Шітал Сате буде забезпечена необхідною медичною допомогою;
  • - гарантувати для Шітал Сате та Сачіна Малі, а також інших обвинувачених активістів, справедливий судовий розгляд відповідно до міжнародних стандартів.

• Р.Р. Патіл: Міністр внутрішніх справ, штат Махараштра