Незалежний журналіст був затриманий в Багдаді

Ірак, акція створена 22.2.2013

Незалежного журналіста взяли під варту за те,що він не взяв попереднього дозволу від влади для зйомки на контрольно-пропускних пунктах. Вирок ще не винесено, але суд відбувався за закритими дверима, та представнику французького консульства не було дозволено знаходитись на слуханні.

Незалежний журналіст Надір Дендун був арештований в Багдаді, Ірак, 23 січня. Він був взятий під варту в зв’язку із тим, що знімав на камеру без попереднього узгодження із владою. Він уже постав перед Центральним Кримінальним судом 5 лютого, але вироку ще не було винесено.

Алжирсько-французько-австралійський журналіст Надір Дендун (40) був заарештований 23 січня в аль-Дура, південному передмісті Багдаду. Він фотографував штаб-квартиру іранської розвідки поряд із поліцейськими контрольно-пропускними пунктами, відповідно до свідчень іракських посадових осіб. Надір Дендун перебував у Багдаді в якості кореспондента для французького щомісячного видання Le Monde Diplomatique та працював над темою щодо десятої річниці американського вторгнення в Ірак.

Згідно інформації, що була зібрана Amnesty International, Надір Дендун постав перед суддею в Центральному Кримінальному суді в Багдаді 5 лютого, засідання тривало 30 хвилин за закритими дверима; однак, представнику/ці французького консульства в Іраку не було дозволено спостерігати за слуханням. Вирок ще не було винесено, і суддя продовжив строк утримання під вартою до закінчення розслідування. В даний час журналіст утримується у слідчому ізоляторі розвідки; він заявив журналістам після своєї появи суді, що «триматися в хорошому настрої не так просто ... але ставляться на даний момент до мене добре».

Журналісти в Багдаді повинні отримувати попередній дозвіл від влади, якщо вони хочуть знімати на контрольно-пропускних пунктах, а також робити фото солдатів і поліцейських. Повідомляється, що під час судового засідання Надір Дендун сказав, що він не зробив нічого поганого, і що влада знали про характер його роботи, і його віза до Іраку була передана йому послом Ірану у Франції.

Напередодні десятої річниці вторгнення до Іраку американських військ, ситуація з правами людини в країні залишається тривожною, незважаючи на кінець режиму президента Саддама Хусейна. За останні десятиліття десятки тисяч мирних жителів були вбиті озброєними групами, як іноземних, так і іракських сил. Десятки тисяч були затримані протягом декількох місяців або років без суду і слідства. Катування та інші види жорстокого поводження із затриманими, особливо під час допитів, як і раніше широко поширені. Міжнародні стандарти справедливого судового розгляду регулярно порушуються. Багато хто із обвинувачених повідомляє, що вони були піддані тортурам і змушені зробити зізнавальні свідчення, такі «зізнання» часто були прийняті в якості доказу в суді, в тому числі в численних випадках, коли люди були засуджені до смертної кари.

• звільнити Надіра Дендура негайно, якщо йому не інкриміновано визнаний кримінальний злочин;
  • гарантувати йому захист від тортур та інших видів жорстокого поводження;
  • відстоювати право на свободу вираження думки, включаючи свободу шукати, одержувати і поширювати інформацію та ідеї будь-якого роду, незалежно від кордонів і за допомогою будь-яких засобів масової інформації.

• Нурі Камель аль-Малікі: Прем'єр-міністр
  • Мохаммад Шайя аль-Судані: Міністр прав людини, Міністерство прав людини