Акція термінової допомоги

НАПЕРЕДОДНІ НОВОГО РОКУ ВИНЕСЕНО ЧЕТВЕРТИЙ СМЕРТНИЙ ВИРОК

Білорусь, акція створена 16.1.2017, актуальна акція

28 грудня 2016 року, на південному сході Білорусі, Гомельський районний суд виніс смертельний вердикт Кирилу Казачку. Це був четвертий смертний вирок у Білорусі за 2016 рік.

28 грудня Кирило Казачок був засуджений до смерті Гомельським районним судом, що на південному сході Білорусі. Його визнали винним у вбивстві двох власних дітей 31 січня 2016 року. Після інциденту Кирило викликав міліцію, потім спробував позбавити себе життя.

Його адвокат подаватиме апеляцію на смертний вирок. Утім, якщо Верховний Суд залишить вирок чинним, Кирило Казачок звернеться особисто до Президента щодо помилування. Доволі імовірно, що вирок буде залишено в силі, а прохання про помилування – відхилено, ставлячи в’язня під ризик страти найближчим часом.

Дата страти не повідомляється, останнє побачення з родичами не надається. Засуджених до страти в’язнів вбивають пострілом у потилицю. Відповідно до білоруського законодавства, тіла страчених не повертають рідним для поховання, а місце поховання не розголошується.

Білорусь – остання країна на теренах Європи та Центральної Азії, що продовжує застосовувати смертну кару.

Amnesty International виступає проти смертної кари у всіх випадках та за будь-яких обставин. Вона порушує право на життя, проголошене Загальною декларацією прав людини, становлячи винятково жорстокий, нелюдський та такий, що принижує гідність, вид покарання.

Стверджується, що 31 січня 2016 року, вдома, Кирило Казачок задушив свою дев’ятирічну доньку та сімнадцятирічного сина. Після інциденту він пішов до квартири своєї колишньої дружини, де мешкає остання із їхнім старшим сином, та розповів їй про те, що скоїв. Потім він вистрибнув з балкону четвертого поверху, однак вижив та був спрямований до лікарні. Відповідно до клінічних аналізів, на той момент у його крові було знайдено високий рівень вмісту алкоголю. Після лікування отриманих травм, у березні 2016 року Кирила перевели до слідчого ізолятору.

Протягом 2016 року уряд Білорусі засудив до смерті чотирьох осіб та стратив щонайменше чотирьох чоловіків, двоє з яких були засуджені ще у 2015 році. Кирило Казачок – останній із засуджених до смерті в 2016 році, який продемонстрував шокуючу динаміку страт порівняно до 2015 року, протягом якого не було застосовано жодної. Тривала пауза в застосуванні смертних кар стала приводом для надії багатьох білорусів та представників міжнародної спільноти на запровадження мораторію.

Незважаючи на приваблення міжнародної спільноти двома конференціями з питань смертної кари у Мінську в березні та грудні 2016 року, Білорусь продовжує демонструвати кричуще нехтування світовою та регіональною тенденцією до повного скасування смертної кари. Сергій Іванов, засуджений до страти у березні 2015 року, став першим страченим в’язнем у 2016 році (у травні). Тривожну новину було поширено наприкінці листопада щодо страти інших трьох чоловіків, яких, як стверджується, було застрелено п’ятого листопада. Сім’ї Івана Куліша, Сергія Хмельовського та Генадія Яковицького не знали про долю своїх близьких іще тривалий час після події. Amnesty International досі занепокоєна, що Сергій Востріков знаходиться під ризиком неминучої страти. Сергій Востріков отримав смертний вирок у травні 2016 року і залишався останнім приреченим на смерть в’язнем до набуття законної сили вироком щодо Кирила Казачка.

У Білорусі смертні вироки нерідко виносять за підсумками несправедливих судових процесів, в тому числі на підставі свідчень, отриманих під тиском. Процедуру страти оточує завіса повної секретності: ані власне засуджених, ані їхніх родичів або адвокатів завчасно не повідомляють про дату виконання вироку. Після приведення вироку у виконання влада не видає тіла страчених родичам і навіть не повідомляють про місце поховання. Страти продовжуються незважаючи на запити Комітету ООН з прав людини до уряду з вимогою відкласти виконання смертного вироку до розгляду скарги Комітетом. У листопаді 2012 року Комітет ООН з прав людини ухвалив, що застосування смертної кари в Білорусі грубо порушує права засуджених і їхніх рідних.

Не бажаючи публікувати повну інформацію про застосування смертної кари, включно з вичерпною статистикою про кількість винесених та виконаних смертних вироків, влада Білорусі перешкоджає змістовним громадським дебатам з даного питання і руху щодо її скасування.

Станом на сьогодні 140 країн відмовилися від застосування смертної кари де-юре або де-факто.

ВІЗЬМІТЬ УЧАСТЬ У АКЦІЇ ТЕРМІНОВОЇ ДОПОМОГИ!

І/або
Я хочу отримувати інформацію про нові акції термінової допомоги на свою електронну пошту або через SMS

Чи хотіли б ви оперативно допомагати людям, життя яких знаходиться у небезпеці?

Кожних 2 тижні ми надсилатимемо вам коротке повідомлення про справи людей, які потребують вашої допомоги.

Ви зможете:

• роздрукувати та надіслати звернення до влади,
  • або залишити свій підпис під он-лайн петицією з вимого звільнити в'язня або зупинити переслідування (у цьому випадку ми надішлемо листа від вашого імені).

Ми готуємо ваш лист. Зачекайте, будь ласка…

Переглянути звернення, яке ми надсилаємо

• Олександр Лукашенко: Президент

Ми вимагаємо:

• скасувати смертний вирок Кирилу Казачку та іншим білоруським в’язням, засудженим до страти;
  • накласти негайний мораторій на застосування смертної кари з метою подальшого її скасування;
  • звернути увагу на те що, результати досліджень переконливо свідчать: смертна кара не є ефективнішим засобом запобігання злочинності порівняно до інших видів покарання, і становить найвищий ступінь заперечення прав людини.