This is only a preview of unpublished case!

Акція термінової допомоги

Журналістку звинуватили у “пропаганді” ЛГБТІ

Росія, акція створена 10.2.2015, актуальна акція

Олену Клімову, журналістку з уральського міста Нижній Тагіл і засновницю онлайн-проекту “Діти-404”, спрямованого на підтримку ЛГБТІ підлітків, визнали винною у “пропаганді нетрадиційних сексуальних відносин серед неповнолітніх” та оштрафували. Проекту “Діти-404” загрожує закриття.

Минув майже рік після безуспішної спроби петербурзького політика та активіста Віталія Мілонова, що виступає проти ЛГБТІ, притягнути Олену Клімову до відповідальності за “гей-пропаганду” і закрити її онлайн-проект "Діти-404", коли московське управління Роскомнагляду (офіційний цензор для ЗМІ) порушило проти неї нову справу. У листопаді 2014 Роскомнагляд звернувся до суду, стверджуючи, що на його адресу надійшло 130 скарг на проект “Діти 404”, а також що інформація, яку публікують в межах проекту, здатна "скласти у дітей враження про те, що бути геєм - це означає бути людиною мужньою, сильною, впевненою, ... з почуттям ... самоповаги" і сформувати "позитивне ставлення до нетрадиційних стосунків". На підтримку своїх звинувачень Роскомнагляд представив "свідчення" лідера "МедіаГвардіі" (проурядового проекту "Молода гвардія"). Учасники "МедіаГвардіі" знаходять інтернет-сайти та групи в соціальних мережах, які вважають незаконними, повідомляють Роскомнагляд про них і звертаються до прокуратури з проханнями заблокувати їх.

Слухання у справі Роскомнагляду проти Олени Клімової та проекту "Діти-404" відбулося в Дзержинському районному суді Нижнього Тагілу 23 січня. Мировий суддя відмовилася відстрочити засідання через відсутність адвоката Олени Клімової, який не зміг з'явитися до суду через хворобу, чим порушила її право на справедливий судовий розгляд. Мировий суддя також відхилила заявлене раніше прохання Олени Клімової про проведення альтернативної експертної оцінки щодо змісту сайту "Діти-404", стверджуючи, що вона вже ознайомилася з думками експертів "за" і "проти" його змісту, і нова оцінка нічого не змінить. Олену Клімову визнали винною у пропаганді нетрадиційних сексуальних відносин серед неповнолітніх і призначили штраф у розмірі 50 000 рублів (близько 740 доларів США). Вона планує оскаржити вирок. У той же час "МедіаГвардія" вимагає закриття проекту "Діти-404", який став цінним джерелом підтримки для тисяч ЛГБТІ-підлітків, серед них – для тих, хто входить до групи ризику завдання собі тілесних ушкоджень та самогубства.

Олена Клімова створила проект із назвою "Діти-404" у березні 2013 року після публікації серії статей про ЛГБТІ-підлітків. Її мета - надати підтримку вразливим молодим людям, що стикаються з дискримінацією та іншими проблемами; а також надати їм простір, де вони могли б відчути себе частиною спільноти та обговорити свої проблеми. Олена Клімова створила дві групи: одну - у Facebook, іншу - у популярній російській соціальній мережі "ВКонтакте". У цих групах підлітки можуть поділитися особистими історіями про проблеми, з якими вони стикаються, про утиски та нерозуміння, а також звернутися за порадою і підтримкою до своїх однолітків та професійних психологів. Назва проекту походить від повідомлення про помилку "404 Сторінку не знайдено", яке з'являється при спробі доступу на неіснуючої сторінки- натяк на те, як сьогодні себе почувають представники ЛГБТІ в Росії.

Закон, на підставі якого Олені Клімовій висунули звинувачення, ухвалили в червні 2013 року. Відповідно до закону, "пропаганда нетрадиційних сексуальних стосунків серед неповнолітніх" тягне за собою адміністративну відповідальність і карається штрафом в розмірі від 5000 рублів (144 доларів США) для фізичних осіб та 1 мільйона рублів (28 800 доларів США) для організацій. Іноземному громадянину, визнаному винним у пропаганді "нетрадиційних сексуальних стосунків", загрожує покарання у вигляді адміністративного арешту строком до 15 діб і депортації.

У грудні 2013 двох ЛГБТІ-активістів оштрафували на підставі "закону про пропаганду" за проведення акції протесту в Архангельську. У лютому 2014 редактора газети з далекосхідного міста Хабаровська Олександра Сутуріна оштрафували на 50 000 рублів після публікації інтерв'ю з колишнім учителем, звільненим з роботи за те, що він гей. Суд, який призначив йому штраф, постановив, що заява вчителя - "саме по собі моє існування є доказом нормальності гомосексуальності,"- є "пропагандою нетрадиційних сексуальних відносин".

ВІЗЬМІТЬ УЧАСТЬ У АКЦІЇ ТЕРМІНОВОЇ ДОПОМОГИ!

І/або
Я хочу отримувати інформацію про нові акції термінової допомоги на свою електронну пошту або через SMS

Чи хотіли б ви оперативно допомагати людям, життя яких знаходиться у небезпеці?

Кожних 2 тижні ми надсилатимемо вам коротке повідомлення про справи людей, які потребують вашої допомоги.

Ви зможете:

• роздрукувати та надіслати звернення до влади,
  • або залишити свій підпис під он-лайн петицією з вимого звільнити в'язня або зупинити переслідування (у цьому випадку ми надішлемо листа від вашого імені).

Ми готуємо ваш лист. Зачекайте, будь ласка…

Переглянути звернення, яке ми надсилаємо

• Сергей Алексеевич Охлопков: Прокурор Свердловской области
  • Жаров Александр Александрович: Руководитель Федеральной службы по надзору в сфере связи, информационных технологий и массовых коммуникаций
  • Татьяна Георгиевна Мерзлякова: Уполномоченный по правам человека Свердловской области

Ми вимагаємо:

• негайно припинити переслідування Олени Клімової у зв'язку з проектом "Діти-404" і припинити утиски самого проекту;
  • скасувати Закон "Про пропаганду гомосексуалізму" і подбати про всебічну повагу прав кожної людини на свободу вираження думок, свободу зібрань та об'єднань у Росії.