Акція термінової допомоги

Влада має розкрити інформацію про долю зниклого чоловіка

Україна, акція створена 29.1.2016, актуальна акція

Влада продовжує відмовлятися розкривати інформацію про долю і місцезнаходження Костянтина Безкоровайного. 27 листопада 2014 року його затримали працівники Служби Безпеки у м. Костянтинівка, що на східній Україні. Існують серйозні побоювання стосовно його здоров’я та безпеки

За словами сусідів, які стали свідками інциденту і розказали про нього дружині зниклого, 27 листопада 2014 року, близько 14:00 четверо людей у масках та з автоматичними гвинтівками вибили двері будинку Костянтина Безкоровайного, що знаходиться у м. Костянтинівка Донецької області, посадили його у білий фургон Volkswagen без номерних знаків і поїхали. Наступного дня Костянтин Безкоровайний (58 років) зателефонував своїй дружині та сказав їй, що його було затримано за виголошення промови на мітингу у травні 2014 року. Після цього, його перебив чоловік на іншому кінці дроту, і сказав дружині, що її чоловіка утримують «до з’ясування обставин» і завершив дзвінок, не надавши жодної іншої інформації. З того часу дружина Костянтина Безкоровайного не отримала від нього жодної звістки. Вона повідомила про його зникнення місцевій міліції, яка почала розслідування за фактом його зникнення. Це розслідування і досі лишається безрезультатним.

Під час брифінгу 19 грудня 2014 року, Маркіян Лубківський, тодішній речник Служби Безпеки України, заявив, що чоловіка, якого він назвав «божевільним комуністом», і який є депутатом Костянтинівської міської ради, було заарештовано разом зі спільниками за те, що вони планували отруїти місцеві водойми ціанідом. Маркіян Лубківський не назвав Костянтина Безкоровайного по імені, але він на той момент був єдиним чоловіком-депутатом міськради від Комуністичної партії.

29 жовтня 2015 року із дружиною Костянтина Безкоровайного зв’язалася особа, раніше утримувана під вартою у слідчому ізоляторі СБУ в Харкові. Він заявив, що сидів із Костянтином Безкоровайним у одній камері, і що зв’язується з нею за проханням її чоловіка. Він згадав певну особисту інформацію про Костянина Безкоровайного, яку, за словами дружини, він міг отримати лише від її чоловіка.

Доля і місцезнаходження Костянтина Безкоровайного і досі невідомі його родині. Його дружина зверталася до Генеральної Прокуратури та інших державних установ, включаючи СБУ, куди вона звернулася у січні 2015 року, із вимогою надати їй інформацію про його долю та місцезнаходження, але всюди їй заявляли, що Костянтин Безкоровайний не утримується під вартою і щодо нього кримінального провадження не відкривали. Вона хвилюється за здоров’я і безпеку свого чоловіка.

Утримання під вартою без зв’язку із зовнішнім світом є таким утриманням, за якого утримуваного позбавляють зв’язку із людьми, що знаходяться поза місця утримання під вартою, такими як адвокати, лікарі, родина або друзі. Катування, жорстоке поводження та насильницьке зникнення найчастіше відбуваються у випадках утримання під вартою без зв’язку із зовнішнім світом. Відвідування утримуваних адвокатами, незалежними медичними експертами та членами родини дозволяють отримувати детальну інформацію про здоров’я утримуваних та умови їхнього тримання під вартою, що надає можливість попередити такі порушення прав людини. Влада має забезпечити усім в’язням можливість постати перед незалежним судом без затримок, відразу ж після взяття під варту. В’язні мусять мати регулярний та безперешкодний доступ до своїх близьких, лікарів та адвокатів.

Amnesty International проводила інтерв’ю із колишніми ув’язненими, яких утримувала як українська влада, так і групи сепаратистів, що діють в умовах конфлікту на сході України. Організація володіє задокументованими і переконливими доказами постійного і широко розповсюдженого жорстокого поводження із ув’язненими, включаючи катування та інше жорстоке поводження з боку обох сторін. Більше інформації у документі Breaking Bodies: Torture and Summary Killings in Eastern Ukraine (see http://amnesty.org.ua/wp-content/uploads/2015/05/Dopovid_ZLOMLENI-TILA_Torturi-ta-pozasudovi-strati-na-shodi-Ukrayini.pdf).

ВІЗЬМІТЬ УЧАСТЬ У АКЦІЇ ТЕРМІНОВОЇ ДОПОМОГИ!

І/або
Я хочу отримувати інформацію про нові акції термінової допомоги на свою електронну пошту або через SMS

Чи хотіли б ви оперативно допомагати людям, життя яких знаходиться у небезпеці?

Кожних 2 тижні ми надсилатимемо вам коротке повідомлення про справи людей, які потребують вашої допомоги.

Ви зможете:

• роздрукувати та надіслати звернення до влади,
  • або залишити свій підпис під он-лайн петицією з вимого звільнити в'язня або зупинити переслідування (у цьому випадку ми надішлемо листа від вашого імені).

Ми готуємо ваш лист. Зачекайте, будь ласка…

Переглянути звернення, яке ми надсилаємо

• Василь Грицак: Голова Служби Безпеки України
  • Віктор Шокін: Генеральний Прокурор України