Акція термінової допомоги

ВИКОНАВЕЦЬ НАРОДНИХ ПІСЕНЬ ЗААРЕШТОВАНИЙ ЗА «ЗАКЛИК ДО БУНТУ»

Індія, акція створена 2.11.2015

Виконавець народних пісень даліт та активіст С. Сівадас, більш відомий за своїм сценічним ім'ям Кован, був звільнений під запоруку 16 листопада. Його заарештували за дві сатиричні пісні, в яких він критикував уряд штату Таміл-Наду та його очільника. Кампанія Amnesty International в його підтримку була висвітлена в матеріалах декількох індійських ЗМІ та могла зробити внесок у підняття питання його необґрунтованого утримання.

Останні оновлення

23.11.2015

ВИКОНАВЦЯ НАРОДНИХ ПІСЕНЬ ДАЛІТ ЗВІЛЬНЕНО ПІД ЗАПОРУКУ

16 листопада суд міста Ченнаї задовольнив клопотання про звільнення Кована під запоруку. Суддя зобов’язав його з‘явитися до слідчого за вимогою.

Кован був заарештований у власному будинку поліцією штату Таміл Наду 30 жовтня за слова двох своїх пісень ‘Moodu Tasmac Moodu’ та ‘Ooruku oru Sarayam’. Пісні, відеокліпи на які були розміщені в Інтернеті, закликають уряд Таміл Наду закрити державні магазини спиртних напоїв. У рядку однієї з пісень говориться про голову уряду, який насолоджується життям, у той час як люди помирають від алкоголізму.

Кован очолює культурне крило Асоціації народного мистецтва та літератури (Makkal Kalai Ilakkiya Kazhagam), організації в Таміл Наду із 30-річною історією, що займається виконанням народних пісень та постановкою вуличних вистав на соціально-економічну проблематику.

Речник організації заявив: «Уряд переслідує та залякує нас, щоб ми припинили свою роботу. Кован лише намагався показати, як згубно впливає алкоголь на життя багатьох людей штату. Ми будемо боротися проти затримання та продовжимо свою діяльність».

Індійське архаїчне право прирівнює до заклику до бунту будь-які дії або спроби «посіяти ненависть або…незадоволеність урядом». Таке формулювання використовувалося урядами штатів для переслідування журналістів та активістів. Закон порушує міжнародні норми щодо свободи думки і слова.

За індійським архаїчним правом у сфері заклику до бунту часто переслідуються активісти та інші особи за їхні мирні спроби реалізувати право на свободу думки і слова. Розділ 124А Кримінального кодексу Індії визначає заклик до бунту як будь-які слова, знаки або візуальні подання, які «поширюють або намагаються поширити ненависть або зневагу чи незадоволення законним Урядом Індії».

Стаття 19(2) Конституції Індії закріплює, що громадський порядок та підбурювання до злочину може бути підставою для застосування «розумних обмежень» свободи думки і слова. Однак Верховний Суд Індії постановив, що такі обмеження мають бути передбачені законом і не мають бути надмірними або невідповідними. У 2014 році Суд у справі Shreya Singhal постановив, що такі обмеження застосовуються лише коли обговорення чи пропагування «досягає рівня підбурення».

Відповідно до Міжнародного пакту про громадянські і політичні права, підписантом якого є Індія, будь-які обмеження свободи думки і слова мають бути передбачені законом і мають відповідати цілі, заради якої вони впроваджуються, а законодавець має обґрунтувати їх необхідність та законність.

У серпні уряд Махараштри видав указ, згідно якого промова проти представника уряду прирівнюється до заклику до бунту. Указ було скасовано у жовтні внаслідок широкої критики.

Махатма Ганді називав законодавство про бунти «принцом серед політичних розділів Кримінального кодексу Індії, розробленим для придушення свободи громадян»,