Емір-Усеїн Куку, правозахисник з окупованого Криму

Україна, акція створена 14.11.2017, актуальна акція

Кримськотатарському правозахиснику Еміру-Усеїну Куку загрожує 25 років в’язниці. ФСБ декілька разів пропонувала йому стати інформатором, але Емір-Усеїн щоразу відмовляв. У відповідь ФСБ звинуватила його у «тероризмі» та «плануванні захоплення влади». Його родина також під тиском – навіть його 9-річному сину погрожував працівник ФСБ. Їм тепер, як ніколи, потрібна наша підтримка.

Кримськотатарському правозахиснику Еміру-Усеїну Куку загрожує 25 років в’язниці. Коли окупований Крим охопила хвиля насильницьких зникнень активістів, він не зміг бути осторонь та приєднався до Кримської контактної групи з прав людини – ініціативи, що допомагає родичам зниклих та слідкує за ходом розслідувань.

Активність Еміра-Усеїна не залишилася непоміченою – починаючи з липня 2014 року до нього декілька разів навідувався працівник ФСБ та пропонував йому стати інформатором. Емір-Усеїн щоразу відмовляв.

За це він дуже сильно поплатився – ФСБ двічі проводила обшук у його будинку. Перед першим обшуком працівники ФСБ побили Еміра-Усеїна просто на вулиці на очах у перехожих. Після другого – у лютому 2016 року – його заарештували і відтоді він перебуває під вартою за звинуваченнями у «членстві у терористичній організації» та «плануванні захоплення влади у насильницький спосіб».

Родина Еміра-Усеїна також під тиском. Через місяць після арешту, до його 9-річного сина Бекіра у школі підійшов працівник ФСБ, коли нікого не було поруч. Він сказав Бекіру, що його «тато зробив дещо погане та буде гнити у в’язниці 10-12 років». Цей інцидент дуже налякав хлопчика та усю родину. Саме тому для них дуже важлива наша підтримка.

ВІЗЬМІТЬ УЧАСТЬ У АКЦІЇ ТЕРМІНОВОЇ ДОПОМОГИ!

І/або
Я хочу отримувати інформацію про нові акції термінової допомоги на свою електронну пошту або через SMS

Чи хотіли б ви оперативно допомагати людям, життя яких знаходиться у небезпеці?

Кожних 2 тижні ми надсилатимемо вам коротке повідомлення про справи людей, які потребують вашої допомоги.

Ви зможете:

• роздрукувати та надіслати звернення до влади,
  • або залишити свій підпис під он-лайн петицією з вимого звільнити в'язня або зупинити переслідування (у цьому випадку ми надішлемо листа від вашого імені).

Ми готуємо ваш лист. Зачекайте, будь ласка…

Переглянути звернення, яке ми надсилаємо

Ми вимагаємо:

• негайно звільнити Еміра-Усеїна та припинити тиск на його родину.