Акція термінової допомоги

ЗАБЕЗПЕЧТЕ БЕЗПЕКУ УЧАСНИКІВ КИЇВСЬКОГО МАРШУ РІВНОСТІ

Україна, акція створена 29.5.2015

ЛГБТІ Марш Рівності, який відбувся в Києві 6 червня, не обійшовся без застосування насилля, тому що міліція не змогла повноцінно захистити учасників прайду. Незважаючи на наявність близько 1500 представників міліції на Марші, відсутність координації дій з організаторами заходу, а також відмова міліції скласти план відходу учасників призвели до можливості скоєння нападів з боку контрдемонстрантів.

Останні оновлення

23.6.2015

Міліція не змогла захистити київський ЛГБТІ Марш Рівності

250 учасників Маршу Рівності, включаючи французьких, американських, голландських і шведських дипломатів, стали мішенню для гомофобного насилля. Незважаючи на наявність близько 1500 представників міліції на Марші, відсутність координації дій з організаторами заходу, а також відмова міліції скласти план відходу учасників призвели до можливості скоєння нападів з боку контрдемонстрантів. В результаті десять учасників Маршу Рівності і п'ять міліціонерів були поранені. Один міліціонер опинився в критичному стані.

Перед проведенням ЛГБТІ-прайду Президент України Петро Порошенко публічно підтримав конституційне право активістів на свободу вираження думок і мирних зібрань, а Київський міська рада, в свою чергу, не вимагала заборонити проведення заходу через суд, як це було зроблено в минулому році. Активісти і прихильники Amnesty Inetrnational у всьому світі написали близько 20 000 звернень з закликом до української влади належно захистити ЛГБТІ Марш Рівності в Києві.

Сотні активістів та представників ЛГБТ-спільноти можуть бути позбавлені свого права на свободу мирних зборів та ризикують постраждати від насильства під час Київського Маршу Рівності, запланованого на 6 червня, доки правоохоронці не демонструють явної готовності захистити учасників маршу.

Ще 5 травня оргкомітет КиївПрайд-2015 заявив про намір провести Марш Рівності у Києві 6 червня. Точний час і місце проведення заходу ще мають бути узгоджені з владою. Для того, щоб обговорити деталі маршу, організатори разом з Amnesty International в Україні провели кілька зустрічей із представниками міської влади. В КМДА заявили про готовність провести зустріч між організаторами та міліцією, щоб обговорити заходи безпеки, в період з 18 до 22 травня. Хоча 29 травня така зустріч нарешті відбулась, організатори все ще побоюються за безпеку маршу, оскільки правоохоронці переконували їх скасувати ходу.

У 2012 році запланований марш Київпрайд був скасований організаторами у зв'язку з загрозою насильства з боку ультраправих груп і через відмову міліції Києва гарантувати адекватний захист. Марш Рівності також був скасований в 2014 році, коли влада спочатку обіцяла свою підтримку маршу (в тому числі на зустрічах Amnesty International з високопосадовцями Міністерства внутрішніх справ) але в останній момент відмовилась від своєї обіцянку надати захист учасниками маршу.

Затягування з відповіддю та відсутність чітко задекларованої готовності з боку міліції негативно впливають на організацію заходу і можуть призвести до його скасування через побоювання насильства з боку контр-демонстрантів.

Будь ласка, пишіть негайно українською, англійською, російською або своєю рідною мовою.

Ніяких додаткових дій від мережі акцій термінової допомоги не потрібно. Велика подяка всім тим, хто надсилав свої звернення!

• забезпечити, щоб ЛГБТ-активісти та інші учасники Маршу Рівності мали можливість реалізувати своє право на свободу мирних зібрань;
  • без зволікань надати запевнення та вжити всіх можливих необхідних заходів, щоб гарантувати безпеку учасників Маршу Рівності КиївПрайд 6 червня 2015;
  • поважати і захищати права всіх людей в Україні, в тому числі ЛГБТ без дискримінації, зокрема - права на свободу вираження поглядів та свободу мирних зібрань.

• Віталій Кличко: Київський міський голова
  • Арсен Аваков: Міністр внутрішніх справ України