МАСОВІ РЕЙДИ ТА ЗАТРИМАННЯ ЛГБТКI ЛЮДЕЙ У БАКУ

Азербайджан, акція створена 29.9.2017, актуальна акція

22 вересня у столиці Азербайджану Баку поліція провела масові рейди та затримала понад 100 ЛГБТКІ людей. Попри те, що деяких звільнили, щонайменше 48 з них провели від 10 до 20 днів під адміністративним арештом за «спротив поліції». Затримані були позбавлені можливості обрати адвоката, деякі з них свідчили про жорстоке поводження з боку поліції.

22 вересня понад 100 ЛГБТКІ людей були оточені поліцією у громадських місцях та затримані. Хоча декого з них одразу відпустили, більше 48 людей були затримані на термін від 10 до 20 днів. Їх звинуватили у спротиві поліції та визнали винними на підставі звинувачень правоохоронних органів без будь-яких додаткових доказів. Під час підсумкових слухань затриманих позбавили права на справедливий судовий процес – їм відмовили у праві на вибір адвоката, а замість цього призначили державних захисників. Затримані також твердять, що перебуваючи в ув'язненні, вони були побиті поліцією та зіткнулися з іншими видами жорстокого поводження.

Міжнародні ЗМІ цитують представника Міністерства внутрішніх справ Азербайджану, який виправдовує поліцейський рейд, стверджуючи, що він був відповіддю на численні скарги місцевих жителів – нібито ЛГБТКІ-люди «не поважають інших навколо». Представник Міністерства заявив, що поліція затримувала лише тих ЛГБТКІ, які не намагалися приховати свою сексуальну орієнтацію та гендерну ідентичність, додаючи, що багато із затриманих є ВІЛ-позитивними та мають інші захворювання, що передаються статевим шляхом і це «робить їх небезпечними для здоров’я оточення». Рейд був спрямований виключно на ЛГБТКІ людей та був спробою влади залякати ЛГБТКІ спільноту в Азербайджані.

Хоч в 2000 році добровільні інтимні стосунки між дорослими чоловіками у Азербайджані були декриміналізовані, ставлення до ЛГБТКІ людей залишається украй негативним. Через сильну гомофобію у Азербайджані немає видимої ЛГБТКІ спільноти.

В останні роки Amnesty International, зафіксувала зростання випадків серйозного переслідування і залякування правозахисників та інших активістів з боку влади Азербайджану. Хвилі арештів та різні форми переслідування відомих активістів через їхню професійну діяльність фактично паралізували громадянське суспільство.

ВІЗЬМІТЬ УЧАСТЬ У АКЦІЇ ТЕРМІНОВОЇ ДОПОМОГИ!

І/або
Я хочу отримувати інформацію про нові акції термінової допомоги на свою електронну пошту або через SMS

Чи хотіли б ви оперативно допомагати людям, життя яких знаходиться у небезпеці?

Кожних 2 тижні ми надсилатимемо вам коротке повідомлення про справи людей, які потребують вашої допомоги.

Ви зможете:

• роздрукувати та надіслати звернення до влади,
  • або залишити свій підпис під он-лайн петицією з вимого звільнити в'язня або зупинити переслідування (у цьому випадку ми надішлемо листа від вашого імені).

Ми готуємо ваш лист. Зачекайте, будь ласка…

Переглянути звернення, яке ми надсилаємо

• Раміль Усубов: Міністр внутрішніх справ Азербайджану

Ми вимагаємо:

• Припинити переслідування і залякування ЛГБТ людей, а також правозахисників та інших активістів з боку влади Азербайджану.