Акція термінової допомоги

П'ЯТЬ РОКІВ УВ'ЯЗНЕННЯ ЗА ПЛАНУВАННЯ МІТИНГУ

Казахстан, акція створена 2.12.2016, актуальна акція

28 листопада в'язні совісті Макс Бокаєв і Талґат Аян були визнані винними у «розпалюванні ворожнечі», «розповсюдженні неправдивої інформації» та організації несанкціонованої демонстрації. Обох засуджено до п’яти років у в’язниці. Максу Бокаєву терміново потрібен доступ до медичної допомоги.

28 листопада міський суд №2 м. Атирау (західний Казахстан) засудив в’язнів совісті Макса Бокаєва і Талґата Аяна до п’яти років в’язниці. Вони були визнані винними у «розпалюванні соціальної, національної, родової, расової, класової чи релігійної ворожнечі» (стаття 174 Кримінального Кодексу), «розповсюдженні неправдивої інформації» (стаття 274) та організації несанкціонованих демонстрацій та мітингів (стаття 400) за свою участь у демонстраціях, котрі відбувались у Казахстані в квітні і травні, проти запланованих змін до Земельного Кодексу.

Затримання Макса Бокаева і Талґата Аяна відбулось 17 травня у м. Атирау після того, як вони публічно заявили в пості у соцмережах, що вони збираються брати участь у демонстраціях, запланованих на 21 травня, і закликають інших робити те ж. З того часу вони перебувають під вартою. Суд, котрий почався 12 жовтня, не відповідає вимогам до справедливого суду, передбаченим ратифікованими Казахстаном міжнародними договорами щодо прав людини. Очікується, що Макс Бокаєв і Талґат Аян подаватимуть апеляцію на вирок суду.

Макс Бокаєв страждає на хронічний гепатит С. З часу затримання Макса у травні стан його здоров'я погіршився, а його сім’я стверджує, що він не отримує відповідної медичної допомоги для лікування його хвороби чи пов'язаних з нею медичних проблем.

Макс Бокаєв і Талґат Аян були затримані 17 травня у м. Атирау після того, як вони публічно заявили в пості у соцмережах, що вони планують збираються брати участь у демонстраціях, запланованих на 21 травня, і закликають інших робити те саме. В цих постах вони також зазначили, що подали до міської влади запит на проведення демонстрації 21-го травня (згідно вимог законодавства країни), але отримали відмову. 17 травня Максу Бокаєву і Талґату Аяну було призначено 15 діб адміністративного затримання згідно зі статтею 488 Кодексу про адміністративні правопорушення за «порушення законодавства Республіки Казахстан щодо організації та проведення мирних зібрань». До 21 травня ще щонайменше 32 людини по всьому Казахстану також були затримані терміном на 10-15 діб; більшість були затримані за пости у соцмережах із ствердженням намірів взяти участь у демонстрації 21 травня.

24 травня, за тиждень до кінця строку адміністративного затримання, Максу Бокаєву і Талґату Аяну були висунуті звинувачення за Кримінальним Кодексом, після чого вони були взяті під варту на час досудового розслідування, котре закінчилось винесенням судового вироку 28 листопада. Звинувачення стосуються постів у соцмережах, котрі Макс і Талґат писали до 17 травня, та участі у «несанкціонованій» демонстрації 24 квітня.

Суд почався 12 жовтня та відбувався не у відповідності до гарантій справедливого суду, в тому числі до гарантій, зазначених у статті 14 Міжнародного пакту про громадські та політичні права, ратифікованого Казахстаном. Так, доступ спостерігачів було обмежено, а адвокатам Макса Бокаєва і Талґата Аяна не було забезпечено доступу до певної інформації чи достатнього часу на її аналіз.

Макс Бокаєв вже 5 років страждає від хронічного гепатиту С. У результаті вдалого лікування 2 роки тому хвороба перейшла у стадію ремісії, але з часу затримання Макса стан його здоров’я серйозно погіршився. Як стверджує сім’я, йому було відмовлено у доступі до відповідної медичної допомоги, в тому числі у доступі до антивірусної терапії, крім того, розвинулись подальші ускладнення. 18 жовтня Максу було викликано швидку до зали суду, котра забрала його в лікарню, де йому діагностували холецистит і панкреатит. Мінімальні стандарти правил поводження з в'язнями (МСППВ, «Правила Нельсона Мандели»; ООН) роз’яснюють, що надання медичної допомоги в’язням є обов’язком держави, і що до в’язнів повинні застосовуватись без дискримінації ті ж стандарти, котрі використовуються на загальних підставах. Більше того, Правила Мандели також зазначають, що в’язні, котрі потребують допомоги спеціалістів, повинні бути переведені до спеціалізованих установ чи зовнішніх лікарень, якщо надання такої допомоги у в’язниці не є можливим. Недотримання обов'язку надання медичної допомоги в'язням може бути розцінено як порушення повної заборони катувань та інших жорстоких, нелюдських, або таких, що принижують гідність, видів поводження і покарання, в тому числі статті 7 МСППВ та Конвенції проти катувань, ратифікованих Казахстаном.

Демонстрації відбувались по всьому Казахстану у квітні-травні та були спрямовані проти запропонованих змін до Земельного Кодексу, котрі б уможливили приватизацію та продаж громадянам Казахстану або оренду терміном до 25 років для не громадян не використовуваної землі сільськогосподарського призначення у державній власності. У травні було накладено президентський мораторій на цю пропозицію, що означає, що наразі вона не буде втілена.

Право на свободу мирного зібрання забезпечується ратифікованими Казахстаном юридично обов’язковими міжнародними договорами щодо прав людини, в тому числі статтею 21 Міжнародного пакту про громадські та політичні права. Міжнародне законодавство і стандарти роз'яснюють, що це право не повинне залежати від дозволу державної влади. Влада може вимагати попереднє сповіщення про заплановані зібрання з метою сприяння реалізації права на мирне зібрання і вжиття заходів, спрямованих на захист громадської безпеки та прав сторонніх осіб, але це ніколи не повинно перетворюватись у вирішення питання про санкціонування таких демонстрацій.

ВІЗЬМІТЬ УЧАСТЬ У АКЦІЇ ТЕРМІНОВОЇ ДОПОМОГИ!

І/або
Я хочу отримувати інформацію про нові акції термінової допомоги на свою електронну пошту або через SMS

Чи хотіли б ви оперативно допомагати людям, життя яких знаходиться у небезпеці?

Кожних 2 тижні ми надсилатимемо вам коротке повідомлення про справи людей, які потребують вашої допомоги.

Ви зможете:

• роздрукувати та надіслати звернення до влади,
  • або залишити свій підпис під он-лайн петицією з вимого звільнити в'язня або зупинити переслідування (у цьому випадку ми надішлемо листа від вашого імені).

Ми готуємо ваш лист. Зачекайте, будь ласка…

Переглянути звернення, яке ми надсилаємо

• Жакіп Асанов: Генеральний Прокурор Республіки Казахстан

Ми вимагаємо:

• негайно звільнити Макса Бокаєва і Талґата Аяна та зняти з них усі обвинувачення;
  • забезпечити негайний доступ Макса Бокаєва до необхідної медичної допомоги відповідно до Мінімальних стандартних правил поводження з в'язнями (ООН; «Правила Нельсона Мандели»);
  • поважати права усіх громадян Казахстану на свободу вираження поглядів та на мирні зібрання.