Акція термінової допомоги

П'ЯТЬ РОКІВ УВ'ЯЗНЕННЯ ЗА ПЛАНУВАННЯ МІТИНГУ

Казахстан, акція створена 2.12.2016, актуальна акція

28 листопада в'язні совісті Макс Бокаєв і Талґат Аян були визнані винними у «розпалюванні ворожнечі», «розповсюдженні неправдивої інформації» та організації несанкціонованої демонстрації. Обох засуджено до п’яти років у в’язниці. Максу Бокаєву терміново потрібен доступ до медичної допомоги.

Останні оновлення

1.2.2017

ВИРОК В’ЯЗНЯМ СОВІСТІ ЗАЛИШЕНО В СИЛІ

Двадцятого січня Атирауський обласний суд, розташований на заході Казахстану, залишив у силі вирок, яким правозахисників, в’язнів совісті Макса Бокаєва та Талґата Аяна засуджено до п’яти років позбавлення волі за участь в організації мирних протестів та дописи у соціальних мережах. Третього лютого їх буде переведено до виправної колонії за 1500 км від домівки, де вони відбуватимуть покарання.

П’ятирічне ув’язнення для правозахисників, в’язнів совісті Макса Бокаєва та Талґата Аяна було затверджене двадцятого січня рішенням апеляційної колегії Атирауського обласного суду, розташованого на заході Казахстану. Адвокат Талґата Аяна готує оскарження до Верховного Суду Казахстану.

Усупереч казахському законодавству, відповідно до якого в’язні мають відбувати покарання поблизу місця постійного проживання, 28 січня Макса Бокаєва та Талґата Аяна перевели до СІЗО в Актобе, на відстані понад 500 км від рідного Атирау. Як стверджує адвокат Талґата Аяна, третього лютого їх переведуть до виправної колонії у Петропавлівську, на півночі Казахстану. Петропавлівськ розташований на відстані понад 1500 км від Атирау, позбавлений прямого залізничного або авіа-сполучення. Макс Бокаєв і Талґат Аян не були поінформовані заздалегідь про їхнє переведення до Петропавлівську, тож в’язні не мають належного одягу для зимового клімату на півночі Казахстану, де температура повітря сягає -20ᴼ С. Родичі Макса Бокаєва та Талґата Аяна висловлюють занепокоєння щодо умов утримання та стану їхнього здоров’я з моменту арешту.

Макс Бокаєв і Талґат Аян були ув’язнені 17 травня 2016 року після публічного висловлення у соціальних мережах намірів взяти участь у демонстраціях, запланованих на 21 травня, та заохочення до цього інших. Із тих пір вони живуть за ґратами. Суд у їхньому провадженні, розпочатий 12 жовтня, не відповідав вимогам правосуддя. Двадцять восьмого листопада їх було звинувачено у «розпалюванні соціальної, національної, кланової, расової, класової або релігійної ворожнечі» (ст. 174 Кримінального кодексу), «поширенні неправдивої інформації» (ст. 274) і організації несанкціонованих демонстрацій та мітингів (ст. 400).

28 листопада міський суд №2 м. Атирау (західний Казахстан) засудив в’язнів совісті Макса Бокаєва і Талґата Аяна до п’яти років в’язниці. Вони були визнані винними у «розпалюванні соціальної, національної, родової, расової, класової чи релігійної ворожнечі» (стаття 174 Кримінального Кодексу), «розповсюдженні неправдивої інформації» (стаття 274) та організації несанкціонованих демонстрацій та мітингів (стаття 400) за свою участь у демонстраціях, котрі відбувались у Казахстані в квітні і травні, проти запланованих змін до Земельного Кодексу.

Затримання Макса Бокаева і Талґата Аяна відбулось 17 травня у м. Атирау після того, як вони публічно заявили в пості у соцмережах, що вони збираються брати участь у демонстраціях, запланованих на 21 травня, і закликають інших робити те ж. З того часу вони перебувають під вартою. Суд, котрий почався 12 жовтня, не відповідає вимогам до справедливого суду, передбаченим ратифікованими Казахстаном міжнародними договорами щодо прав людини. Очікується, що Макс Бокаєв і Талґат Аян подаватимуть апеляцію на вирок суду.

Макс Бокаєв страждає на хронічний гепатит С. З часу затримання Макса у травні стан його здоров'я погіршився, а його сім’я стверджує, що він не отримує відповідної медичної допомоги для лікування його хвороби чи пов'язаних з нею медичних проблем.

Макс Бокаєв і Талґат Аян були заарештовані 17 травня у м. Атирау, що в Атирауській області, на заході Казахстану, після публічного висловлення у соціальних мережах намірів взяти участь у демонстраціях, запланованих на 21 травня, та заохочення до цього інших. У цих дописах вони стверджували, що надсилали запити до міської адміністрації Атирау для отримання дозволу на демонстрацію 21 травня (відповідно до національного законодавства), але їм у цьому було відмовлено. Сімнадцятого травня, Макса Бокаєва і Талґата Аяна засудили до 15 діб адміністративного арешту за ст. 488 Кодексу про адміністративні правопорушення за «порушення законодавства Республіки Казахстан щодо організації та проведення мирних зібрань». Щонайменше 32 інших осіб також було затримано в період до 21 травня, на усій території Казахстану, та затримано під адміністративний арешт строком на 10-15 діб, більшість із них були затримані за дописи у соціальних мережах про намір вийти на демонстрацію 21 травня.

Двадцять четвертого травня, за тиждень до того, як спливе строк адміністративного арешту, Максу Бокаєву і Талґату Аяну були висунені звинувачення у вчиненні злочинів та переведено до слідчого ізолятору, де вони залишалися до оголошення вироку 28 листопада. Їхні звинувачення стосувалися дописів у соціальних мережах, опублікованих до 17 травня, та їхньої участі у попередній «непогодженій» демонстрації 24 квітня.

Суд розпочався 12 жовтня і не був проведений відповідно до гарантій правосуддя, включно із приписами ст. 14 Міжнародного пакту про громадянські та політичні права (МПГПП), ратифікованого Казахстаном. Наприклад, доступ до судових процесів був обмежений для спостерігачів, і адвокати Макса Бокаєва та Талґата Аяна не мали доступу до інформації, що містилася у провадженні прокурора щодо підзахисних та не мали достатньо часу для аналізу матеріалів справи.

Макс Бокаєв живе із хронічним гепатитом С понад п’ять років. У результаті успішного лікування два роки тому, хвороба перейшла у стадію ремісії, але з часу ув’язнення, стан здоров’я Макса Бокаєва значно погіршився. За даними його сім’ї, йому відмовили у належній медичній допомозі, включно з доступом до антивірусної терапії, що призвело до подальших ускладнень. Вісімнадцятого жовтня до суду для нього було викликано швидку допомогу, що доставила в’язня в лікарню, де йому було поставлено діагноз: холецистит і панкреатит. Мінімальні стандартні правила ООН щодо поводження із в’язнями (правила Нельсона Мандели) роз’яснюють, що забезпечення охорони здоров’я в’язнів є обов’язком держави, а також, що в’язням має бути забезпечено такі самі стандарти охорони здоров’я, що доступні громаді без дискримінації. Щобільше, Правила Мандели також передбачають, що в’язні, які потребують фахової допомоги, мають бути переведені до спеціалізованих закладів або лікарні на волі, коли таке лікування недоступне в тюрмі. Відмова у забезпеченні належної медичної допомоги в’язням може становити порушення абсолютної заборони катувань та інших видів жорстокого, нелюдського або такого, що принижує гідність, поводження або покарання, включно зі ст. 7 МПГПП та Конвенції проти катувань, обидві з яких ратифіковані Казахстаном.

Демонстрації охопили Казахстан наприкінці квітня-протягом травня, проти запропонованих змін до Земельного кодексу, що уможливили б приватизацію невикористовуваної державної землі та її продаж казахським громадянам або надання на умовах оренди строком до 25 років іноземцям. У травні Президент підписав закон про мораторій на ухвалення змін, що означає їхнє відкладення на деякий час.

Право на свободу мирних зібрань забезпечене юридично обов’язковими міжнародними угодами з захисту прав людини, які ратифіковані Казахстаном, включно зі ст. 21 Міжнародного пакту про громадянські та політичні права. Це право, як витікає з міжнародного права та стандартів, не може бути обмежене дозволом органів державної влади. Органи влади можуть вимагати попереднього повідомлення про зібрання для того, щоб спростити вираження права на свободу мирних зібрань та вжити заходи, спрямовані на захист суспільної безпеки або права інших людей, але це ніколи не може тлумачитися як попередня згода на такі демонстрації.

ВІЗЬМІТЬ УЧАСТЬ У АКЦІЇ ТЕРМІНОВОЇ ДОПОМОГИ!

І/або
Я хочу отримувати інформацію про нові акції термінової допомоги на свою електронну пошту або через SMS

Чи хотіли б ви оперативно допомагати людям, життя яких знаходиться у небезпеці?

Кожних 2 тижні ми надсилатимемо вам коротке повідомлення про справи людей, які потребують вашої допомоги.

Ви зможете:

• роздрукувати та надіслати звернення до влади,
  • або залишити свій підпис під он-лайн петицією з вимого звільнити в'язня або зупинити переслідування (у цьому випадку ми надішлемо листа від вашого імені).

Ми готуємо ваш лист. Зачекайте, будь ласка…

Переглянути звернення, яке ми надсилаємо

• Жакіп Асанов: Генеральний Прокурор Республіки Казахстан

Ми вимагаємо:

• негайно та безумовно звільнити Макса Бокаєва та Талґата Аяна, оскільки вони – в’язні совісті, утримувані винятково за мирне вираження своїх прав;
  • забезпечити Максу Бокаєву та Талґату Аяну доступ до належної медичної допомоги;
  • поважати право на свободу слова і мирних зібрань для всіх у Казахстані.