ЖЕРТВА ЗҐВАЛТУВАННЯ ВИЗНАНА ВИННОЮ У «БЛУДІ»

Мальдіви, акція створена 11.3.2013

На Мальдівах 15-річній дівчині загрожує домашній арешт та побиття за те, що її ж зґвалтували.

На Мальдівах 15-річній жертві зґвалтування загрожує домашній арешт та побиття. Вона була визнана винною у «блуді» ювенальним судом, що призначив в якості покарання вісім місяців домашнього арешту та 100 ударів батогом.

Дівчина була арештована після того, як тіло її новонародженої дитини було знайдено похованим поблизу будинку, де вона проживає, на острові Фейдху на Мальдівах в червні 2012. В процесі розслідування було виявлено, що дівчину зґвалтував її вітчим, котрому було висунуте звинувачення у вбивстві новонародженої дитини та розбещення неповнолітньої. Мати дівчини також була звинувачена у приховуванні злочину та у вбивстві. Під час розслідування влада знайшла докази щодо «блуду» та висунула обвинувачення 25 листопада 2012. Дівчина була визнана винною і засуджена до побиття та домашнього арешту 25 лютого 2013. В цей же час вона має право оскаржити вирок, оскільки «блуд» не є злочином відповідно до міжнародного законодавства у сфері прав людини. Окрім цього, побиття є порушенням абсолютної заборони на застосування тортур та іншого жорстокого поводження. Існування такого злочину як «блуд» та відповідного покарання за нього в мальдівському законодавстві не сумісне із міжнародними зобов’язаннями країни у сфері прав людини.

Останні звіти медіа припускають, що майже 90% осіб, засуджених за «блуд» в 2011 році, становили жінки. У 2009 році, щонайменше 180 особу було покарано побиттям за «блуд» на Мальдівах. Верховний комісар ООН з прав людини закликала мальдівський уряд припинити практику побиття, заявивши, що вона «являє собою одну з найбільш нелюдських та принижуючих гідність форм насильства щодо жінок». Представництво ООН на Мальдівах висловило аналогічну стурбованість.

Представники офісу президента Мальдів стверджували, що вони бачать цю 15-річну дівчину як жертву, яка повинна бути захищена, а не покарана урядом. Представник адміністрації президента повідомив пресі, що вони розглядають можливість зміни законів.

Крім того, міжнародні стандарти передбачають, що держави повинні визнавати зростаючу здатність підлітків виражати свою сексуальність. Діти, які вступили в добровільні статеві стосунки, або які є жертвами сексуального насильства, не повинні переслідуватися або каратися, незалежно від їх віку.

• негайно відпустити дівчину, скасувати домашній арешт і переконатися, що до неї не буде застосовано тілесних покарань;
  • забезпечити ініціювання судового процесу для скасування обвинувального вироку за «блуд»;
  • переконатися, що дівчина має доступ до адекватного і відповідного захисту та підтримки;
  • покласти край практиці тілесних покарань як форми покарання та діяти в напрямку зміни мальдівського законодавства в цій сфері.

• Д-р Мохамед Вахід: Президент Республіки Мальдіви