Акція термінової допомоги

Студент вільний в результаті скорочення терміну покарання.

Туніс, акція створена 8.10.2015

Туніський студент, що був ув'язнений за участь у гомосексуальних стосунках, звільнений від покарання через пом'якшення вироку в результаті розгляду апеляції 17 грудня.

Останні оновлення

11.1.2016

Студент вільний в результаті скорочення терміну покарання.

22-річний туніський студент, відомий під псевдонімом "Марван", був засуджений до одного року тюремного ув'язнення 22 вересня 2015 року судом першої інстанції в місті Сусс, відповідно до статті 230 Кримінального кодексу, яка передбачає кримінальну відповідальність за одностатеві сексуальні стосунки. Марван був випущений під заставу в 500 динарів (247 доларів США) 5 листопада, щоб він міг, за словами його адвоката, завершити свої іспити в університеті.

Під час розгляду апеляції, що відбувся 17 грудня, вирок Марвана був скорочений до двох місяців в'язниці та штрафу в 3000 динарів (1459 доларів США). Оскільки,на той час, він вже відбув 2 місяці у в'язниці, наразі Марван був звільнений від тюремного ув'язнення.

9.11.2015

СТУДЕНТ ЛИШАЄТЬСЯ ПІД ЗАГРОЗОЮ УВ'ЯЗНЕННЯ ЗА ГОМОСЕКСУАЛЬНІ СТОСУНКИ

22-річний студент, відомий під псевдонімом “Марван”, був випущений на свободу під заставу в 500 дінарів (247 доларів США) 5 листопада.

Його було засуджено Судом першої інстанції в місті Сусі 22 вересня до одного року ув’язнення, згідно статті 230 Кримінального кодексу, за якою одностатеві стосунки визнаються кримінальним злочином.

Марван оскаржив рішення Суду і його перше апеляційне слухання відбулося 5 листопада. За словами його адвоката, суддя погодився випустити Марвана під заставу, щоб він зміг скласти іспити в університеті. Марван був звільнений того ж вечора, як тільки застава в 500 дінарів була сплачена. Тим не менш, його апеляйіне слухання продовжується і наступне засідання суду відбудеться 10 грудня.

22-річний студент, відомий під псевдонімом “Марван”, 22 вересня був засуджений Судом першої інстанції в місті Сусі до одного року ув’язнення, згідно статті 230 Кримінального кодексу, за якою одностатеві стосунки визнаються кримінальним злочином.

Судова поліція в Хаммам-Сусі викликала Марвана на допит 6 вересня після того, як працівники поліції знайшли його номер на телефоні вбитого чоловіка. Під час допиту, Марвана запитали про його стосунки з вбитим чоловіком. За словами його адвоката, він визнав, що перебував із цим чоловіком в гомосексуальних стосунках. Незабаром після цього, працівники поліції вдарили Марвана і погрожували роздягнути і зґвалтувати його, а також звинуватити у вбивстві у випадку, якщо він не зізнається.

За вимогою Суду, 11 вересня Марвана піддали ректальному огляду, що проводився Відділом судово-медичної експертизи у Лікарні Фархата Хашеда в Сусі, щоб здобути «доказ» анального сексу. За словами адвоката Марвана, він був заляканий через присутність поліції за межами кімнати огляду і не знав, що він міг опротестувати такий огляд, який він вважає принизливим.

Amnesty International вважає, що в таких анальних оглядів відсутнє будь-яке наукове підґрунтя і що вони становлять собою одну з форм тортури або іншого жорстокого поводження, якщо вони робляться проти волі особи.

Amnesty International вважає, що ув'язнення будь-кого за реальну чи гадану сексуальну орієнтацію або гендерну ідентичність, або за будь-які гомосексуальні стосунки за взаємною згодою, сам на сам між дорослими людьми, є грубим порушенням прав людини. Будь-хто, кого утримують суто на цьому ґрунті є в'язнем сумління і має бути звільнений негайно та безумовно.

Справа Марвана спричинила безпрецедентну мобілізацію громадянського суспільства в Тунісі проти криміналізації одностатевих сексуальних стосунків і проти примусових анальних оглядів. Міністр Юстиції Тунісу, Мохамед Салах Бен Аїса, 28-го вересня зробив революційний крок, визнавши, що стаття 230 Кримінального кодексу порушує особисті свободи та особистий вибір людини, у тому числі в сфері сексуальності, а також, право на особисте життя, які гарантовані новою Конституцією, прийнятою в січні 2014 року. Міністр також сказав, що стаття 230 має бути скасованою і закликав громадянське суспільство працювати над цим.

Окрім порушення Конституції Тунісу, криміналізація сексуальних стосунків за взаємною згодою між дорослими людьми однієї статі є дискримінаційною та протирічить наявним в численних угодах міжнародним зобов’язанням Тунісу щодо захисту прав людини.

Amnesty International знайшла докази того, що криміналізація одностатевих сексуальних стосунків за статтею 230 Кримінального кодексу сприяє насильству проти лесбійок, геїв, бісексуалів, трансґендерів та інтерсексуалів (ЛГБТІ) в Тунісі. Вона сприяє формуванню прийнятного середовища для здійснення гомофобних та трансфобних злочинів, і в якому люди, що пережили таке насильство, не повідомляють про ці злочини через страх переслідування.

Комітет з прав людини ООН (міжнародний експертний орган, що інтерпретує та наглядає за дотриманням Міжнародного пакту про громадянські та політичні права) підтвердив, що держави (включаючи Туніс) зобов’язані забороняти дискримінацію за ознакою сексуальної орієнтації та ґендерної ідентичності (статті 2 і 26); а також поважати свободу вільного вираження свого погляду (стаття 19); свободу від свавільного порушення права на особисте життя (стаття 17), свободу совісті (стаття 18).

• анулювати рішення, за яким Марвана визнано винним;
  • скасування статті 230 Кримінального кодексу, за якою одностатеві стосунки, що здійснюються за взаємною згодою, визнаються кримінальним злочином.