300 мітингувальників опинились за ґратами, їм загрожує катування

Єгипет, акція створена 22.6.2012

Щонайменш 300 осіб можуть стати жертвами катувань поліцією, після їх арешту 4 травня 2012 року. Мітингувальників арештували під час демонстрації проти військового режиму в Єгипті. Наразі їм загрожують катування та несправедливий військовий суд.

Протягом демонстрації тисячі людей виступили проти військового режиму та вбивств інших демонстрантів 2 травня біля Міністерства оборони, поблизу Каїра. Військові сили жорстоко розігнали демонстрантів, внаслідок чого сотні людей були поранені. Як повідомляється, одного солдата в ході зіткнень було вбито. Учасників заарештовували випадково.

Ті, кого вже звільнили, повідомили, що їх жорстоко били, принижували, а також застосовували сексуальні домагання. Лікар Ая Камаль публічно розповіла про свій досвід у в’язниці. Вона заявила, що людей з вулиці зігнали разом і зачинили у сусідній мечеті Аль-Нуур. Військові та спецслужбовці увійшли до мечеті та почали погрожувати, ображати і бити тих, хто знаходився в мечеті. Одну жінку поранили кулею, яку випадково випустив поліцейський. Ая Камаль також розказала, що до неї та до інших жінок сексуально домагалися і били, поки перевозили до військового містечка. Подібне відновилося після прибуття до в'язниці Аль-Канатер.

Наразі близько 300 осіб знаходяться під ризиком катувань і несправедливого розгляду справ у військових судах. Їх тримають у декількох в’язницях та СІЗО у Каїрі. Мітингувальників обвинувачують в тому числі у «нападі та пораненні військовослужбовців», «вступі до групи з метою порушити громадський порядок», «зборах та зібраннях у громадських місцях з метою перешкоджання руху транспорту», а також у «перебуванні в секретній військовій зоні». Військова прокуратура наказала утримувати заарештованих протягом 15 днів, поки будуть вестися розслідування.

Мітингувальники зібралися 4 травня після молитви у п’ятницю біля Міністерства Oборони у Каїрі в знак протесту проти військового режиму. Акція протесту також була відповіддю на загибель щонайменше 7 мітингувальників 2 травня, коли група військовиків зіткнулася із демонстрантами біля Міністерства Оборони. Демонстранти підтримували політиків, які були відсторонені від участі у виборах президента, а також виступали проти військового режиму. Досі невідомо, хто відповідальний за напад на демонстрантів, втім, єгипетські активісти вірять, що напади були організовані армією. Під керівництвом президента Мубарака та Вищої ради збройних сил, на людей часто нападають невідомі.

4 травня мирні протести перетворилися на кидання каміння між солдатами та демонстрантами. Солдати використовували водомети ти сльозогінний газ. Врешті-решт втрутилася військова поліція, яка жорстоко розігнала протестуючих. Сотні було поранено. Студент-медик Анас Ахмед розказав, як представники військової поліції зламали йому руку та пальці у різних місцях.

Активісти повідомили, що військова поліція арештувала потерпілих демонстрантів та транспортувала їх з лікарень до військових для розслідування. Повідомляється, що крім 300 затриманих, близько 200 заарештовані у госпіталях. Неурядові єгипетські організації повідомляють про щонайменше 9 дітей, які були заарештовані. Деяких було звільнено, серед них 15 жінок, 2 дітей, студенти та деякі потерпілі.

Протягом 2011 та 2012 років Amnesty International оприлюднювала звіти щодо затриманих демонстрантів, яких піддавали катуванням, іншому жорстокому поводженню, включаючи використання електричного струму, зґвалтування, приниження, погрози. Жодного незалежного та неупередженого розслідування щодо катувань не проводилося, нікого не було притягнуто до відповідальності. Військова поліція, збройні сили, спец службовці продовжують діяти з повною безкарністю після повстань у 2011 році.

Військові суди ув’язнили тисячі звичайних єгиптян після Січневої Революції 2011 року. Судам не вистачає незалежності та неупередженості, обвинувачені позбавлені можливості оскаржити свій вирок в інших інстанціях. Відповідно до норм міжнародного права, Amnesty International виступає проти суду цивільних осіб у військових судах. Це порушує право на чесний та публічний розгляд справи компетентним і незалежним судом, що гарантовано статтею 14 Міжнародного пакту про громадянські і політичні права, який підписував і Єгипет.

• закликаючи єгипетську владу захистити затриманих від катувань та інших тортур, забезпечити їм негайний і безперешкодний доступ до адвокатів, візитів сім’ї та адекватного медичного обслуговування;
  • закликаючи єгипетську владу провести незалежне, ретельне і неупереджене розслідування повідомлень про катування та інші тортури заарештованих, поки ті були у в’язниці; результати оприлюднити та винних притягнути до відповідальності;
  • закликаючи негайно звільнити всіх осіб, затриманих виключно за мирне використання права на свободу зібрань;
  • закликаючи владу припинити усі розслідування військової прокуратури у зв’язку із цим випадком та передати їх цивільним судам через звичайну прокуратуру.

• Field Marshal Muhammad Tantawi: Leader Supreme Council of the Armed Forces, Ministry of Defence
  • Mohamed Ibrahim Youssef: Minister of Interior
  • Ясір Мохамед Атеф Абдель Кадер: Посол, Посольство Єгипту в Україні