Журналісту з Узбекистану в Україні загрожує екстрадиція

Узбекистан, акція створена 14.10.2017, актуальна акція

Журналіста та поета Нарзулло Охунжонова 20 вересня затримали на українському кордоні. Це сталося після того, як уряд Узбекистану надав Інтерполу запит на розміщення його імені в червоному циркулярі (переліку злочинців, які підлягають міжнародному розшуку та екстрадиції). Журналіст перебуває під арештом в очікуванні офіційної процедури екстрадиції, якої вимагає влада Узбекистану. У разі примусового повернення до Узбекистану, йому загрожує катування та інші види жорстокого поводження.

20 вересня Прикордонна служба України затримала узбекистанського журналіста та поета Нарзулло Охунжонова в київському аеропорту Жуляни. Разом із дружиною та п’ятьма дітьми він прилетів рейсом зі Стамбулу. Охунжонови мешкали в Туреччині як шукачі притулку з 2013 року – відтоді, як Нарзулло Охунжонов був змушений тікати від загрози безпідставного затримання та судового переслідування через його критичні журналістські розслідування. Нарзулло Охунжонов переконаний, що і в Туреччині за ним продовжувала стежити Державна служба безпеки Узбекистану (СНБ). Зокрема, там йому погрожували смертю за його журналістську діяльність. Переймаючись безпекою своєї сім’ї, Нарзулло Охунжонов вирішив тікати до України і просити тут політичного притулку. Наразі його прохання про притулок в Україні ще розглядається.

Вже перебуваючи під вартою, Нарзулло Охунжонов дізнався, що арешт був санкціонований через включення його імені до червоного циркуляра Інтерполу. Узбекистан подав відповідний запит у 2014 році, посилаючись на справу про шахрайство, за якою Нарзулло фігурував у 2009 році. Нарзулло Охунжонов неодноразово відхиляв звинувачення, пояснюючи, що влада проплатила розслідування цієї справи, щоб покарати його за журналістські розслідування катувань, здійснюваних працівниками Державної служби безпеки Узбекистану (СНБ). Уряд Узбекистану часто просить Інтерпол розмістити в червоному циркулярі імена політичних опозиціонерів та незалежних журналістів, що втекли закордон, щоб потім судити їх на підставі сфабрикованих та політично-вмотивованих звинувачень.

27 вересня Солом'янський районний суд виніс рішення про затримання Нарзулло Охунжонова на 40 діб, поки влада Узбекистану не дасть офіційний запит на його екстрадицію. У разі примусового повернення до Узбекистану, Нарзулло ризикує стати жертвою серйозних порушень прав людини: утримання в умовах повної ізоляції, тортур, несправедливого судового переслідування та позбавлення волі в умовах, що дорівнюють жорстокому, нелюдському та принизливому для гідності поводженню. За словами родини Нарзулло Охунжонова, стан його зору швидко погіршується. Він потребує невідкладної медичної допомоги. Наступне судове слухання у його справі заплановане на 19 жовтня.

В Узбекистані права на свободу вираження та мирних зібрань жорстоко обмежується. Провідні правозахисники, критики уряду та незалежні журналісти стають жертвами систематичних утисків та залякувань, стеження, арештів, нападів та умисної дискредитації. Багато з них були змушені тікати закордон. Водночас іншим навпаки забороняють виїжджати з країни. Правозахисники та незалежні журналісти разом зі своїми родинами, як закордоном та і в самому Узбекистані, постійно стають мішенями для дискредитаційних кампаній у проурядових онлайн-ЗМІ, на державному телебаченні та у друкованих медіа.

Amnesty International отримала численні достовірні повідомлення про поширену практику катувань та інших форм жорстокого поводження з боку силових структур Узбекистану під час арештів, затримань, транспортування затриманих та досудового утримання, а також з боку персоналу в’язниць у місцях позбавлення волі. Катування застосовують для тиску на підозрюваних, затриманих та ув’язнених, зокрема на жінок та чоловіків, звинувачених у кримінальних злочинах, таких як крадіжка, шахрайство чи вбивство, щоб змусити їх зізнатися чи обмовити інших.

Особи, звинувачувані чи визнані винними у злочинах проти держави чи пов’язаних із тероризмом — зокрема ті, яких екстрадували чи примусово повернули до Узбекистану — мають найбільший ризик зазнати катувань як під час досудового утримання, так і відбуваючи покарання у в’язниці.

Влада Узбекистану продовжує примусово повертати — зокрема, через процедуру екстрадиції — багатьох громадян Узбекистану, яких вона вважає загрозою «конституційному порядку» чи державній безпеці. У жовтні 2016 року влада повідомила Amnesty International, що вона забезпечила повернення 542 осіб починаючи з січня 2015 року та до червня 2016 року. Часто уряд Узбекистану пропонує «дипломатичні гарантії» державам, що здійснюють екстрадицію розшукуваних громадян, заявляючи про надання доступу незалежних моніторів та дипломатів до місць утримання під вартою. Amnesty International виступає категорично проти використання подібних «дипломатичних гарантій» для сприяння екстрадиції, бо на практиці влада Узбекистану не їх дотримується.

Правоохоронці Державної служби безпеки Узбекистану продовжують таємно викрадати людей за кордоном та повертати їх до Узбекистану. Багатьох з тих, кого викрали або у інший спосіб повернули до Узбекистану, утримують у повній ізоляції, у секретних місцях, де їх катують та вдаються до інших форм жорстокого поводження, щоб змусити їх зізнатися чи свідчити проти інших.

ВІЗЬМІТЬ УЧАСТЬ У АКЦІЇ ТЕРМІНОВОЇ ДОПОМОГИ!

І/або
Я хочу отримувати інформацію про нові акції термінової допомоги на свою електронну пошту або через SMS

Чи хотіли б ви оперативно допомагати людям, життя яких знаходиться у небезпеці?

Кожних 2 тижні ми надсилатимемо вам коротке повідомлення про справи людей, які потребують вашої допомоги.

Ви зможете:

• роздрукувати та надіслати звернення до влади,
  • або залишити свій підпис під он-лайн петицією з вимого звільнити в'язня або зупинити переслідування (у цьому випадку ми надішлемо листа від вашого імені).

Ми готуємо ваш лист. Зачекайте, будь ласка…

Ви також можете допомогти у цій справі, надіславши звернення звичайною поштою.

Переглянути звернення, яке ми надсилаємо

• Максим Соколюк: Голова Державної міграційної служби
  • Ірина Чечотка: Голова Прокуратури Солом'янського району
  • Денис Чернишов: Замісник Міністра юстиції у Державній кримінально-виконавчій службі

Ми вимагаємо:

• від Державної міграційної служби – вжити всіх можливих заходів аби запобігти екстрадиції чи примусовому поверненню Нарзулло Охунжонова до Узбекистану, де йому загрожує безпідставне утримання під вартою, катування та інші форми жорстокого поводження.
  • від прокуратура Солом’янського району – подати запит на негайне звільнення Нарзулло Охунжонова з-під арешту, оскільки він знаходиться в червоному циркулярі Інтерполу лише за свою журналістську діяльність;
  • від Державної кримінально-виконавчої служби – забезпечити повне дотримання та врахування прав Нарзулло – Охунжонова під час його утримання під вартою; зокрема, право на постійний доступ до медичної допомоги, якої він потребує.