Акція термінової допомоги

БІБЛІОТЕКАРКА ЗАТРИМАНА ЗА ЗБЕРІГАННЯ "ЕКСТРЕМІСТСЬКИХ КНИЖОК"

Росія, акція створена 25.11.2015, актуальна акція

Бібліотекарка Наталія Шаріна перебуває під арештом з 30 жовтня 2015 року за зберігання «екстремістської літератури». 5 квітня їй пред’явили нове обвинувачення, що дозволило продовжити її домашній арешт ще на рік. Наталія Шаріна – в’язень совісті

Останні оновлення

26.8.2016

СПРАВУ БІБЛІОТЕКАРКИ ПОВЕРНЕНО НА ДОДАТКОВЕ РОЗСЛІДУВАННЯ

15 серпня прокуратура Москви відмовилась підписати обвинувальний акт проти Наталії Шаріної та повернула справу на додаткове розслідування. Втім, очікується, що це призведе до подовження її домашнього арешту.

Наталія Шаріна, директорка державної Бібліотеки української літератури, перебуває під домашнім арештом з 30 жовтня 2015 року, після того, як в ході розслідування начебто було знайдено «екстремістську літературу» серед не внесених у базу та недоступних для користувачів книг. 5 квітня 2016 року, за декілька тижнів до закінчення терміну домашнього арешту, Шаріну звинуватили у розкраданні на підставі нібито привласнення коштів бібліотеки (порушення, котре класифікується як тяжкий злочин та загрожує позбавленням волі на термін максимум до 10 років), і подовжили домашній арешт до липня. 27 липня арешт подовжили до 29 серпня.

Наталія Шаріна страждає гіпертонією, проте неодноразові прохання про дозвіл вийти з будинку з огляду на стан здоров'я були проігноровані. Вона підтримує зв'язок лише з адвокатом та близькими родичами, з котрими живе, і не може використовувати інтернет чи телефон (окрім випадків виклику швидкої допомоги). Донька Наталії Шаріної розповіла, що здоров'я матері погіршується, і що їй не дозволяють скористатися відповідною медичною допомогою.

20.4.2016

ДОМАШНІЙ АРЕШТ БІБЛІОТЕКАРКИ ПРОДОВЖЕНО

Наталія Шаріна, директор державної Бібліотеки української літератури в Москві перебуває під домашнім арештом від 30 жовтня 2015 року. Спочатку її було обвинувачено відповідно до антиекстремістського законодавства за нібито поширення друкованих матеріалів, які «містять антиросійську та антидержавну пропаганду», після того як слідчі знайшли роботи українського націоналіста Дмитра Корчинського серед книжок, які ще не були проіндексовані чи доступні для читачів. Наталія Шаріна запевнила, що ці книги не належали бібліотеці, та стверджувала, що їх таємно підкинув хтось із співробітників правоохоронних органів. Таке обвинувачення дозволило затримати її в рамках досудового розслідування на шість місяців, тобто її домашній арешт мав завершитись в кінці квітня.

Однак, п’ятого квітня Наталію Шаріну звинуватили в розтраті, оскільки вона нібито незаконно присвоїла кошти бібліотеки, щоб оплатити послуги захисника, який представляв її інтереси за попередньої спроби необґрунтовано засудити її в 2011-2013 роках. В 2010 році Наталі Шаріну звинуватили в розповсюдженні літератури екстремістського характеру українського письменника, але обвинувачення врешті-решт зняли, оскільки ці книги визнали екстремістськими лише в 2013 році,а бібліотека вилучила їх зі своїх фондів ще в 2011. Кошти, які вона нібито розтратила, – це зарплата, яку бібліотека виплатила своїм штатним юристам. Нинішній адвокат Шаріної стверджує, що обвинувачення не має достатніх підстав, тому що жінка покрила юридичні затрати своїми коштами та тому, що юристи бібліотеки не мають ліцензій адвоката щоб представляти її в суді.

Нове обвинувачення передбачає максимальне покарання на строк до 10 років та вважається тяжким злочином, а це означає, що згідно з російським законодавством Наталію Шаріну можуть тримати під домашнім арештом або під вартою в слідчому ізоляторі до 18 місяців.

Наталія Шаріна, директор державної Бібліотеки Української Літератури в Москві, була затримана вдома рано вранці 28 жовтня слідчими Слідчого Комітету (головний федеральний слідчий орган в Росії). Вони обшукували її дім протягом декількох годин, а потім відвезли її до бібліотеки, де провели обшук на предмет наявності «екстремістської літератури». Як стверджується, слідчі знайшли роботи українського націоналіста Дмитра Корчинського в стосі книжок, які ще не були проіндексовані чи доступні для абонентів. Ввечері 28 жовтня слідчі провели допит Наталі Шаріної, після якого лише о 3 годині ночі її було доправлено до поліцейської дільниці Таганського району. Опинившись в поліцейській дільниці, вона провела ніч в переповненій камері (в якій утримувались також чоловіки), після чого була переправлена до ізолятора тимчасового утримання (ІТУ) цього ж району, де її тримали до 30 жовтня. Протягом затримання їй не надавали постільну білизну, їжу або воду.

Наталії Шаріній 58 років, вона страждає на високий кров'яний тиск, та протягом двох днів затримання вона чотири рази потребувала невідкладної допомоги. Лікарі швидкої допомоги висловили необхідність в її госпіталізації, на що один зі слідчих надав офіційну відповідь, в якій йшлось, що для цього необхідно три дні, але жодних дій вжито не було.

29 жовтня Слідчий Комітет відкрив кримінальну справу проти Наталії Шаріної за статтею 282 Кримінального Кодексу («дії, що спрямовані на розпалювання ненависті або ворожнечі, а також на приниження людської гідності»). Представник Слідчого Комітету повідомив пресу, що під час обшуку були знайдені друковані матеріали з «анти-руською та анти-російською пропагандою». 30 жовтня Наталія Шаріна була поміщена під домашній арешт, що означає: вона може спілкуватися лише зі своїм адвокатом та близькими родичами, з якими проживає. Вона не може користуватися інтернетом та телефоном, за вийнятком дзвінка по швидкої допомоги. Для того, щоб вийти з дому з будь-якої іншої причини, ніж медична необхідність, вона має отримати дозвіл слідчого. Її запит, щодо можливості виходити на прогулянки був відхилений.

Наталія Шаріна є в’язнем совісті, вона позбавлена волі та знаходиться під загрозою кримінального звинувачення виключно за мирне користування своїм правом на свободу вираження.

В 2010 році була відкрита кримінальна справа щодо начебто поширення бібліотекою української літератури, а саме «екстремістської літератури» Дмитра Корчинського. Його книжки були проголошені російською владою екстремістськими лише в 2013 році, проте бібліотека прибрала всі його книжки в 2011, тож кримінальна справа була закрита за відсутності предмету злочину.

Слідство проти Наталії Шаріної розпочалось після скарги колишнього працівника, який був звільнений в 2010 році.

Наталія Шаріна працює бібліотекаркою з 1981 року, закінчивши філологічний факультет Далекосхідного федерального університету у Владивостоці. У 1986 році вона разом із сім’єю переїхала до Москви, де Наталія продовжувала працювати у різних бібліотеках. У 2006 році її було призначено директоркою державної Бібліотеки української літератури у Москві.

Розслідування проти Наталії Шаріної було розпочато у жовтні 2015 року на підставі скарги колишнього працівника бібліотеки, котрий був звільнений у 2010 році. Спочатку Наталія Шаріна була звинувачена згідно з антиекстремістським законодавством через розповсюдження друкованих матеріалів, що містять «антиросійську пропаганду»: слідство нібито знайшло праці українського націоналіста Дмитра Корчинського серед ще не внесених у базу та недоступних для користувачів бібліотеки книг. Наталія Шаріна заперечувала, що ці книги належать бібліотеці, та стверджувала, що вони були підкинуті працівниками правоохоронних органів.

5 квітня 2016 року Наталію Шаріну звинуватили у розкраданні на підставі нібито привласнення коштів бібліотеки з метою оплати послуг адвоката, котрий захищав її протягом попередньої безпідставної спроби засудити Наталію у 2011-2013рр. Кошти, котрі вона нібито використала, - це кошти, котрі бібліотека виплатила у формі зарплат своїм штатним юристам. Адвокат Наталії називає звинувачення безпідставними, оскільки вона оплатила послуги своїми власними коштами, і оскільки юристи бібліотеки не мали ліцензії на представлення її інтересів у суді.

Під час судового засідання 27 липня суддя спитав Наталію Шаріну, чому та була так незадоволена домашнім арештом, додавши: «У мене були [інші] ув’язнені жінки, котрі стрибали від щастя після отримання домашнього арешту». Суддя також відмітив, що «цей час все рівно буде враховано» у вирок Наталії Шаріної. Це зауваження змусило сім’ю та прихильників Наталії роздумувати, чи не було рішення у її справі вже винесено заздалегідь.

Існують серйозні занепокоєння щодо стану здоров’я Наталії Шаріної та її доступу до відповідної медичної допомоги. Донька Наталії Шаріної розповіла Amnesty International, що її матері треба провести операцію хребта. Для того, щоб ця операція відбулась, Наталії потрібен доступ до її знімків МРТ, котрі зберігаються у Таганському районному суді міста Москви з 30 жовтня 2015 року, коли Наталія вперше подала прохання щодо дозволу виходити на прогулянку. У червні 2016 року Наталія Шаріна подала прохання в суд щодо надання їй її знімків. Втім, секретар суду відмовив у проханні, оскільки «весь персонал перебував у відпустці».

ВІЗЬМІТЬ УЧАСТЬ У АКЦІЇ ТЕРМІНОВОЇ ДОПОМОГИ!

І/або
Я хочу отримувати інформацію про нові акції термінової допомоги на свою електронну пошту або через SMS

Чи хотіли б ви оперативно допомагати людям, життя яких знаходиться у небезпеці?

Кожних 2 тижні ми надсилатимемо вам коротке повідомлення про справи людей, які потребують вашої допомоги.

Ви зможете:

• роздрукувати та надіслати звернення до влади,
  • або залишити свій підпис під он-лайн петицією з вимого звільнити в'язня або зупинити переслідування (у цьому випадку ми надішлемо листа від вашого імені).

Ми готуємо ваш лист. Зачекайте, будь ласка…

Переглянути звернення, яке ми надсилаємо

• Юрий Яковлевич Чайка: Генеральный Прокурор Российської Федерации
  • Бастрыкин Александр Иванович: Председатель Следственного комитета Российской Федерации

Ми вимагаємо:

• не погоджувати обвинувального вироку проти Наталії Шаріної та припинити безпідставне кримінальне провадження проти неї;
  • негайно та беззастережно звільнити Наталію Шаріну, оскільки вона була затримана виключно за мирне користування своїми правами, та закрити кримінальне провадження щодо неї;
  • забезпечити безперешкодний доступ до послуг медичної допомоги, поки Наталія ще знаходиться під домашнім арештом.