Акція термінової допомоги

ЗВІЛЬНЕНИЙ УКРАЇНСЬКИЙ ОФІЦЕР ВОЗЗ’ЄДНУЄТЬСЯ З СІМ’ЄЮ

Україна, акція створена 21.10.2015

Українського офіцера Івана Без’язикова звільнили з-під варти проросійські сепаратисти на сході України 5 липня, після більш ніж 22 місяців в полоні, де він зазнавав тортур та інших видів жорстокого поводження. Він повернувся до своєї дружини та дітей в Житомир, Україна.

Останні оновлення

15.7.2016

ЗВІЛЬНЕНИЙ УКРАЇНСЬКИЙ ОФІЦЕР ВОЗЗ’ЄДНУЄТЬСЯ З СІМ’ЄЮ

Українського полковника Івана Без’язикова схопили 16 серпня 2014 року під час битви з проросійськими сепаратистами на східній Україні. Останні дозволили йому інколи телефонувати своїй дружині до травня 2015 року. В жовтні 2015 року, Amnesty International опублікувала Акцію термінової допомоги від імені Івана Без’язикова, після того, як його дружина повідомила про тортури, жорстоке поводження та погрози, яких він зазнає в неволі.

Івана Без’язикова остаточно звільнили 5 липня. Тепер він перебуває вдома в Житомирі, на півночі України, зі своєю дружиною та дітьми.

Шістнадцятого серпня 2014 року 44-річний полковник військової розвідки України Іван Без’язиков та ще двоє солдатів були захоплені під час переговорів щодо припинення вогню з проросійськими сепаратистами на сході України.

Командир наказав Іванові Без’язикову підняти білий прапор та наблизитись до противника с метою проведення переговорів щодо тимчасового припинення вогню, аби зібрати тіла загиблих та евакуювати поранених після дводенного бою біля села Степанівка. Бойовики-сепаратисти роззброїли Івана Без’язикова та двох інших бійців, які його супроводжували, та ув'язнили їх. Згодом цих двох солдатів було звільнено – одного у вересні, іншого у грудні 2014 року. Вони розповіли Маргариті Кушніровій, дружині Івана Без’язикова, що їх усіх, а особливо її чоловіка, жорстоко били та катували. Також чоловіки повідомили, що кілька разів Іванові Безязикову влаштовували імітацію страти, і що в нього зламані ребра та гематоми по всьому тілу.

До 22 травня 2015 року Маргариті Кушніровій декілька разів вдавалося поговорити з Іваном по телефону. Після цього їй дозволено було контактувати лише з викрадачами. 2 жовтня один із них, Едуард Басурін, сказав Маргариті, що її чоловік не бажає з нею говорити, але якщо вона хоче з ним побачитись, то має приїхати до в’язниці в Донецьк. Маргарита Кушнірова має піклуватися про трьох малих дітей і занепокоєна питанням особистої безпеки під час візиту до Донецька. Їй більше не дозволяли говорити з Іваном Без’язиковим, і їй невідомо чи то його травми є тому перешкодою, чи взагалі його вже немає серед живих.

Конфлікт на території України розпочався навесні 2014 року після анексії Кримського півострова Російською Федерацією. У квітні та травні 2014 року опоненти нової влади Києва захопили адміністративні будівлі та будівлі правоохоронних органів у декількох містах Донецької та Луганської областей на сході України (Донбас). Вимагаючи розширення місцевої автономії та незалежності від України (та тісніших зв’язків з Росією), організатори протестів сформували збройні утворення, виправдовуючи свої дії зростаючим занепокоєнням стосовно прав російськомовних жителів регіону. В Донецьку, Луганську та маленьких містах поблизу, над якими було встановлено жорсткий контроль, вони проголосили заснування так званих «Донецької Народної Республіки» (ДНР) та «Луганської Народної Республіки» (ЛНР). У відповідь на це влада Києва розпочала «антитерористичну операцію» (АТО) – військову операцію, спрямовану на відновлення контролю у регіоні. В результаті подальшого конфлікту більш ніж 8000 людей загинуло та близько двох мільйонів було вимушено покинути свої домівки.

11 лютого 2015 року у Мінську (Білорусь) після місяця міжнародних переговорів між офіційними представниками влади Києва та фактичної влади Донецька та Луганська – так званий Мінськ-2 – було підписано угоду про припинення вогню. І хоча умови угоди не було виконано у повному обсязі, інтенсивність обстрілів на Донбасі значно знизалась.

Історії катувань та жорстокого поводження з полоненими з обох сторін конфлікту не лише шокують, а й трапляються повсюдно. У березні та квітні 2015 року Amnesty International опитала 33 колишніх в’язнів, 17 з яких утримували сепаратисти, та 16 – офіційні збройні сили та правоохоронні органи України. Всі крім одного описують жорстокі побиття та інші зловживання практично з перших днів полону. Звіт щодо цього можна переглянути тут: https://www.amnesty.org/en/documents/eur50/1683/2015/en/

Імовірно, що Іван Без’язиков зазнав тортур через високий військовий ранг та тому, що служив у військовій розвідці України. Двоє інших, яких було захоплено разом з ним, а потім звільнено, розповідають, що їх трьох жорстоко били на кожному з пропускних пунктів, через які доводилось пройти. Особливо жорстоко поводились з Іваном Без’язиковим, і не менше п’яти разів влаштовували йому імітацію страти. Його дружина розповіла Amnesty International, що в результаті побиття її чоловікові було зламано декілька ребер, і що він ледве говорив протягом декількох перших місяців полону