Палестинська школа під ризиком знесення

Ізраїль, акція створена 21.11.2011

Сімдесят учнів з арабів-джахалінів залишаться без школи. Знесення домів бедуїнів у цьому районі також планується провести найближчим часом.

План знесення школи джахалінів є частиною великої кампанії з примусового переміщення бедуїнів, які проживають в районі на схід від Єрусалиму, недалеко від ізраїльського поселення Маале-Адумім і Кфар-Адумім. Ці ізраїльські поселення, як і всі ізраїльські поселення на окупованій палестинській території, є незаконними за міжнародним правом. Школа обслуговує кілька громад бедуїнів в Хан-аль-Ахмарі, що знаходиться в зоні С на Західному березі річки Йордан, де Ізраїль здійснює повне цивільне та військове управління. Ці громади бедуїнів зіткнулися з утисками з боку ізраїльських військових властей і ізраїльських поселенців.

Група ізраїльтян з Кфар-Адумім подали клопотання в ізраїльський Вищий суд справедливості 1 серпня 2011 року, шукаючи пояснень від ізраїльських військових про те, чому школа не була зруйнована. Клопотання цитує наказ про знесення школи, виданий ізраїльськими військовими властями в червні 2009 року, він був виданий на підставі того, що школа була побудована без офіційного дозволу; на практиці це практично неможливо для палестинців в зоні С - отримати дозвіл на будинок від ізраїльської влади.

Деякі сім'ї в Хан аль-Ахмарі вже стикаються зі знесенням їхніх будинків і притулків для їх овець. У липні 2011 року цивільна адміністрація підтвердила остаточне розпорядження про знесення 12 житлових споруд і чотирьох будинків-місць для тварин. Петиція проти цих знесень знаходиться на розгляді в Верховному суді Ізраїлю. Хан-аль-Ахмар є одним з 20 громад на периферії Єрусалиму, призначений для примусових переміщень з боку ізраїльських військових. Управління ООН по координації гуманітарних питань підтвердило, що ізраїльські військові нещодавно схвалили план переїзду 2300 бедуїнів з муніципального району поселення Маале-Адумім, де вони жили з 1948 року, без консультацій з ними

24 червня 2009 року ізраїльські військові власті наказали зупинити будівельні роботи в школі бедуїнів в Хан-аль-Ахмар. Школа була все рівно побудована у відповідь на місцеві потреби, і почалися заняття в початковій школі в кінці серпня 2009 року.

У лютому 2010 року джахаліни звернулися до Верховного суду Ізраїлю надати законний дозвіл для школи продовжувати функціонувати. 3 березня Верховний суд відхилив клопотання, але ухвалив, що школа може залишатися відкритою до кінця навчального року, червня 2010 року. Школа з тих пір залишалася відкритою і незруйнованою. Принаймні частково, мабуть, через міжнародний лобіювання та інтерес ЗМІ. Тим не менш, місцеві жителі продовжують відвідувати школу, і громаді вона служить як перешкода на шляху до розширення прилеглих незаконних поселень Маале-Адумім і Кфар-Адумім.

Екологічно чиста школа була побудована арабами-бедуїнами - джахалінами в Хан-аль-Ахмарі, області на схід від Єрусалиму, за допомогою італійської НУО Vento Di Terra і місцевих НУО. Школа обслуговує 70 дітей (у віці 6-10 років), які інакше не мають доступу до освіти. Школа складається з чотирьох класів, однієї учительської і п'яти туалетів. Є шість вчителів, що працюють в школі.

Хан-аль-Ахмар є поселенням 20 бедуїнських громад на периферії Єрусалиму, що призначене для примусового переміщення ізраїльських військових властей, у плані, пов'язаному з давно запланованим розширенням незаконних ізраїльських поселень в цьому районі. Ізраїльські власті повідомили, що громади в районі С (близько 2300 осіб) будуть переселені в область близько аль-Азарія, в районі Б Західного берегу річки Йордан. Це знаходиться недалеко від міського звалища і жителі виступають проти такого переїзду. Реалізація цього більш широкого плану, як очікується, почнеться на початку 2012 року. Вісімдесят відсотків людей в громадах – біженці, і дві третини з них становлять діти. Вони живуть в цьому районі з 1948 року. В даний час ці громади не мають доступу до земель або електричних мереж. Тільки половина з громади мають доступ до водопровідних мереж.

• негайно припинити процедури, які ведуть до зносу школи джахалінів, оскільки її знесення буде порушенням права на освіту;
  • відмінити всі знесення будинків і притулків для тварин у Хан-аль-Ахмарі;
  • призупинити всі плани щодо примусового переміщення бедуїнів, які живуть в зоні С на Західному березі;
  • негайно припинити будівництво і розширення ізраїльських поселень та відповідної інфраструктури на окупованих палестинських територіях, як перший крок до переселення ізраїльських громадян, які проживають в таких населених пунктах.

• Ehud Barak: Minister of Defence, Ministry of Defence
  • Avihai Mandelblit: Military Judge Advocate General
  • Реувен Дін Ель: Надзвичайний та Повноважний посол Держави Ізраїль в Україні
  • Tony Blair: Quartet Representative to the Middle East, The Office of Tony Blair