Акція термінової допомоги

Життя альбіносів у малаві під загрозою

Малаві, акція створена 12.3.2016, актуальна акція

Тисячі людей з альбінізмом, та члени їх сімей живуть у постійному страху через загрозу нападів, в тому числі вбивств, викрадень та каліцтв. Безпека людей-альбіносів викликає серйозне занепокоєння по всій Малаві. З грудня 2014 року у Малаві було вбито як мінімум 11 альбіносів.

Останні оновлення

12.5.2016

ЛЮДИ З АЛЬБІНІЗМОМ В НЕБЕЗПЕЦІ ПОДАЛЬШИХ НАПАДІВ

Підлітка-альбіноса з Малаві, що зник 24 квітня, знайшли мертвим у Мозамбіку з відрізаними руками й ногами. Тисячі людей з альбінізмом живуть у страхові бути викраденими чи вбитими у Малаві, де їх частини тіла купують місцеві знахарі для своїх обрядів.

Девід Флетчер, підліток-альбінос, пішов дивитися футбольний матч на стадіоні Тете у селищі Намбірікіра у Малаві, після чого зник. Останній раз його бачили в компанії свого товариша, якого все ще не знайшли. Останки Девіда знайшли в Мозамбіку, його руки та ноги були відрізані і, як повідомляється, продані народному цілителю у Мозамбіку. Двох чоловіків вже заарештували у зв’язку з причетністю до вбивства хлопця.

Тисячі людей з альбінізмом живуть у страхові бути викраденими чи вбитими у Малаві, де частини тіла альбіносів купують місцеві знахарі для своїх обрядів. Ритуальні вбивства людей-альбіносів пояснюються забобонами та міфами про те, що їх кістки і частини тіла приносять багатство. Відомі принаймні 14 випадків вбивств та 5 випадків викрадення альбіносів (їх все ще не було знайдено) в Малаві з грудня 2014. З грудня 2014 по травень 2016 року повідомлялось принаймні про 69 інших злочинів по відношенню до людей з альбінізмом, включаючи спроби викрадення та розкопування могил у пошуках кісток альбіносів.

11.4.2016

СТРАХ ПРО БЕЗПЕКУ ЗНИКЛИХ ДІТЕЙ-АЛЬБІНОСІВ

В селищі Чизія було викрадено дворічну дівчинку з альбінізмом в той час, коли вона спала біля своєї матері. Тисячі людей з альбінізмом живуть у страхові бути викраденими чи вбитими у Малаві, де частини тіла альбіносів купують місцеві знахарі для своїх обрядів.

У селищі Чизія округу Касунг невідомі особи пробрались до будинку, у якому дворічна Вітні Чилумфа спала разом зі своєю мамою, та викрали дівчинку. Мати з дитиною лягли спати 3 квітня о двадцятій годині, проте прокинувшись о четвертій ранку, мати помітила, що її доньки немає. Вона негайно підняла на ноги сусідів, які зайнялись пошуком дівчинки, проте не знайшли її. Цей випадок передали до поліції, але до сих пір не було заарештовано винних, а місцезнаходження маленької Вітні все ще невідоме.

Троє підозрюваних було заарештовано в окрузі Мачинга у зв’язку з викраденням та вбивством Гаррі Мокошоні, дев’ятирічного хлопчика з альбінізмом. Серед цих підозрюваних – дядько хлопчика та чоловік, якого вже заарештовували й засуджували у 2015 році за володіння кістками людини з альбінізмом, змусивши його сплатити штраф у розмірі 20000 малавійських квач (близько $30).

Тисячі людей з альбінізімом, живуть у постійному страху викрадення чи вбивства у Малаві, де їхні частини тіла продаються в якості амулетів. Відомо, що з грудня 2014 року було вбито, як мінімум, 11 людей-альбіносів, а ще п’ятеро зникли безвісти, а їхня доля залишається невідомою. Лише у 2015 році було повідомлено про вчинення 45 інших злочинів проти людей, котрі хворіють на альбінізм, в тому числі, про спроби викрадення та розкриття могил з метою пошуку кісток мертвих альбіносів.

Дев’ятирічного хлопчика-альбіноса, Гаррі Мокошіні, з села Мото у окрузі Мачінґа, було викрадено в ніч на 26 лютого групою невідомих чоловіків, котрі вдерлися до будинку, де проживала його родина. Чоловіки погрожували матері та поранили її під час викрадення дитини. 3 березня у сусідньому селі було знайдено голову, яку потім ідентифікували як голову Гаррі Мокошіні. Нікого так і не було покарано за цей злочин.

23 січня Юніс Фірі, 53-річну жінку-альбіноску, заманила до себе група трьох чоловіків, куди також входив її брат, нібито з метою супроводжувати їх у поїздці до Замбії. 28 січня у Національному парку Касунґу пастух знайшов тіло Юніс Фірі з відрізаними руками.

Збільшення кількості атак призвело до того, що батьки, остерігаючись нападів, забирають дітей зі шкіл. Деякі родини переїхали в сільську місцевість заради безпеки. Право на свободу пересування людей з альбінізмом, серйозно обмежується, оскільки багато з них потребують постійного супроводу з боку членів сім’ї заради особистої безпеки.

Альбінізм – це рідкісна, не заразна, генетично успадкована хвороба, котра присутня від народження. Обидва батьки повинні мати цей ген для його передачі, навіть, якщо вони самі не мають альбінізму. Альбінізм не залежить від статі, національності чи місця проживання. Він призводить до нестачі пігменту (мелатоніну) у волоссі, шкірі та очах, і призводить до уразливості до сонця та яскравого світла. Через це багато осіб з альбінізмом мають проблеми з зором, або ж мають схильність до раку шкіри. Відсутність меланіну не лікується.

Більшість альбіносів у Малаві живуть у злиденних умовах у сільській місцевості. Помилкові вірування та забобони призвели до того, що альбіноси усе своє життя стикаються з постійною загрозою вбивства, викрадення чи каліцтва. Ритуальні вбивства альбіносів зумовлені забобонами та міфами про те, що їхні кістки мають здатність приносити багатство. Саме це й стало причиною викрадень та спроб викрадень, а також жорстоких дій щодо альбіносів у Малаві. В минулому лише декількох злочинців заарештували, але потім їх було виправдано або ж ув’язнено на короткий термін. Ставлення суспільства до альбінізму не змінились, тому й досі існує загроза того, що деякі з дітей-альбіносів можуть бути викрадені та продані членами сім’ї.

19 березня 2015 року Президент Малаві Пітер Мутаріка засудив атаки на людей, котрі хворіють альбінізмом, і закликав поліцію заарештовувати злочинців та захистити осіб, котрим загрожують напади. Хоча деякі арешти все було здійснено, однак, досі існують певні сумніви щодо невідповідності розслідувань поліції та термінів злочинів тяжкості вчинених злочинів.

Товариша, з яким востаннє бачили Девіда Флетчера, все ще не знайшли. Він, до речі, не є альбіносом.

Розчленоване тіло 21-річної дівчини-альбіноски Енелесі Нхата було знайдено фермерами на поверхні могили у помісті Мпале 14 квітня. Її руки та ноги були відрізані, а вбили її сильним ударом ножем у груди. Її родич обманув дівчину, запевнюючи, що знайшов для неї роботу в Мадісі, Дова. Енелесі зникла за декілька днів до 14 квітня. Близько 10 чоловіків, включаючи декількох бізнесменів, були заарештовані за підозрою в причетності до вбивства Енелесі. Її родич, Геральд Фірі, визнав себе винним в обвинуваченні у «змові з метою вчинення кримінального правопорушення» і «викраденні з метою вбивства» відповідно до пунктів 404 і 261 Кримінального кодексу; чоловік був засуджений до 5 і 12 років позбавлення волі за кожним обвинуваченням відповідно.

ВІЗЬМІТЬ УЧАСТЬ У АКЦІЇ ТЕРМІНОВОЇ ДОПОМОГИ!

І/або
Я хочу отримувати інформацію про нові акції термінової допомоги на свою електронну пошту або через SMS

Чи хотіли б ви оперативно допомагати людям, життя яких знаходиться у небезпеці?

Кожних 2 тижні ми надсилатимемо вам коротке повідомлення про справи людей, які потребують вашої допомоги.

Ви зможете:

• роздрукувати та надіслати звернення до влади,
  • або залишити свій підпис під он-лайн петицією з вимого звільнити в'язня або зупинити переслідування (у цьому випадку ми надішлемо листа від вашого імені).

Ми готуємо ваш лист. Зачекайте, будь ласка…

Переглянути звернення, яке ми надсилаємо

• Їх Превосходительство Професор Пітер Артур Мутаріку: Президент Республіки Малаві

Ми вимагаємо:

• негайно надати ефективний захист людям з альбінізмом, в тому числі, захистивши їхнє право на життя та особисту безпеку відповідно до міжнародно-правових зобов’язань Малаві;
  • притягнути до відповідальності винних у вбивстві Девіда Флетчера та у інших злочинах проти людей з альбінізмом, включаючи викрадення та вбивства, через судові процеси, що відповідають міжнародним стандартам правосуддя.