текст звернення знайти людину

м. Київ, 01024
Україна

Шановний пане Міністре,

Пишу Вам щодо ймовірного затримання батальйоном "Айдар" Олександра Мінченка. Вранці 21 липня Олександр Мінченок разом з бабусею Марією Наумовою їхав машиною з Лисичанська (місто в Луганській обл.) до Харкова. Він подзвонив батькам та повідомив, що вони минули контрольно-пропускний пункт, який контролюється про-російськими сепаратистами поблизу Северодонецька. Через пів години після цієї розмови невідома особа подзвонила батькам Олександра та, не представившись, повідомила, що їхнього сина заарештували та забрали до прокуратури. Більше зв’язатись ні з Олександром, ні з невідомою особою так і не вдалось.

Катерина та Юрій Наумови, батьки Олександра, вирушили до останнього відомого місця перебування сина, де їм повідомили, що він був затриманий батальйоном «Айдар». Цей батальйон є одним з тридцяти так званих добровольчих батальйонів, що з’явились в результаті українсько-російського конфлікту як частина про-українських сил. Бійці «Айдару», що були на місці, заявили, що Олександра вже відпустили поблизу м. Старобельськ, що знаходиться неподалік Луганська.

Бабуся Олександра стверджує, що їх зупинив чоловік у військовому, проте вона не пригадує, яку саме символіку він мав. Батьки розповіли Amnesty International, що їхню машину Mitsubishi Pajero згодом бачили на вулицях м. Старобельська. Мама Олександра також спілкувалась з про-російськими сепаратистами, від яких дізналась, що територію, на якій зник її син, контролюють українські сили, а саме «Айдар», «Луганськ-1» та «Донбас».

Особливі прикмети Олександра: ріст – 180см, помітний хірургічний шрам на плечі та одній з гомілок.

Я закликаю Вас негайно встановити подальшу долю Олександра, його місцеперебування та гарантувати йому безпеку. В разі, якщо він затриманий, невідкладно забезпечити йому адвокатські послуги, повідомити про обвинувачення в передбаченому кримінальним кодексом злочині або ж негайно звільнити його, а також швидко, неупереджено та ефективно розслідувати обставини зникнення Олександра, відповідно до міжнародного права, не забуваючи про те, що арешт можливий лише за умови суворого дотримання закону та особами компетентними або ж такими, що мають дозвіл вчиняти такі дії.

З повагою,

¶action.close