текст звернення знайти Олега Васильєва та Вікторію Мірошніченко

Донецьк
Україна

Шановний пане Захарченко,

звертаюся до Вас с приводу зникнення російських артактивістів.

Сіре Фіолетове (ім’я за паспортом: Олег Васильєв) і Вікторія Мірошниченко спланували поїздку в Донецьк, що на сході України та наразі знаходиться під контролем проросійських сепаратистів, з метою проведення публічної пацифістської акції.

Відвідування самопроголошеної “Донецької народної республіки” (ДНР) пов’язане зі значними ризиками для безпеки тих, хто в’їжджає, особливо для активістів, тож вони домовились бути на постійному зв’язку з другом у Росії. За словами його друга, остання телефонна розмова з Сірим Фіолетовим відбулась 31 січня о 17:00, за кілька хвилин до того, як Сіре Фіолетове та Вікторія Мірошниченко потрапили на територію, контрольовану сепаратистами.

Немає жодної достовірної інформації стосовно їхньої долі та місцезнаходження з часу цього останнього телефонного дзвінка. Тому існують підстави хвилюватися, що вони могли стати жертвами насильницького зникнення.

Де-факто влада в Донецьку відмовляється визнавати затримання Сірого Фіолетового та Вікторії Мірошниченко або надати будь-яку інформації щодо їхньої долі. Для “Міністерства державної безпеки” ДНР є цілком прийнятною практикою засудження осіб, яких підозрюють у зраді ДНР чи “підривній” діяльності, до 30-денного “адміністративного утримання” без можливості контактувати з близькими й адвокатами. Пізніше такі вироки дуже часто продовжують.

Ми вимагаємо

негайно розкрити місцезнаходження Олега Васильєва та Вікторії Мірошниченко;

гарантувати, що Олег Васильєв і Вікторія Мірошниченко не були свавільно затримані;

забезпечити Олега Васильєву та Вікторії Мірошниченко фізичну та психічну недоторканність.

З повагою,

¶action.close